Trwa ładowanie...
d1ecquu
d1ecquu

Drożdżowe racuchy z jabłkami

Przepis

Drożdżowe racuchy to przysmak małych i dużych łasuchów. Diana, autorka bloga "Di bloguje", podzieliła się przepisem swojej mamy na pyszne pulchne racuchy z jabłkami.

3.2
(5 głosów)
Oceń:
d1ecquu
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6-8

Drożdżowe racuchy z jabłkami
Di bloguje
Drożdżowe racuchy z jabłkami
Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 1 i 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • 4 jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Przepis

Mąkę przesypać do miski. Dodać pokruszone drożdże, cukier oraz szczyptę soli. Całość zalać ciepłym mlekiem i odstawić na czas przygotowania jabłek. Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
Następnie do ciasta wbić jajko oraz wsypać cukier waniliowy i wszystko razem porządnie wyrobić oraz połączyć z jabłkami.
Ciasto nabierać łyżką stołową i kłaść na uprzednio rozgrzany olej.

Aby ciasto nie przywierało do łyżki, należy ją maczać w gorącym oleju. Racuchy smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i posypać cukrem pudrem.

Drożdżowe racuchy z jabłkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

7
4
Share
d1ecquu
d1ecquu
d1ecquu

d1ecquu
d1ecquu
d1ecquu