Dlaczego warto jeść bób?

Pierwszy bób smakuje najlepiej - jest delikatny i jędrny. Ale w środku sezonu także warto sięgać po ten produkt. Nie tylko wzbogaca nasze menu, ale przede wszystkim jest źródłem cennych witamin i składników mineralnych.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Pierwszy bób smakuje najlepiej - jest delikatny i jędrny. Ale w środku sezonu także warto sięgać po ten produkt. Nie tylko wzbogaca nasze menu, ale przede wszystkim jest źródłem cennych witamin i składników mineralnych.

Zdrowe składniki w lipcowym menu

Lato to bogactwo świeżych warzyw i owoców. Zwłaszcza w czasie upałów należy pamiętać, by systematycznie dostarczać organizmowi potrzebnych składników odżywczych. Dietetycy już zacierają ręce, gdyż na lipcowych straganach pojawił się bób - nie tylko pyszny, ale również posiadający wyjątkowe właściwości odżywcze i zdrowotne. Dlatego warto w pełni wykorzystać sezon na to warzywo i jadać je jak najczęściej.

Błonnik i białko przede wszystkim!

- Bób należy do rodziny strączkowych, co oznacza, że zawiera znaczną ilość białka o dosyć wysokiej wartości biologicznej. Jeżeli w jednym daniu połączymy bób z produktem pełnoziarnistym (np. kaszą)
lub orzechami to nastąpi tzw. uzupełnianie się aminokwasów. Jakość białka w tym posiłku będzie więc równa białku mięsa, ryb czy jaj. Dodatkowo bób ma cenne właściwości profilaktyczne – zawiera lektynę (rodzaj białka), która łącząc się z błonami komórek w jelicie może hamować namnażanie komórek raka jelita grubego. Poza dużą zawartością białka, bób posiada również błonnik, który skraca czas trawienia, poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego i oczyszcza jelita. Oznacza to, że osoby dbające o linię powinny włączyć go do swojej diety. Jedna garść młodego bobu jest w stanie zapewnić prawie 1/4 dziennej zalecanej dawki błonnika - wyjaśnia mgr Marta Szkupińska, dietetyk z Grupy LUX MED. Jedzenie tego warzywa zapewni
więc uczucie sytości przez wiele godzin, a tym samym ograniczy ochotę na niezdrowe przekąski pomiędzy posiłkami.

Kwas foliowy nie tylko dla przyszłych mam

Kolejnym cennym składnikiem, który znajdziemy w bobie jest kwas foliowy. Garść nieugotowanego bobu to ponad 30 proc. dziennej dawki folianów. Znakomicie wpływają one na cały układ krążenia, gdyż regulują stężenie homocysteiny, której nadmiar uszkadza naczynia krwionośne i powoduje zaburzenia krzepliwości krwi. Dodatkowo kwas foliowy wraz z żelazem i witaminą B12 bierze udział w procesach krwiotwórczych. Wśród skutków niedoboru kwasu foliowego najczęściej podkreśla się występowanie zaburzeń rozwojowych u płodu. Jednak niedobór kwasu foliowego u każdego z nas może spowodować trudności w zasypianiu, ogólne osłabienie, bóle głowy, rozdrażnienie czy nawet zaburzenia zachowania. Dlatego nie tylko kobiety planujące ciążę, ale każdy z nas powinien korzystać z dostępności bobu latem.

Źródło artykułu: Informacja prasowa
Wybrane dla Ciebie
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇