Drożdżówka z dynią i żurawiną. Wyrośnięta, pyszna i prosta

Drożdżówka z dynią i żurawiną to połączenie dwóch klasyków: tradycyjnego ciasta drożdżowego i starodawnego wypieku o nazwie "papatacze". Przepis przetestowany przez autorkę bloga "Przepisy tradycyjne".

Drożdżówka z dynią i żurawiną. Wyrośnięta, pyszna i prostaDrożdżówka z dynią i żurawiną. Wyrośnięta, pyszna i prosta
oprac. Magda Pomorska

Masa z dyni:

  • Cukier do smaku
  • 1 dynia
  • Szczypta cynamonu, imbiru, kardamonu

Drożdżówka:

  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 60 g cukru
  • 30 g drożdży
  • 40 g roztopionego masła
  • 500 g przesianej mąki
  • żurawina

Przepis

Dynię myjemy i kroimy na mniejsze części. Wyjmujemy ze środka pestki i kawałki dyni układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni. Przed wyjęciem dyni sprawdzamy widelcem, czy miąższ jest już miękki. Do pieczenia czy ugotowania idealnie nadaje się dynia typu hokkaido. Wymaga zdecydowanie mniej czasu niż większość innych dyń. Wyjmujemy miąższ upieczonej dyni, blendujemy i doprawiamy: cynamonem, miodem, imbirem i kardamonem.

Przepis

Całe jajka ubijamy z cukrem do momentu, aż powstanie blada, puszysta masa. W jednym małym rondelku rozpuszczamy masło, a w drugim lekko podgrzewamy mleko (powinno być letniej temperatury, najlepiej w okolicach 35 stopni). Rozdrabniamy drożdże i dodajemy je do letniego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, który jest idealną pożywką dla drożdży oraz w końcu posypujemy wierzch rozczynu łyżką mąki. Zostawiamy rozczyn pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Do ubitych jajek dodajemy przesianą mąkę oraz wlewamy rozczyn drożdżowy. Na początku mieszamy wszystko za pomocą szpatułki. Kiedy konsystencja będzie już bardziej zwarta, dodajemy rozpuszczone wcześniej masło. Ciasto wyrabiamy lekko za pomocą ręki i jak swobodnie odchodzi od miski, to zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Zajmie to ok. 45 minut (jeżeli miskę postawisz na garnku wypełnionym ciepłą wodą. W innym wypadku wyrastanie zajmie ok. 1,5 godziny). Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na grubość połowy palca. Na ciasto wykładamy dyniową masę, posypujemy wszystko żurawiną, cukrem i zawijamy ciasto w rulon. Kroimy na kawałki i układamy w żaroodpornym wysmarowanym masłem naczyniu. Zostawiamy do podrośnięcia na ok. 30 minut. Drożdżówki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (160 stopni) z grzaniem góra-dół. Pieczemy przez 40 minut.
Zobacz także: pyszne placki z jabłkami

Wybrane dla Ciebie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć