Dodaj ten 1 składnik do rosołu. Ten owoc całkowicie odmieni smak zupy

Przygotowanie rosołu nie jest specjalnie skomplikowanym wyzwaniem, choć wymaga sporo czasu. Idealny rosół powinien być esencjonalny, klarowny, rozgrzewający i złoty. Pachnący przyprawami i warzywami. Zrównoważony w smaku – delikatnie słodkawy dzięki marchewce i cebuli, ale jednocześnie odpowiednio pikantny i słony. Jak ugotować taki rosół?

RosółRosół to król wszystkich zup
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Jak ugotować rosół?

Najpierw należy włożyć do zimnej wody mięso i gotować je dość długo na bardzo małym ogniu, pamiętając o usuwaniu szumowin, czyli piany z fragmentami mięsnego białka nieposiadającej wartości smakowych czy odżywczej. Dopiero później dodaje się warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera, pora i podpieczoną cebulę, która nada wyrazistego smaku i koloru.

W niektórych przepisach znajdziemy rady, by do rosołu wrzucić też kilka goździków, liście białej kapusty, a nawet pomidora. Po co w rosole pomidor? Otóż pomoże on uzyskać idealną przejrzystość wywaru i nada mu apetyczny kolor. Smak można również podkręcić dodając suszone grzybki czy kawałek papryczki chili.

Dodaj jabłko do rosołu - trik Ewy Wachowicz

Jednak największe zdziwienie budzi całe jabłko w skórce. Rosół z jabłkiem i imbirem to tradycyjny pakistański przysmak, jednak wiele polskich gospodyń również sięga po ten nietypowy dodatek.

Owoc do mięsno-warzywnego wywaru dodaje nawet Ewa Wachowicz. Jabłko wrzucamy do zupy razem z warzywami i wyjmujemy pod koniec gotowania, uważając, by się nie rozpadło. Nadaje ono zupie delikatnej słodyczy i podkreśla smak mięsa. Macie odwagę spróbować?

Co dodać do rosołu?

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość