Drobiowe roladki z dzikim ryżem. Pełne smaku i aromatu
W tym daniu kryje się wiele smaków i kolorów. Serowo-paprykowy farsz do kurczaka, bazyliowy dressing i dziki ryż. Ta kompozycja zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Autorka przepisu, która prowadzi bloga "Śliwka węgierka", radzi, by ugotowany ryż podsmażyć z cebulką i czosnkiem. Będzie pysznie!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Ryż:
- 1 torebka dzikiego ryżu
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Roladki z kurczaka:
- 2 filety z kurczaka
- 1 mała czerwona papryka
- 2 łyżki tartego parmezanu
- mąka do obtoczenia roladek
- oliwa do smażenia
- przyprawa do kurczaka
Bazyliowy dressing:
- 1 ząbek czosnku
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 filetów anchois
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 3 łyżki świeżej bazylii
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu i odstaw do ostygnięcia. Filety opłucz, oczyść i rozbij. Dopraw mięso. Na środku każdego płata mięsa ułóż pokrojoną paprykę i parmezan. Zwiń dokładnie w roladkę i obtocz w mącę. Usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Następnie przełóż roladki do brytfanki wysmarowanej oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Wymieszaj wszystkie składniki na dressing, a potem zblenduj. Na patelni podsmaż cebulkę i czosnek. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj i dodaj natkę pietruszki. Przypraw solą i pieprzem.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze