Do czego naprawdę służy szuflada pod piekarnikiem? Odpowiedź niejednego zaskoczy

Zazwyczaj przechowujemy w niej blaszki do ciast, patelnie, garnki czy instrukcje i gwarancje. Okazuje się jednak, że szuflada pod piekarnikiem ma zupełnie inne przeznaczenie.

Szuflada pod piekarnikiem wcale nie służy do przechowywania garnków.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marta Dragan
oprac.  Marta Dragan

Niemal wszystkie piekarniki mają na dole małą szufladę. Większość osób przechowuje w niej talerze, pokrywki i inne przyrządy kuchenne. Producenci jednak zalecają, by używać jej w zupełnie innym celu. Została zaprojektowana z myślą o tym, żeby podtrzymywać ciepło przygotowywanych potraw.

Możecie na przykład włożyć tam ziemniaki, kiedy czekacie, aż mięso się dopiecze. Krótko mówiąc, jest to szuflada, na której można umieścić danie po upieczeniu, aby utrzymało ciepło, aż do momentu podania na stół. Ta szuflada kontroluje zazwyczaj wilgotność, więc włożone do niej jedzenie nie będzie suche.

Nie w każdej kuchence znajduje się tego typu szuflada. Jeśli nie jesteście pewni, czy ta, w którą wyposażony jest wasz sprzęt, nadaje się do podgrzewania posiłków, sprawdźcie w instrukcji lub skontaktujcie się z producentem. Według zaleceń producentów w szufladach grzewczych nie powinno się trzymać niczego łatwopalnego. Dlatego, jeśli trzymacie w niej drewniane deski lub instrukcje obsługi kuchennych sprzętów, to natychmiast przełóżcie je w inne miejsce.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz też: Jak wyczyścić piekarnik i nie namęczyć się przy tym?

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika