Trwa ładowanie...
d3rdagf
12-09-2017 09:45

Drobiowe roladki z dzikim ryżem. Pełne smaku i aromatu

Przepis

W tym daniu kryje się wiele smaków i kolorów. Serowo-paprykowy farsz do kurczaka, bazyliowy dressing i dziki ryż. Ta kompozycja zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Autorka przepisu, która prowadzi bloga "Śliwka węgierka", radzi, by ugotowany ryż podsmażyć z cebulką i czosnkiem. Będzie pysznie!

d3rdagf
4.5
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

śliwka węgierka
Źródło: śliwka węgierka
Składniki

Ryż:

  • 1 torebka dzikiego ryżu
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Roladki z kurczaka:

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 mała czerwona papryka
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • mąka do obtoczenia roladek
  • oliwa do smażenia
  • przyprawa do kurczaka

Bazyliowy dressing:

  • 1 ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 filetów anchois
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 3 łyżki świeżej bazylii
Przepis

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu i odstaw do ostygnięcia. Filety opłucz, oczyść i rozbij. Dopraw mięso. Na środku każdego płata mięsa ułóż pokrojoną paprykę i parmezan. Zwiń dokładnie w roladkę i obtocz w mącę. Usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Następnie przełóż roladki do brytfanki wysmarowanej oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Wymieszaj wszystkie składniki na dressing, a potem zblenduj. Na patelni podsmaż cebulkę i czosnek. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj i dodaj natkę pietruszki. Przypraw solą i pieprzem.

Drobiowe roladki z dzikim ryżem. Pełne smaku i aromatu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3rdagf
d3rdagf
d3rdagf
d3rdagf
Więcej tematów
d3rdagf