Krok po kroku
Aromatyzowane oleje i oliwy to dodatek do wielu potraw np. sałatek, zup, dań rybnych czy gotowanych warzyw, a także marynat. Jeśli jednak do tej pory kupowaliście smakowe oliwy i oleje, zapomnijcie o nich. Bez problemu można je bowiem przygotować w domu. Jest to wersja o wiele tańsza, ale także bardziej aromatyczna i zdrowsza, ponieważ wiemy, co zamykamy w butelce. Poza tym jest to także świetny pomysł na prezent.
Poznaj właściwości oleju rzepakowego:
Przygotuj odpowiednie naczynie i składniki
Przygotuj czystą, zakręcaną lub zatykaną korkiem butelkę, najlepiej z ciemnego szkła. Dzień wcześniej wyparz ją i pozostaw do wyschnięcia. Zanim wlejesz do niej oliwę, upewnij się, że jest zupełnie sucha. Odpowiednio przygotowane butelki pozwalają na zachowanie smaku i aromatu oliwy oraz przedłużenie jej czasu przydatności do spożycia. Oliwę możesz aromatyzować świeżymi lub suszonymi ziołami. Zwróć uwagę, by były jak najlepszej jakości – bez śladów pleśni czy gnicia. Świeże dodatki opłucz i pozostaw do wyschnięcia. Używaj oliwy z pierwszego tłoczenia lub oleju rzepakowego. Przed rozlaniem ich do butelek, lekko je podgrzej (ok. 40 stopni).
Jakie wybrać dodatki?
Do aromatyzowania oliwy czy oleju można używać świeżych lub suszonych ziół i przypraw. Rozmaryn, tymianek, bazylia, oregano, mięta, skórka cytryny, papryczki chili, czosnek, suszone pomidory w płatkach, kolorowy pieprz, odrobina morskiej soli doskonale sprawdzą się jako aromatyczne dodatki. Proporcje zależą oczywiście od waszych upodobań. Po umieszczeniu wszystkich składników w butelce zalewamy je ciepłą oliwą lub olejem i zatykamy. Poziom tłuszczu powinien być co najmniej o 1 centymetr wyższy niż poziom dodatków. Oliwa będzie gotowa po ok. 24 godzinach. Jeśli chcemy uzyskać bardziej intensywny smak i aromat, warto poczekać tydzień.
Klasyczne zestawienia
Warto eksperymentować ze smakami i tworzyć własne, niepowtarzalne kombinacje. Klasyczne zestawienia to bazylia, czosnek i suszone pomidory. Taka oliwa doskonale podkreśli smak włoskich dań. Tymianek i cytryna pasują do ryb, owoców morza i grillowanego kurczaka. Pikantna oliwa z papryczkami chili podkręci smak meksykańskich dań, zapiekanek czy pizzy.
Przechowywanie aromatyzowanej oliwy
Aby zachować właściwości i walory smakowe oliwy, musisz pamiętać, by przechowywać ją w odpowiednich warunkach. Oliwę ze świeżymi ziołami trzymaj w lodówce, natomiast tę z suszonymi, w kuchennej szafce. Optymalna temperatura przechowywania wynosi od 10 do 18 stopni. Zużyj ją w ciągu miesiąca.