Drożdżówka z dynią i żurawiną. Wyrośnięta, pyszna i prosta
Drożdżówka z dynią i żurawiną to połączenie dwóch klasyków: tradycyjnego ciasta drożdżowego i starodawnego wypieku o nazwie "papatacze". Przepis przetestowany przez autorkę bloga "Przepisy tradycyjne".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Masa z dyni:
- Cukier do smaku
- 1 dynia
- Szczypta cynamonu, imbiru, kardamonu
Drożdżówka:
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 60 g cukru
- 30 g drożdży
- 40 g roztopionego masła
- 500 g przesianej mąki
- żurawina
Dynię myjemy i kroimy na mniejsze części. Wyjmujemy ze środka pestki i kawałki dyni układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni. Przed wyjęciem dyni sprawdzamy widelcem, czy miąższ jest już miękki. Do pieczenia czy ugotowania idealnie nadaje się dynia typu hokkaido. Wymaga zdecydowanie mniej czasu niż większość innych dyń. Wyjmujemy miąższ upieczonej dyni, blendujemy i doprawiamy: cynamonem, miodem, imbirem i kardamonem.
Całe jajka ubijamy z cukrem do momentu, aż powstanie blada, puszysta masa. W jednym małym rondelku rozpuszczamy masło, a w drugim lekko podgrzewamy mleko (powinno być letniej temperatury, najlepiej w okolicach 35 stopni). Rozdrabniamy drożdże i dodajemy je do letniego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, który jest idealną pożywką dla drożdży oraz w końcu posypujemy wierzch rozczynu łyżką mąki. Zostawiamy rozczyn pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Do ubitych jajek dodajemy przesianą mąkę oraz wlewamy rozczyn drożdżowy. Na początku mieszamy wszystko za pomocą szpatułki. Kiedy konsystencja będzie już bardziej zwarta, dodajemy rozpuszczone wcześniej masło. Ciasto wyrabiamy lekko za pomocą ręki i jak swobodnie odchodzi od miski, to zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Zajmie to ok. 45 minut (jeżeli miskę postawisz na garnku wypełnionym ciepłą wodą. W innym wypadku wyrastanie zajmie ok. 1,5 godziny). Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na grubość połowy palca. Na ciasto wykładamy dyniową masę, posypujemy wszystko żurawiną, cukrem i zawijamy ciasto w rulon. Kroimy na kawałki i układamy w żaroodpornym wysmarowanym masłem naczyniu. Zostawiamy do podrośnięcia na ok. 30 minut. Drożdżówki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (160 stopni) z grzaniem góra-dół. Pieczemy przez 40 minut.
Zobacz także: pyszne placki z jabłkami
src="https://d.wpimg.pl/180533197-2145002842/placki-jab.jpg"/>
Polecamy wideo: brioszki z powidłami
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze