10 tradycyjnych przysmaków, które skutecznie rozgrzeją

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 11Najlepsze na jesień

Obraz
© iStock.com

Jesienią i zimą szczególnie potrzebujemy specjałów, które będą nie tylko smakować, ale również rozgrzeją oraz poprawią samopoczucie. Co jeść w ponury, chłodny dzień, by nabrać energii życiowej?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 11Rosół

Obraz
© 123RF

Klasyka. Nieprzypadkowo przepis na rosół otwiera pierwszą polską książkę kucharską, czyli XVII-wieczne "Compendium Ferculorum albo zebranie potraw" spisane przez Stanisława Czernieckiego, kuchmistrza na zamku wojewody krakowskiego Aleksandra Michała Lubomirskiego w Wiśniczu. Nasze babcie leczyły nim skołatane nerwy oraz schorzenia górnych dróg oddechowych, zaś współczesne badania naukowe potwierdziły, że gorący wywar mięsno-warzywny rozgrzewa organizm, ale również stymuluje układ odpornościowy oraz łagodzi katar i kaszel.

/ 11Miód lipowy

Obraz
© 123RF

Ceni się go w Polsce od dawna, czego dowody można znaleźć w twórczości chociażby Jana Kochanowskiego. Mistrz z Czarnolasu pisał we fraszce "Na lipę": "Z tego wonnego kwiatu pracowite pszczoły biorą miód, który potem szlachci pańskie stoły". Miód lipowy ma nie tylko przyjemny smak i aromat, ale wykazuje również silne działanie rozgrzewające, napotne, przeciwgorączkowe i wykrztuśne. Odznacza się także wysoką aktywnością antybiotyczną.

/ 11Masło rozmarynowe

Obraz
© 123RF

Rozmaryn ma bardzo intensywny smak i aromat, wykazuje też wiele cennych właściwości: pobudzających, rozgrzewających oraz odświeżających. Usprawnia również przemianę materii. Jesienią i zimą warto smarować pieczywo masłem wymieszanym z posiekanymi listkami rozmarynu (świeżego lub suszonego) i startym parmezanem, doprawionym solą i pieprzem. Taki specjał świetnie smakuje również z pyzami, kopytkami czy smażonymi rybami.

/ 11Grochówka

Obraz
© 123RF

Świetny pomysł na jesienny czy zimowy obiad. Nic nie rozgrzeje i zaspokoi głodu lepiej, niż talerz pożywnej grochówki, czyli zupy przyrządzonej na bazie namoczonego wcześniej grochu łuskanego, koniecznie wzbogaconej wkładką mięsną (zwykle boczkiem lub kiełbasą) oraz ziemniakami, doprawionej aromatycznym majerankiem. Przysmak najlepiej smakuje z kromką ciemnego chleba.

/ 11Kawa zbożowa

Obraz
© iStock.com

Produkt z palonych ziaren żyta, pszenicy lub jęczmienia, a czasem także korzenia mniszka, buraka cukrowego czy ususzonych liści cykorii to świetna propozycja na chłodne dni, ponieważ jest nie tylko zdrowy, ale również skutecznie rozgrzewa. Z kawy zbożowej możemy przygotować pyszny, jesienno-zimowy napój. Wystarczy dodać do niej miód lub syrop klonowy, cynamon i kostkę czekolady.

/ 11Biała kasza gryczana

Obraz
© Shutterstock.com

Produkt powstający z niepalonych ziaren gryki skutecznie rozgrzewa, syci i zapewnia energię na cały dzień. Biała kasza gryczana może być bazą tradycyjnego krupniku, idealnie komponuje się również z daniami mięsnymi, np. zrazami, wszelkimi gulaszami czy sosem grzybowym. Po połączeniu jej z białym serem i warzywami otrzymamy pyszny farsz do naleśników, pierogów lub gołąbków.

/ 11Płatki owsiane

Obraz
© 123RF

Owsianka nie tylko działa rozgrzewająco, ale również dostarcza solidnej dawki energii, dlatego warto przyrządzać ją na śniadanie. Składniki płatków owsianych, m.in. magnez, potas, wapń, miedź, błonnik oraz ważne dla zdrowia aminokwasy, czynią z nich smaczną i pożywną przekąskę. Szczególnie, gdy ugotujemy je z mlekiem (może być roślinne), owocami (banan, żurawina, suszona śliwka) i orzechami.

/ 11Kompot z suszonych owoców

Obraz
© iStock.com

Pijemy go zazwyczaj tylko w czasie świąt Bożego Narodzenia, jednak kompot z suszonych owoców powinien gościć na naszych stołach znacznie częściej. Jego składniki to skoncentrowane źródło potasu, magnezu, żelaza, miedzi czy błonnika. Gorący napój świetnie rozgrzeje nas w jesienny i zimowy wieczór, szczególnie, gdy doprawimy go odpowiednimi przyprawami: goździkami, cynamonem i imbirem.

10 / 11Olej sezamowy

Obraz
© 123RF

Produkt otrzymywany w wyniku tłoczenia na zimno nasion sezamu wykazuje szereg pozytywnych właściwości: obniża ciśnienie krwi, spowalnia procesy starzenia, korzystnie wpływa na stan kości, ale działa również rozgrzewająco. Olej sezamowy wzmacnia smak sosów, zup, sałatek, marynat i dań mięsnych. Nie powinien być jednak poddawany działaniu wysokiej temperatury, dlatego nie zaleca się go do smażenia potraw.

11 / 11Gorąca czekolada

Obraz
© 123RF

Napój pyszny i rozgrzewający. Zazwyczaj przygotowujemy go z kupionego w sklepie proszku, który wystarczy zalać gorącą wodą lub mlekiem. Jednak tego typu produkty są zwykle "wzbogacane" dużą dawką cukru, jeszcze groźniejszym dla zdrowia syropem glukozowo-fruktozowym czy utwardzonymi tłuszczami roślinnymi. A wystarczy przecież rozpuścić kilka kostek gorzkiej czekolady we wrzątku, doprawić szczyptą chili, zaś wierzch przykryć pianką z białka ubitego na sztywno z cukrem.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja