Drożdżówka z dynią i żurawiną. Wyrośnięta, pyszna i prosta

Drożdżówka z dynią i żurawiną to połączenie dwóch klasyków: tradycyjnego ciasta drożdżowego i starodawnego wypieku o nazwie "papatacze". Przepis przetestowany przez autorkę bloga "Przepisy tradycyjne".

Drożdżówka z dynią i żurawiną. Wyrośnięta, pyszna i prostaDrożdżówka z dynią i żurawiną. Wyrośnięta, pyszna i prosta
oprac. Magda Pomorska

Masa z dyni:

  • Cukier do smaku
  • 1 dynia
  • Szczypta cynamonu, imbiru, kardamonu

Drożdżówka:

  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 60 g cukru
  • 30 g drożdży
  • 40 g roztopionego masła
  • 500 g przesianej mąki
  • żurawina

Przepis

Dynię myjemy i kroimy na mniejsze części. Wyjmujemy ze środka pestki i kawałki dyni układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni. Przed wyjęciem dyni sprawdzamy widelcem, czy miąższ jest już miękki. Do pieczenia czy ugotowania idealnie nadaje się dynia typu hokkaido. Wymaga zdecydowanie mniej czasu niż większość innych dyń. Wyjmujemy miąższ upieczonej dyni, blendujemy i doprawiamy: cynamonem, miodem, imbirem i kardamonem.

Przepis

Całe jajka ubijamy z cukrem do momentu, aż powstanie blada, puszysta masa. W jednym małym rondelku rozpuszczamy masło, a w drugim lekko podgrzewamy mleko (powinno być letniej temperatury, najlepiej w okolicach 35 stopni). Rozdrabniamy drożdże i dodajemy je do letniego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, który jest idealną pożywką dla drożdży oraz w końcu posypujemy wierzch rozczynu łyżką mąki. Zostawiamy rozczyn pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Do ubitych jajek dodajemy przesianą mąkę oraz wlewamy rozczyn drożdżowy. Na początku mieszamy wszystko za pomocą szpatułki. Kiedy konsystencja będzie już bardziej zwarta, dodajemy rozpuszczone wcześniej masło. Ciasto wyrabiamy lekko za pomocą ręki i jak swobodnie odchodzi od miski, to zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Zajmie to ok. 45 minut (jeżeli miskę postawisz na garnku wypełnionym ciepłą wodą. W innym wypadku wyrastanie zajmie ok. 1,5 godziny). Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na grubość połowy palca. Na ciasto wykładamy dyniową masę, posypujemy wszystko żurawiną, cukrem i zawijamy ciasto w rulon. Kroimy na kawałki i układamy w żaroodpornym wysmarowanym masłem naczyniu. Zostawiamy do podrośnięcia na ok. 30 minut. Drożdżówki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (160 stopni) z grzaniem góra-dół. Pieczemy przez 40 minut.
Zobacz także: pyszne placki z jabłkami

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇