Do czego naprawdę służy szuflada pod piekarnikiem? Odpowiedź niejednego zaskoczy

Zazwyczaj przechowujemy w niej blaszki do ciast, patelnie, garnki czy instrukcje i gwarancje. Okazuje się jednak, że szuflada pod piekarnikiem ma zupełnie inne przeznaczenie.

Szuflada pod piekarnikiem wcale nie służy do przechowywania garnków.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marta Dragan
oprac.  Marta Dragan
77

Niemal wszystkie piekarniki mają na dole małą szufladę. Większość osób przechowuje w niej talerze, pokrywki i inne przyrządy kuchenne. Producenci jednak zalecają, by używać jej w zupełnie innym celu. Została zaprojektowana z myślą o tym, żeby podtrzymywać ciepło przygotowywanych potraw.

Możecie na przykład włożyć tam ziemniaki, kiedy czekacie, aż mięso się dopiecze. Krótko mówiąc, jest to szuflada, na której można umieścić danie po upieczeniu, aby utrzymało ciepło, aż do momentu podania na stół. Ta szuflada kontroluje zazwyczaj wilgotność, więc włożone do niej jedzenie nie będzie suche.

Nie w każdej kuchence znajduje się tego typu szuflada. Jeśli nie jesteście pewni, czy ta, w którą wyposażony jest wasz sprzęt, nadaje się do podgrzewania posiłków, sprawdźcie w instrukcji lub skontaktujcie się z producentem. Według zaleceń producentów w szufladach grzewczych nie powinno się trzymać niczego łatwopalnego. Dlatego, jeśli trzymacie w niej drewniane deski lub instrukcje obsługi kuchennych sprzętów, to natychmiast przełóżcie je w inne miejsce.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz też: Jak wyczyścić piekarnik i nie namęczyć się przy tym?

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Prawie nie ma kalorii. Je go coraz więcej osób
Prawie nie ma kalorii. Je go coraz więcej osób
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg