Trwa ładowanie...
d2juhku

Dodaj ten 1 składnik do rosołu. Ten owoc całkowicie odmieni smak zupy

Przygotowanie rosołu nie jest specjalnie skomplikowanym wyzwaniem, choć wymaga sporo czasu. Idealny rosół powinien być esencjonalny, klarowny, rozgrzewający i złoty. Pachnący przyprawami i warzywami. Zrównoważony w smaku – delikatnie słodkawy dzięki marchewce i cebuli, ale jednocześnie odpowiednio pikantny i słony. Jak ugotować taki rosół?
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Rosół to król wszystkich zup
Rosół to król wszystkich zup (123RF)
d2juhku

Jak ugotować rosół?

Najpierw należy włożyć do zimnej wody mięso i gotować je dość długo na bardzo małym ogniu, pamiętając o usuwaniu szumowin, czyli piany z fragmentami mięsnego białka nieposiadającej wartości smakowych czy odżywczej. Dopiero później dodaje się warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera, pora i podpieczoną cebulę, która nada wyrazistego smaku i koloru.

W niektórych przepisach znajdziemy rady, by do rosołu wrzucić też kilka goździków, liście białej kapusty, a nawet pomidora. Po co w rosole pomidor? Otóż pomoże on uzyskać idealną przejrzystość wywaru i nada mu apetyczny kolor. Smak można również podkręcić dodając suszone grzybki czy kawałek papryczki chili.

d2juhku

Dodaj jabłko do rosołu - trik Ewy Wachowicz

Jednak największe zdziwienie budzi całe jabłko w skórce. Rosół z jabłkiem i imbirem to tradycyjny pakistański przysmak, jednak wiele polskich gospodyń również sięga po ten nietypowy dodatek.

Owoc do mięsno-warzywnego wywaru dodaje nawet Ewa Wachowicz. Jabłko wrzucamy do zupy razem z warzywami i wyjmujemy pod koniec gotowania, uważając, by się nie rozpadło. Nadaje ono zupie delikatnej słodyczy i podkreśla smak mięsa. Macie odwagę spróbować?

Co dodać do rosołu?

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2juhku

Podziel się opinią

Share
d2juhku
d2juhku
Więcej tematów