Domowe lody truskawkowe. Prosty przepis z jogurtem greckim w roli głównej
Naturalne, domowe lody truskawkowe są proste do zrobienia i smakują nieziemsko. Są niskokaloryczne i bez całej listy zbędnych ulepszaczy. Lodową masę można przełożyć do specjalnych foremek i podawać dzieciom jako lody na patyku.
Przepyszny deser na lato to oczywiście lody. Orzeźwiają i jeżeli są przygotowane z dobrych i wartościowych składników, mogą być serwowane jako jeden z posiłków w ciągu dnia. Nasze lody na bazie truskawek i jogurtu naturalnego to nic innego jak pożywne, zmrożone śniadanie. Przepis nie zawiera jajek, śmietanki, nie trzeba ubijać składników. Te lody może zrobić każdy. Posiadając specjalną maszynę do lodów, wykonanie będzie dużo szybsze.
Domowe lody, jakie składniki kupić:
· 1 duże opakowanie jogurtu greckiego (330 g)
· 100 ml słodzonego mleka skondensowanego z puszki
· 250 g truskawek
· Owoce leśne (opcjonalnie)
Naturalne lody - przepis
Do przygotowania lodów potrzebna nam będzie duża miska. Do niej wlewamy jogurt oraz skondensowane mleko. Składniki łączymy. Do miski dorzucamy zmiksowane truskawki. Ponownie wszystko mieszamy. Przygotowaną masę przekładamy do foremki, można kilka porcji włożyć do specjalnych dla dzieci, aby powstały lody na patyku.
Nasza masa, która jest w opakowaniach w lodówce, powinna być co pół godziny ponownie wymieszana. I tak przez kilka godzin. Dzięki regularnemu mieszaniu lodów nie powstaną grudki w postaci kryształków lodu.