Dlaczego warto jeść bób?

Pierwszy bób smakuje najlepiej - jest delikatny i jędrny. Ale w środku sezonu także warto sięgać po ten produkt. Nie tylko wzbogaca nasze menu, ale przede wszystkim jest źródłem cennych witamin i składników mineralnych.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Pierwszy bób smakuje najlepiej - jest delikatny i jędrny. Ale w środku sezonu także warto sięgać po ten produkt. Nie tylko wzbogaca nasze menu, ale przede wszystkim jest źródłem cennych witamin i składników mineralnych.

Zdrowe składniki w lipcowym menu

Lato to bogactwo świeżych warzyw i owoców. Zwłaszcza w czasie upałów należy pamiętać, by systematycznie dostarczać organizmowi potrzebnych składników odżywczych. Dietetycy już zacierają ręce, gdyż na lipcowych straganach pojawił się bób - nie tylko pyszny, ale również posiadający wyjątkowe właściwości odżywcze i zdrowotne. Dlatego warto w pełni wykorzystać sezon na to warzywo i jadać je jak najczęściej.

Błonnik i białko przede wszystkim!

- Bób należy do rodziny strączkowych, co oznacza, że zawiera znaczną ilość białka o dosyć wysokiej wartości biologicznej. Jeżeli w jednym daniu połączymy bób z produktem pełnoziarnistym (np. kaszą)
lub orzechami to nastąpi tzw. uzupełnianie się aminokwasów. Jakość białka w tym posiłku będzie więc równa białku mięsa, ryb czy jaj. Dodatkowo bób ma cenne właściwości profilaktyczne – zawiera lektynę (rodzaj białka), która łącząc się z błonami komórek w jelicie może hamować namnażanie komórek raka jelita grubego. Poza dużą zawartością białka, bób posiada również błonnik, który skraca czas trawienia, poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego i oczyszcza jelita. Oznacza to, że osoby dbające o linię powinny włączyć go do swojej diety. Jedna garść młodego bobu jest w stanie zapewnić prawie 1/4 dziennej zalecanej dawki błonnika - wyjaśnia mgr Marta Szkupińska, dietetyk z Grupy LUX MED. Jedzenie tego warzywa zapewni
więc uczucie sytości przez wiele godzin, a tym samym ograniczy ochotę na niezdrowe przekąski pomiędzy posiłkami.

Kwas foliowy nie tylko dla przyszłych mam

Kolejnym cennym składnikiem, który znajdziemy w bobie jest kwas foliowy. Garść nieugotowanego bobu to ponad 30 proc. dziennej dawki folianów. Znakomicie wpływają one na cały układ krążenia, gdyż regulują stężenie homocysteiny, której nadmiar uszkadza naczynia krwionośne i powoduje zaburzenia krzepliwości krwi. Dodatkowo kwas foliowy wraz z żelazem i witaminą B12 bierze udział w procesach krwiotwórczych. Wśród skutków niedoboru kwasu foliowego najczęściej podkreśla się występowanie zaburzeń rozwojowych u płodu. Jednak niedobór kwasu foliowego u każdego z nas może spowodować trudności w zasypianiu, ogólne osłabienie, bóle głowy, rozdrażnienie czy nawet zaburzenia zachowania. Dlatego nie tylko kobiety planujące ciążę, ale każdy z nas powinien korzystać z dostępności bobu latem.

Źródło artykułu: Informacja prasowa
Wybrane dla Ciebie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie