Do czego naprawdę służy szuflada pod piekarnikiem? Odpowiedź niejednego zaskoczy

Zazwyczaj przechowujemy w niej blaszki do ciast, patelnie, garnki czy instrukcje i gwarancje. Okazuje się jednak, że szuflada pod piekarnikiem ma zupełnie inne przeznaczenie.

Szuflada pod piekarnikiem wcale nie służy do przechowywania garnków.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marta Dragan
oprac.  Marta Dragan

Niemal wszystkie piekarniki mają na dole małą szufladę. Większość osób przechowuje w niej talerze, pokrywki i inne przyrządy kuchenne. Producenci jednak zalecają, by używać jej w zupełnie innym celu. Została zaprojektowana z myślą o tym, żeby podtrzymywać ciepło przygotowywanych potraw.

Możecie na przykład włożyć tam ziemniaki, kiedy czekacie, aż mięso się dopiecze. Krótko mówiąc, jest to szuflada, na której można umieścić danie po upieczeniu, aby utrzymało ciepło, aż do momentu podania na stół. Ta szuflada kontroluje zazwyczaj wilgotność, więc włożone do niej jedzenie nie będzie suche.

Nie w każdej kuchence znajduje się tego typu szuflada. Jeśli nie jesteście pewni, czy ta, w którą wyposażony jest wasz sprzęt, nadaje się do podgrzewania posiłków, sprawdźcie w instrukcji lub skontaktujcie się z producentem. Według zaleceń producentów w szufladach grzewczych nie powinno się trzymać niczego łatwopalnego. Dlatego, jeśli trzymacie w niej drewniane deski lub instrukcje obsługi kuchennych sprzętów, to natychmiast przełóżcie je w inne miejsce.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz też: Jak wyczyścić piekarnik i nie namęczyć się przy tym?

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟