Drożdżówka z dynią i żurawiną. Wyrośnięta, pyszna i prosta

Drożdżówka z dynią i żurawiną to połączenie dwóch klasyków: tradycyjnego ciasta drożdżowego i starodawnego wypieku o nazwie "papatacze". Przepis przetestowany przez autorkę bloga "Przepisy tradycyjne".

Drożdżówka z dynią i żurawiną. Wyrośnięta, pyszna i prostaDrożdżówka z dynią i żurawiną. Wyrośnięta, pyszna i prosta
oprac. Magda Pomorska

Masa z dyni:

  • Cukier do smaku
  • 1 dynia
  • Szczypta cynamonu, imbiru, kardamonu

Drożdżówka:

  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 60 g cukru
  • 30 g drożdży
  • 40 g roztopionego masła
  • 500 g przesianej mąki
  • żurawina

Przepis

Dynię myjemy i kroimy na mniejsze części. Wyjmujemy ze środka pestki i kawałki dyni układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni. Przed wyjęciem dyni sprawdzamy widelcem, czy miąższ jest już miękki. Do pieczenia czy ugotowania idealnie nadaje się dynia typu hokkaido. Wymaga zdecydowanie mniej czasu niż większość innych dyń. Wyjmujemy miąższ upieczonej dyni, blendujemy i doprawiamy: cynamonem, miodem, imbirem i kardamonem.

Przepis

Całe jajka ubijamy z cukrem do momentu, aż powstanie blada, puszysta masa. W jednym małym rondelku rozpuszczamy masło, a w drugim lekko podgrzewamy mleko (powinno być letniej temperatury, najlepiej w okolicach 35 stopni). Rozdrabniamy drożdże i dodajemy je do letniego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, który jest idealną pożywką dla drożdży oraz w końcu posypujemy wierzch rozczynu łyżką mąki. Zostawiamy rozczyn pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Do ubitych jajek dodajemy przesianą mąkę oraz wlewamy rozczyn drożdżowy. Na początku mieszamy wszystko za pomocą szpatułki. Kiedy konsystencja będzie już bardziej zwarta, dodajemy rozpuszczone wcześniej masło. Ciasto wyrabiamy lekko za pomocą ręki i jak swobodnie odchodzi od miski, to zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Zajmie to ok. 45 minut (jeżeli miskę postawisz na garnku wypełnionym ciepłą wodą. W innym wypadku wyrastanie zajmie ok. 1,5 godziny). Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na grubość połowy palca. Na ciasto wykładamy dyniową masę, posypujemy wszystko żurawiną, cukrem i zawijamy ciasto w rulon. Kroimy na kawałki i układamy w żaroodpornym wysmarowanym masłem naczyniu. Zostawiamy do podrośnięcia na ok. 30 minut. Drożdżówki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (160 stopni) z grzaniem góra-dół. Pieczemy przez 40 minut.
Zobacz także: pyszne placki z jabłkami

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥