Drożdżowe racuchy z jabłkami
Drożdżowe racuchy to przysmak małych i dużych łasuchów. Diana, autorka bloga "Di bloguje", podzieliła się przepisem swojej mamy na pyszne pulchne racuchy z jabłkami.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6-8 |
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 2-3 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
- 1 i 3/4 szklanki mleka
- 1 jajko
Dodatkowo:
- 4 jabłka
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Mąkę przesypać do miski. Dodać pokruszone drożdże, cukier oraz szczyptę soli. Całość zalać ciepłym mlekiem i odstawić na czas przygotowania jabłek. Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
Następnie do ciasta wbić jajko oraz wsypać cukier waniliowy i wszystko razem porządnie wyrobić oraz połączyć z jabłkami.
Ciasto nabierać łyżką stołową i kłaść na uprzednio rozgrzany olej.
Aby ciasto nie przywierało do łyżki, należy ją maczać w gorącym oleju. Racuchy smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i posypać cukrem pudrem.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze