Trwa ładowanie...

Dodaj ten 1 składnik do rosołu. Ten owoc całkowicie odmieni smak zupy

Przygotowanie rosołu nie jest specjalnie skomplikowanym wyzwaniem, choć wymaga sporo czasu. Idealny rosół powinien być esencjonalny, klarowny, rozgrzewający i złoty. Pachnący przyprawami i warzywami. Zrównoważony w smaku – delikatnie słodkawy dzięki marchewce i cebuli, ale jednocześnie odpowiednio pikantny i słony. Jak ugotować taki rosół?

Rosół to król wszystkich zupRosół to król wszystkich zupŹródło: 123RF
d39w3z3
d39w3z3

Jak ugotować rosół?

Najpierw należy włożyć do zimnej wody mięso i gotować je dość długo na bardzo małym ogniu, pamiętając o usuwaniu szumowin, czyli piany z fragmentami mięsnego białka nieposiadającej wartości smakowych czy odżywczej. Dopiero później dodaje się warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera, pora i podpieczoną cebulę, która nada wyrazistego smaku i koloru.

W niektórych przepisach znajdziemy rady, by do rosołu wrzucić też kilka goździków, liście białej kapusty, a nawet pomidora. Po co w rosole pomidor? Otóż pomoże on uzyskać idealną przejrzystość wywaru i nada mu apetyczny kolor. Smak można również podkręcić dodając suszone grzybki czy kawałek papryczki chili.

Dodaj jabłko do rosołu - trik Ewy Wachowicz

Jednak największe zdziwienie budzi całe jabłko w skórce. Rosół z jabłkiem i imbirem to tradycyjny pakistański przysmak, jednak wiele polskich gospodyń również sięga po ten nietypowy dodatek.

Owoc do mięsno-warzywnego wywaru dodaje nawet Ewa Wachowicz. Jabłko wrzucamy do zupy razem z warzywami i wyjmujemy pod koniec gotowania, uważając, by się nie rozpadło. Nadaje ono zupie delikatnej słodyczy i podkreśla smak mięsa. Macie odwagę spróbować?

Co dodać do rosołu?

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d39w3z3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d39w3z3
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj