Domowy chleb tostowy z serem

Delikatny w środku, chrupiący z zewnątrz. Tym pieczywem rodzina będzie się zajadać.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.daylicooking.pl

Chleb z serem - coś banalnego i często goszczącego na polskich stołach. W poszukiwaniu czegoś co zastąpi klasyczne, ale czasem zbyt nudne połączenie, warto przygotować pszenny chleb upieczony z żółtym serem. Jak podpowiada Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking", chleb przypomina strukturą tostowy, jest delikatny, miękki w środku, a chrupiący na zewnątrz. Co ważne, ten rodzaj pieczywa jest naprawdę prosty w przygotowaniu.

Składniki:

220 g mąki (najlepiej typ 750) - to jest około 1 i 1/3 szklanki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
150 ml ciepłej wody (nie może być gorąca)
4 g suchych drożdży (1/2 saszetki)
2 łyżki oliwy
100-120 g twardego żółtego sera
dodatkowo: oliwa do polania chleba przed pieczeniem

Ser zetrzeć na jarzynowej tarce. Odłożyć 2 łyżki do posypania chleba z wierzchu. Mąkę przesiać do miski, wsypać sól, cukier i drożdże. Wymieszać łyżką. Wlać ciepłą wodę i wyrobić ciasto. Kiedy wszystkie składniki połączą się, dolać oliwę i zagnieść elastyczne ciasto. Powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny i nie kleić się do stolnicy. Ciasto wyrabiać przez przynajmniej 5 minut. Uformować kulę, przesypać delikatnie mąką i przykryć czystą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45-60 minut. Ciasto powinno podwoić swoja objętość. Po wyrośnięciu ciasto przełożyć ponownie na stolnicę, zbić i wyrabiać jeszcze przez około minutę. Podzielić na 12-15 jednakowych części. Każdą z części dłońmi rozpłaszczać lub rozwałkowywać wałkiem na cienkie kawałki o szerokości równej szerokości formy, w jakiej będzie pieczony chleb. Każdy kawałek posypywać startym serem, składać na pół lub na trzy części i układać pionowo, jeden za drugim, w natłuszczonej i wysypanej mąką formie-keksówce. Kawałek obok
kawałka, jeden powinien dotykać drugiego. W ten sposób wypełnić całą formę. Ciasto przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 45-60 minut - powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte posmarować z wierzchu 2-3 łyżkami oliwy (najwygodniej użyć pędzelka) i obsypać resztką startego sera. Piec w temperaturze 180-190 stopni przez około 50 minut. Chlebek powinien być ładnie zrumieniony. Przestudzić na kratce, można podawać lekko ciepły.

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść