Domowy syrop różany. Pyszny i naturalny dodatek do deserów i herbaty
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 2 szklanki jadalnych płatków róży, najlepiej z upraw bio (lub innych z pewnego źródła, przeznaczonych do jedzenia, bez szkodliwych substancji chemicznych)
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka cukru kokosowego lub innej substancji słodzącej (może być biały lub brązowy cukier, stewia, ksylitol
- kilka kropel esencji lub wody różanej (do kupienia w większości sklepów ze zdrową żywnością lub z kuchniami świata)
- 1 mały burak (dla dodania koloru).
Płatki róży delikatnie płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Mokre płatki przekładamy do miseczki, zalewamy je 2 szklankami wody i zostawiamy na noc pod przykryciem.
Po całonocnym moczeniu, przecedzamy płatki przez gazę apteczną do innego naczynia.
Gazę wraz z płatkami, które w niej zostały, skręcamy w ciasny węzeł i dokładnie wyciskamy nad naczyniem z wodą różaną. Na patelnię wsypujemy cukier, wlewamy szklankę wody i rozpuszczamy całość na średnim ogniu, ciągle mieszając.
Gdy cukier się rozpuści zmniejszamy trochę gaz, po czym dolewamy wodę pozostałą po moczeniu i wyciskaniu płatków. Zanim syrop zdąży się zagotować, dodajemy buraka pokrojonego w plastry i czekamy około 2-3 minut, by syrop nabrał koloru. Następnie wyjmujemy plasterki buraka i całość doprowadzamy do wrzenia.
Dodajemy do syropu kilka kropel esencji różanej (3-5), po czym na wolnym ogniu gotujemy syrop jeszcze około 20 min.
Uwaga: Aby uzyskać słodszy smak, możemy użyć większej ilości cukru.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze