Domowy chleb tostowy z serem
Delikatny w środku, chrupiący z zewnątrz. Tym pieczywem rodzina będzie się zajadać.
Chleb z serem - coś banalnego i często goszczącego na polskich stołach. W poszukiwaniu czegoś co zastąpi klasyczne, ale czasem zbyt nudne połączenie, warto przygotować pszenny chleb upieczony z żółtym serem. Jak podpowiada Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking", chleb przypomina strukturą tostowy, jest delikatny, miękki w środku, a chrupiący na zewnątrz. Co ważne, ten rodzaj pieczywa jest naprawdę prosty w przygotowaniu.
Składniki:
220 g mąki (najlepiej typ 750) - to jest około 1 i 1/3 szklanki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
150 ml ciepłej wody (nie może być gorąca)
4 g suchych drożdży (1/2 saszetki)
2 łyżki oliwy
100-120 g twardego żółtego sera
dodatkowo: oliwa do polania chleba przed pieczeniem
Ser zetrzeć na jarzynowej tarce. Odłożyć 2 łyżki do posypania chleba z wierzchu. Mąkę przesiać do miski, wsypać sól, cukier i drożdże. Wymieszać łyżką. Wlać ciepłą wodę i wyrobić ciasto. Kiedy wszystkie składniki połączą się, dolać oliwę i zagnieść elastyczne ciasto. Powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny i nie kleić się do stolnicy. Ciasto wyrabiać przez przynajmniej 5 minut. Uformować kulę, przesypać delikatnie mąką i przykryć czystą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45-60 minut. Ciasto powinno podwoić swoja objętość. Po wyrośnięciu ciasto przełożyć ponownie na stolnicę, zbić i wyrabiać jeszcze przez około minutę. Podzielić na 12-15 jednakowych części. Każdą z części dłońmi rozpłaszczać lub rozwałkowywać wałkiem na cienkie kawałki o szerokości równej szerokości formy, w jakiej będzie pieczony chleb. Każdy kawałek posypywać startym serem, składać na pół lub na trzy części i układać pionowo, jeden za drugim, w natłuszczonej i wysypanej mąką formie-keksówce. Kawałek obok
kawałka, jeden powinien dotykać drugiego. W ten sposób wypełnić całą formę. Ciasto przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 45-60 minut - powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte posmarować z wierzchu 2-3 łyżkami oliwy (najwygodniej użyć pędzelka) i obsypać resztką startego sera. Piec w temperaturze 180-190 stopni przez około 50 minut. Chlebek powinien być ładnie zrumieniony. Przestudzić na kratce, można podawać lekko ciepły.
Zobacz także: łososiowy omlet z zieleniną. Gotowy w kilka chwil