Drożdżowe racuchy z jabłkami
Drożdżowe racuchy to przysmak małych i dużych łasuchów. Diana, autorka bloga "Di bloguje", podzieliła się przepisem swojej mamy na pyszne pulchne racuchy z jabłkami.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 2-3 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
- 1 i 3/4 szklanki mleka
- 1 jajko
Dodatkowo:
- 4 jabłka
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przepis
Mąkę przesypać do miski. Dodać pokruszone drożdże, cukier oraz szczyptę soli. Całość zalać ciepłym mlekiem i odstawić na czas przygotowania jabłek. Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
Następnie do ciasta wbić jajko oraz wsypać cukier waniliowy i wszystko razem porządnie wyrobić oraz połączyć z jabłkami.
Ciasto nabierać łyżką stołową i kłaść na uprzednio rozgrzany olej.
Przepis
Aby ciasto nie przywierało do łyżki, należy ją maczać w gorącym oleju. Racuchy smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i posypać cukrem pudrem.