Domowa oliwa smakowa

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Krok po kroku

Obraz
© 123RF.COM

Aromatyzowane oleje i oliwy to dodatek do wielu potraw np. sałatek, zup, dań rybnych czy gotowanych warzyw, a także marynat. Jeśli jednak do tej pory kupowaliście smakowe oliwy i oleje, zapomnijcie o nich. Bez problemu można je bowiem przygotować w domu. Jest to wersja o wiele tańsza, ale także bardziej aromatyczna i zdrowsza, ponieważ wiemy, co zamykamy w butelce. Poza tym jest to także świetny pomysł na prezent.

Poznaj właściwości oleju rzepakowego:

/ 5Przygotuj odpowiednie naczynie i składniki

Obraz
© 123RF.COM

Przygotuj czystą, zakręcaną lub zatykaną korkiem butelkę, najlepiej z ciemnego szkła. Dzień wcześniej wyparz ją i pozostaw do wyschnięcia. Zanim wlejesz do niej oliwę, upewnij się, że jest zupełnie sucha. Odpowiednio przygotowane butelki pozwalają na zachowanie smaku i aromatu oliwy oraz przedłużenie jej czasu przydatności do spożycia. Oliwę możesz aromatyzować świeżymi lub suszonymi ziołami. Zwróć uwagę, by były jak najlepszej jakości – bez śladów pleśni czy gnicia. Świeże dodatki opłucz i pozostaw do wyschnięcia. Używaj oliwy z pierwszego tłoczenia lub oleju rzepakowego. Przed rozlaniem ich do butelek, lekko je podgrzej (ok. 40 stopni).

/ 5Jakie wybrać dodatki?

Obraz
© 123RF.COM

Do aromatyzowania oliwy czy oleju można używać świeżych lub suszonych ziół i przypraw. Rozmaryn, tymianek, bazylia, oregano, mięta, skórka cytryny, papryczki chili, czosnek, suszone pomidory w płatkach, kolorowy pieprz, odrobina morskiej soli doskonale sprawdzą się jako aromatyczne dodatki. Proporcje zależą oczywiście od waszych upodobań. Po umieszczeniu wszystkich składników w butelce zalewamy je ciepłą oliwą lub olejem i zatykamy. Poziom tłuszczu powinien być co najmniej o 1 centymetr wyższy niż poziom dodatków. Oliwa będzie gotowa po ok. 24 godzinach. Jeśli chcemy uzyskać bardziej intensywny smak i aromat, warto poczekać tydzień.

/ 5Klasyczne zestawienia

Obraz
© 123RF.COM

Warto eksperymentować ze smakami i tworzyć własne, niepowtarzalne kombinacje. Klasyczne zestawienia to bazylia, czosnek i suszone pomidory. Taka oliwa doskonale podkreśli smak włoskich dań. Tymianek i cytryna pasują do ryb, owoców morza i grillowanego kurczaka. Pikantna oliwa z papryczkami chili podkręci smak meksykańskich dań, zapiekanek czy pizzy.

/ 5Przechowywanie aromatyzowanej oliwy

Obraz
© 123RF.COM

Aby zachować właściwości i walory smakowe oliwy, musisz pamiętać, by przechowywać ją w odpowiednich warunkach. Oliwę ze świeżymi ziołami trzymaj w lodówce, natomiast tę z suszonymi, w kuchennej szafce. Optymalna temperatura przechowywania wynosi od 10 do 18 stopni. Zużyj ją w ciągu miesiąca.

Wybrane dla Ciebie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu