Trwa ładowanie...
d3jf3g4
23-09-2017 09:57

Domowy syrop różany. Pyszny i naturalny dodatek do deserów i herbaty

Przepis
d3jf3g4
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
iStock
Źródło: iStock
Składniki
  • 2 szklanki jadalnych płatków róży, najlepiej z upraw bio (lub innych z pewnego źródła, przeznaczonych do jedzenia, bez szkodliwych substancji chemicznych)
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru kokosowego lub innej substancji słodzącej (może być biały lub brązowy cukier, stewia, ksylitol
  • kilka kropel esencji lub wody różanej (do kupienia w większości sklepów ze zdrową żywnością lub z kuchniami świata)
  • 1 mały burak (dla dodania koloru).
Przepis

Płatki róży delikatnie płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Mokre płatki przekładamy do miseczki, zalewamy je 2 szklankami wody i zostawiamy na noc pod przykryciem.
Po całonocnym moczeniu, przecedzamy płatki przez gazę apteczną do innego naczynia.
Gazę wraz z płatkami, które w niej zostały, skręcamy w ciasny węzeł i dokładnie wyciskamy nad naczyniem z wodą różaną. Na patelnię wsypujemy cukier, wlewamy szklankę wody i rozpuszczamy całość na średnim ogniu, ciągle mieszając.
Gdy cukier się rozpuści zmniejszamy trochę gaz, po czym dolewamy wodę pozostałą po moczeniu i wyciskaniu płatków. Zanim syrop zdąży się zagotować, dodajemy buraka pokrojonego w plastry i czekamy około 2-3 minut, by syrop nabrał koloru. Następnie wyjmujemy plasterki buraka i całość doprowadzamy do wrzenia.
Dodajemy do syropu kilka kropel esencji różanej (3-5), po czym na wolnym ogniu gotujemy syrop jeszcze około 20 min.
Uwaga: Aby uzyskać słodszy smak, możemy użyć większej ilości cukru.

Domowy syrop różany. Pyszny i naturalny dodatek do deserów i herbaty
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3jf3g4
d3jf3g4
d3jf3g4
d3jf3g4
Więcej tematów
d3jf3g4