Domowy syrop z miodu i czosnku na przeziębienie

Mając odpowiednie składniki, można zabrać się za przygotowanie domowego, niedrogiego syropu, który pomoże na przeziębienie i osłabienie.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

Miód to jeden z produktów, który warto mieć w kuchni nie tylko ze względu na walory smakowe, ale przede wszystkim prozdrowotne właściwości. Dobrej jakości miód ma działanie przeciwbakteryjne i wzmacniające odporność. Wybierając ten smakołyk warto zwrócić uwagę na nowozelandzki miód manuka, a wśród polskich propozycji najlepiej sięgać po miody spadziowe z drzew szpilkowych, lipowe, gryczane, aroniowe i głogowe. Kupując je w większych sieciówkach należy wnikliwie czytać etykiety, aby nie kupić tańszej podróbki sprowadzanej z Chin. Mając odpowiednie składniki, można zabrać się za przygotowanie domowego, niedrogiego syropu, który pomoże na przeziębienie i osłabienie.

Składniki: 3 średnie, sparzone cytryny, 8 ząbków polskiego czosnku, 225 ml miodu spadziowego, 2 cm korzenia imbiru, zimna, przegotowana woda. Dodatkowo: łyżka stołowa, sitko i wyparzony słoik z zakrętką.

Przygotowanie: czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do zamykanego szczelnie pojemnika. Dodać wyciśnięty sok z cytryn, zetrzeć imbir i zalać niewielką ilością wody. Zamknąć i energicznie wstrząsać przez około minutę. Miksturę przecedzić do słoiczka, dodać miód, zakręcić i całość ponownie potrząsnąć do rozpuszczenia się miodu. Syrop przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.

UWAGA! Miodu nie należy łączy z gorącymi płynami, ponieważ w ten sposób straci swoje właściwości lecznicze i bakteriobójcze. Profilaktycznie należy spożywać 1 łyżkę dziennie, a w przypadku przeziębienia 3-4 razy dziennie po 1 łyżce.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę