Dlaczego warto jeść glony?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Żywność kosmiczna

Obraz
© 123RF.COM

Tak najczęściej myślimy, gdy mówimy o jedzeniu glonów. Na naszych stołach rzadko bowiem goszczą morskie algi. Wielu osobom wydają się one obrzydliwe, oślizgłe, nieapetyczne. Nic bardziej mylnego! Żyjące w morzu rośliny w wielu kuchniach świata stanowią jeden z podstawowych składników diety, są zdrowe i pożywne. Powinniśmy jeść je jak najczęściej.

Glony są bogate w minerały, zawierają m.in. wapń, fosfor, żelazo, cynk, potas, sód, mangan, jod, a także białka, witaminy A, C, wszystkie witaminy z grupy B, w tym witaminę B12. Wzmacniają system immunologiczny, przywracają równowagę kwasowo-zasadową i hormonalną. Obniżają poziom cholesterolu. A to nie wszystkie ich zalety!

/ 7"Chłodne" glony

Obraz
© 123RF.COM

Glony są dla człowieka jednym z najbardziej wartościowych składników odżywczych. Nie powinniśmy obawiać się, że przyswajają znajdujące się w morzu zanieczyszczenia: jadalne glony nie rosną w brudnej wodzie! Według chińskiej i japońskiej medycyny glony są chłodne, co oznacza, że nie rozgrzewają ani nie wyziębiają organizmu. Działają moczopędnie, więc pomagają wypłukiwać toksyczne substancje z organizmu. Oczyszczają też układ limfatyczny – to ważne, bo zastana limfa jest mocno zakwaszona i gromadzą się w niej szkodliwe substancje.

/ 7Glony na zdrowie

Obraz
© 123RF.COM

Każdy rodzaj glonów ma trochę inne właściwości. Niektóre chronią nas przed chorobami nowotworowymi, zwłaszcza rakiem piersi, jajnika, macicy i prostaty. Szczególne zasługi na tym polu mają kombu i wakame. Dodatkowo glon kombu usuwa skutki prowadzącej do białaczki radioaktywności. W kuchni można wykorzystywać w sumie ponad 100 gatunków morskich glonów – jednak tylko kilka z nich jest naprawdę popularnych i bez problemu dostaniemy je w sklepach.

/ 7Kombu: glon mocy

Obraz
© 123RF.COM

Kombu to brunatnica. Zbiera się ją w pełni lata u południowych wybrzeży najdalej na północ wysuniętej wyspy Japonii – Hokkaido. Glony suszy się na wietrze i słońcu, a następnie przez co najmniej dwa lata składuje w ciemnym i suchym magazynie. Choć trzeba go dość długo gotować, kombu to niezastąpiony składnik wszelkich wywarów i zup, zwłaszcza tradycyjnego japońskiego bulionu dashi czy choćby tzw. „zupy mocy”. Według kuchni pięciu przemian gotuje się go z warzywami, szczególnie korzeniowymi. Ciekawostką jest fakt, że kombu idealnie pasuje do kuchni polskiej: można dodawać go do bigosu, farszów na pierogi czy gołąbki. W dodatku glony te świetnie zastępują sól.

/ 7Słodkie arame

Obraz
© 123RF.COM

U wybrzeży Japonii rośnie także inna brunatnica o nazwie arame. Pędy i łodygi arame są bardzo duże i przypominają trochę liście dębu. Glony suszy się i rozdrabnia, w wyniku czego tworzą się długie, cienkie i bardzo ciemne paseczki. Przed gotowaniem należy je namoczyć na noc w zimnej wodzie. Dodawane do potraw arame nabiera delikatnej słodyczy. W kuchni używamy tych glonów głównie do zup i jako dodatku do dań smażonych, szczególnie w woku. Stosując glony, musimy uważać, by nie przesadzić z solą: glony same w sobie są dość słone.

/ 7Popularne nori

Obraz
© 123RF.COM

Najbardziej znanym spośród glonów jadalnych jest u nas nori. Ta odmiana krasnorostów jest dziś uprawiana w przybrzeżnych wodach Japonii i innych krajów Dalekiego Wschodu. Po zebraniu nori płucze się, sieka, suszy i prasuje w cienkie arkusze. W Polsce znane są głównie jako dodatek do sushi. Nori występuje również w Europie. Pod nazwą „szkarłatnica” spotkamy je w wodach irlandzkich i brytyjskich. W tych regionach zwykle się je wygotowuje aż do uzyskania roślinnej „żelatyny” i piecze z mąką owsianą. Nori zawiera bardzo dużo białka (prawie połowa suchej masy), witaminy A, B1 i niacyny. Glony te należą do najsmaczniejszych i najłatwiej strawnych wodorostów. Warto dodawać je nie tylko do sushi, ale również do dań rybnych czy potrawek z warzyw.

/ 7Zielone wakame

Obraz
© 123RF.COM

Wakame z kolei to brunatnica występująca u wybrzeży północnej Japonii, Chin i Korei. Choć jest rośliną dziko rosnącą, to większa jej część pochodzi z upraw. Wakame to przepiękny glon, którego urodę docenimy także na talerzu. Kupujemy go w formie wysuszonych, ciemnych paseczków, ale po ugotowaniu staje się intensywnie zielony i lekko przezroczysty. Z powodzeniem można więc wykorzystywać go do ozdabiania dań. Wakame najczęściej używa się do zup, ale je się je również (po uprzednim namoczeniu) w postaci przystawek i sałatek. Ze względu na zmiękczające właściwości, wakame dodaje się często do potraw z fasoli – skórka fasoli staje się zdecydowanie bardziej elastyczna i lekkostrawna.

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców