Dlaczego warto jeść bób?

Pierwszy bób smakuje najlepiej - jest delikatny i jędrny. Ale w środku sezonu także warto sięgać po ten produkt. Nie tylko wzbogaca nasze menu, ale przede wszystkim jest źródłem cennych witamin i składników mineralnych.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Pierwszy bób smakuje najlepiej - jest delikatny i jędrny. Ale w środku sezonu także warto sięgać po ten produkt. Nie tylko wzbogaca nasze menu, ale przede wszystkim jest źródłem cennych witamin i składników mineralnych.

Zdrowe składniki w lipcowym menu

Lato to bogactwo świeżych warzyw i owoców. Zwłaszcza w czasie upałów należy pamiętać, by systematycznie dostarczać organizmowi potrzebnych składników odżywczych. Dietetycy już zacierają ręce, gdyż na lipcowych straganach pojawił się bób - nie tylko pyszny, ale również posiadający wyjątkowe właściwości odżywcze i zdrowotne. Dlatego warto w pełni wykorzystać sezon na to warzywo i jadać je jak najczęściej.

Błonnik i białko przede wszystkim!

- Bób należy do rodziny strączkowych, co oznacza, że zawiera znaczną ilość białka o dosyć wysokiej wartości biologicznej. Jeżeli w jednym daniu połączymy bób z produktem pełnoziarnistym (np. kaszą)
lub orzechami to nastąpi tzw. uzupełnianie się aminokwasów. Jakość białka w tym posiłku będzie więc równa białku mięsa, ryb czy jaj. Dodatkowo bób ma cenne właściwości profilaktyczne – zawiera lektynę (rodzaj białka), która łącząc się z błonami komórek w jelicie może hamować namnażanie komórek raka jelita grubego. Poza dużą zawartością białka, bób posiada również błonnik, który skraca czas trawienia, poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego i oczyszcza jelita. Oznacza to, że osoby dbające o linię powinny włączyć go do swojej diety. Jedna garść młodego bobu jest w stanie zapewnić prawie 1/4 dziennej zalecanej dawki błonnika - wyjaśnia mgr Marta Szkupińska, dietetyk z Grupy LUX MED. Jedzenie tego warzywa zapewni
więc uczucie sytości przez wiele godzin, a tym samym ograniczy ochotę na niezdrowe przekąski pomiędzy posiłkami.

Kwas foliowy nie tylko dla przyszłych mam

Kolejnym cennym składnikiem, który znajdziemy w bobie jest kwas foliowy. Garść nieugotowanego bobu to ponad 30 proc. dziennej dawki folianów. Znakomicie wpływają one na cały układ krążenia, gdyż regulują stężenie homocysteiny, której nadmiar uszkadza naczynia krwionośne i powoduje zaburzenia krzepliwości krwi. Dodatkowo kwas foliowy wraz z żelazem i witaminą B12 bierze udział w procesach krwiotwórczych. Wśród skutków niedoboru kwasu foliowego najczęściej podkreśla się występowanie zaburzeń rozwojowych u płodu. Jednak niedobór kwasu foliowego u każdego z nas może spowodować trudności w zasypianiu, ogólne osłabienie, bóle głowy, rozdrażnienie czy nawet zaburzenia zachowania. Dlatego nie tylko kobiety planujące ciążę, ale każdy z nas powinien korzystać z dostępności bobu latem.

Źródło artykułu: Informacja prasowa
Wybrane dla Ciebie
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇