Domowy syrop różany. Pyszny i naturalny dodatek do deserów i herbaty

Domowy syrop różany. Pyszny i naturalny dodatek do deserów i herbatyDomowy syrop różany. Pyszny i naturalny dodatek do deserów i herbaty
ShirinKader

Składniki

  • 2 szklanki jadalnych płatków róży, najlepiej z upraw bio (lub innych z pewnego źródła, przeznaczonych do jedzenia, bez szkodliwych substancji chemicznych)
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru kokosowego lub innej substancji słodzącej (może być biały lub brązowy cukier, stewia, ksylitol
  • kilka kropel esencji lub wody różanej (do kupienia w większości sklepów ze zdrową żywnością lub z kuchniami świata)
  • 1 mały burak (dla dodania koloru).

Przepis

Płatki róży delikatnie płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Mokre płatki przekładamy do miseczki, zalewamy je 2 szklankami wody i zostawiamy na noc pod przykryciem.
Po całonocnym moczeniu, przecedzamy płatki przez gazę apteczną do innego naczynia.
Gazę wraz z płatkami, które w niej zostały, skręcamy w ciasny węzeł i dokładnie wyciskamy nad naczyniem z wodą różaną. Na patelnię wsypujemy cukier, wlewamy szklankę wody i rozpuszczamy całość na średnim ogniu, ciągle mieszając.
Gdy cukier się rozpuści zmniejszamy trochę gaz, po czym dolewamy wodę pozostałą po moczeniu i wyciskaniu płatków. Zanim syrop zdąży się zagotować, dodajemy buraka pokrojonego w plastry i czekamy około 2-3 minut, by syrop nabrał koloru. Następnie wyjmujemy plasterki buraka i całość doprowadzamy do wrzenia.
Dodajemy do syropu kilka kropel esencji różanej (3-5), po czym na wolnym ogniu gotujemy syrop jeszcze około 20 min.
Uwaga: Aby uzyskać słodszy smak, możemy użyć większej ilości cukru.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru