Domowe bułeczki czosnkowe. Miękkie i pachnące

Bardzo aromatyczne czosnkowe bułeczki to doskonały dodatek do zup, gulaszy czy sałatek. Można je także użyć do przygotowania kanapek. Bułeczki najlepiej smakują, kiedy są jeszcze ciepłe, jednak na drugi dzień też będą dobre. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".

Domowe bułeczki czosnkowe. Miękkie i pachnąceDomowe bułeczki czosnkowe. Miękkie i pachnące
Monika Lemko

Składniki

  • 20 g świeżych drożdży
  • 200 ml ciepłej wody
  • 350 g mąki pszennej typ OO, plus mąka do podsypania
  • ½ łyżeczka cukru
  • 1 duża główka czosnku
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego pieprzu

Przepis

  • Zaczyn drożdżowy: do dużej miski wlewamy wodę, dodajemy rozkruszone drożdże, cukier, 100 g mąki i mieszamy do połączenia składników. Przykrywamy folią spożywczą i na ok. 15 min.
  • Czosnek dzielimy na ząbki, nie obieramy z łupin. Na małej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim czosnek.
  • Czas smażenia zależy od grubości ząbków, można sprawdzić za pomocą wykałaczki czy są w środku miękkie.
  • Czosnek studzimy, obieramy i zgniatamy za pomocą widelca, dodajemy do wyrośniętego zaczynu.
  • Wlewamy, przestudzony, ale lekko ciepły olej ze smażenia czosnku, dodajemy sól, pieprz i 200 g mąki. Mieszamy za pomocą dużej łyżki, a następnie zagniatamy ciasto dosypując pozostałą mąkę. Robimy kulę, zostawiamy w misce, przykrywamy folią i pozostawiamy na 30 min do wyrośnięcia.
  • Ciasto delikatnie zagniatamy, dzielimy na 6 części, formułujemy okrągłe bułki, w razie potrzeby dodajemy więcej mąki.
  • Przekładamy na blachę do pieczenia podsypaną mąką. Odstawiamy na ok. 20 min do wyrośnięcia.
  • Pieczemy w 200 st. C przez 5 min, następne 15 min w 190 st. C.

Przygotowanie bułek na kształt czosnku:

  • Potrzebny będzie sznurek do pieczenia, 6 kawałków o długości ok. 90 cm, sznurek można obtoczyć w mące. Formułowane kulki delikatnie związujemy sznurkiem tak, by utworzyć kształt czosnku, ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia