Dlaczego rosół jest mętny? Prawdopodobnie popełniasz jeden z tych błędów

Tradycyjny rosół z makaronem często gości na naszych stołach. Rosół rozgrzewa, daje energię i nieziemsko smakuje.

Wiemy, dlaczego rosół jest mętnyWiemy, dlaczego rosół jest mętny
Źródło zdjęć: © Getty Images

Pełny smaku i aromatu rosół to duże wyzwanie. Każdy, kto kiedykolwiek próbował przygotować tę tradycyjną zupę, wie, że w teorii jest to o wiele łatwiejsze, niż w praktyce. Niewielu osobom udało się zrobić doskonały rosół za pierwszym razem, ale trening czyni mistrza. Jeśli zastanawiasz się, dlaczego rosół jest mętny, oto wyjaśnienie.

Dlaczego rosół jest mętny

Przyczyn może być wiele. Przede wszystkim należy pamiętać, że gotując rosół, musimy najpierw zalać mięso zimną wodą i dopiero później zagotować. Jeśli włożymy mięso do wrzącej wody, białko wydzieli się błyskawicznie i odbierze naszej zupie przejrzystość. To najczęściej popełniany błąd wśród początkujących amatorów rosołu.

Ponadto rosół powinien gotować się powoli. Cierpliwość jest tutaj kluczowa. Postawmy wywar na niewielkim ogniu i dajmy mu wydobyć cały smak z warzyw i mięsa. Jeśli zbyt szybko się zagotuje, musimy liczyć się z tym, że stanie się mętny, a i smak będzie pozostawiał wiele do życzenia. Ważnym składnikiem, którego brak może przyczynić się do mętnego wyglądu zupy, jest opalana cebula. Pamięć o niej jest gwarancją idealnego koloru i smaku rosołu.

Jak opłukać pory? Prosty sposób, by pozbyć się piasku

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów