Drożdżówki z serem i brzoskwiniami. Pulchne i pachnące

Przepyszne drożdżówki z serem osłodzą każde popołudnie, sprawdzą się również na śniadanie. Skusicie się? Przepis pochodzi z bloga Radość kipiąca uśmiechem.

Drożdżówki z serem i brzoskwiniami. Pulchne i pachnąceDrożdżówki z serem i brzoskwiniami. Pulchne i pachnące
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki na ciasto:

  • 40 dag mąki pszennej
  • 18 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • pół szklanki mleka
  • 10 dag masła rozpuszczonego
  • 1 łyżka soku z limonki

Składniki na nadzienie:

  • 1 kostka twarogu 250 g
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru lub więcej
  • 2 łyżki kefiru lub śmietany
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 5-6 połówek brzoskwini z puszki
  • 3 łyżki cukru pudru na lukier
  • odrobina soku z limonki

Przepis

  • Mąkę przesiewamy do miski, wkruszamy drożdże, posypujemy cukrem, zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy na chwilę aby drożdże ruszyły.
  • Dodajemy jajko i rozpuszczone i przestudzone masło.
  • Zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy w misce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Przykrywamy ściereczką. W tym czasie przygotowujemy farsz.
  • Wszystkie składniki na nadzienie dokładnie ze sobą mieszamy.
  • Ciasto odpowietrzyć, podzielić na kilka porcji. Z każdej uformować bułeczkę i ułożyć na blaszce w odstępach. Zostawić na około 20 minut.
  • Po tym czasie na środku każdej bułeczki postawić literatkę dnem do dołu i mocno wcisnąć. W powstałe wgłębienie nałożyć masę serową, a na wierzchu plasterki brzoskwini. Brzegi ciasta posmarować białkiem rozmąconym.
  • Piec około 25-30 min. w temp 180C. Po przestudzeniu polać lukrem.
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości