WAŻNE
TERAZ

Fatalne wieści dla reprezentacji Polski. Kontuzja Łukasza Skorupskiego

Dodaj ten 1 składnik do rosołu. Ten owoc całkowicie odmieni smak zupy

Przygotowanie rosołu nie jest specjalnie skomplikowanym wyzwaniem, choć wymaga sporo czasu. Idealny rosół powinien być esencjonalny, klarowny, rozgrzewający i złoty. Pachnący przyprawami i warzywami. Zrównoważony w smaku – delikatnie słodkawy dzięki marchewce i cebuli, ale jednocześnie odpowiednio pikantny i słony. Jak ugotować taki rosół?

RosółRosół to król wszystkich zup
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Jak ugotować rosół?

Najpierw należy włożyć do zimnej wody mięso i gotować je dość długo na bardzo małym ogniu, pamiętając o usuwaniu szumowin, czyli piany z fragmentami mięsnego białka nieposiadającej wartości smakowych czy odżywczej. Dopiero później dodaje się warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera, pora i podpieczoną cebulę, która nada wyrazistego smaku i koloru.

W niektórych przepisach znajdziemy rady, by do rosołu wrzucić też kilka goździków, liście białej kapusty, a nawet pomidora. Po co w rosole pomidor? Otóż pomoże on uzyskać idealną przejrzystość wywaru i nada mu apetyczny kolor. Smak można również podkręcić dodając suszone grzybki czy kawałek papryczki chili.

Dodaj jabłko do rosołu - trik Ewy Wachowicz

Jednak największe zdziwienie budzi całe jabłko w skórce. Rosół z jabłkiem i imbirem to tradycyjny pakistański przysmak, jednak wiele polskich gospodyń również sięga po ten nietypowy dodatek.

Owoc do mięsno-warzywnego wywaru dodaje nawet Ewa Wachowicz. Jabłko wrzucamy do zupy razem z warzywami i wyjmujemy pod koniec gotowania, uważając, by się nie rozpadło. Nadaje ono zupie delikatnej słodyczy i podkreśla smak mięsa. Macie odwagę spróbować?

Co dodać do rosołu?

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza