Domowy chleb tostowy z serem

Delikatny w środku, chrupiący z zewnątrz. Tym pieczywem rodzina będzie się zajadać.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.daylicooking.pl

Chleb z serem - coś banalnego i często goszczącego na polskich stołach. W poszukiwaniu czegoś co zastąpi klasyczne, ale czasem zbyt nudne połączenie, warto przygotować pszenny chleb upieczony z żółtym serem. Jak podpowiada Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking", chleb przypomina strukturą tostowy, jest delikatny, miękki w środku, a chrupiący na zewnątrz. Co ważne, ten rodzaj pieczywa jest naprawdę prosty w przygotowaniu.

Składniki:

220 g mąki (najlepiej typ 750) - to jest około 1 i 1/3 szklanki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
150 ml ciepłej wody (nie może być gorąca)
4 g suchych drożdży (1/2 saszetki)
2 łyżki oliwy
100-120 g twardego żółtego sera
dodatkowo: oliwa do polania chleba przed pieczeniem

Ser zetrzeć na jarzynowej tarce. Odłożyć 2 łyżki do posypania chleba z wierzchu. Mąkę przesiać do miski, wsypać sól, cukier i drożdże. Wymieszać łyżką. Wlać ciepłą wodę i wyrobić ciasto. Kiedy wszystkie składniki połączą się, dolać oliwę i zagnieść elastyczne ciasto. Powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny i nie kleić się do stolnicy. Ciasto wyrabiać przez przynajmniej 5 minut. Uformować kulę, przesypać delikatnie mąką i przykryć czystą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45-60 minut. Ciasto powinno podwoić swoja objętość. Po wyrośnięciu ciasto przełożyć ponownie na stolnicę, zbić i wyrabiać jeszcze przez około minutę. Podzielić na 12-15 jednakowych części. Każdą z części dłońmi rozpłaszczać lub rozwałkowywać wałkiem na cienkie kawałki o szerokości równej szerokości formy, w jakiej będzie pieczony chleb. Każdy kawałek posypywać startym serem, składać na pół lub na trzy części i układać pionowo, jeden za drugim, w natłuszczonej i wysypanej mąką formie-keksówce. Kawałek obok
kawałka, jeden powinien dotykać drugiego. W ten sposób wypełnić całą formę. Ciasto przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 45-60 minut - powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte posmarować z wierzchu 2-3 łyżkami oliwy (najwygodniej użyć pędzelka) i obsypać resztką startego sera. Piec w temperaturze 180-190 stopni przez około 50 minut. Chlebek powinien być ładnie zrumieniony. Przestudzić na kratce, można podawać lekko ciepły.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru