Dlaczego rosół jest mętny? Prawdopodobnie popełniasz jeden z tych błędów

Tradycyjny rosół z makaronem często gości na naszych stołach. Rosół rozgrzewa, daje energię i nieziemsko smakuje.

Wiemy, dlaczego rosół jest mętnyWiemy, dlaczego rosół jest mętny
Źródło zdjęć: © Getty Images

Pełny smaku i aromatu rosół to duże wyzwanie. Każdy, kto kiedykolwiek próbował przygotować tę tradycyjną zupę, wie, że w teorii jest to o wiele łatwiejsze, niż w praktyce. Niewielu osobom udało się zrobić doskonały rosół za pierwszym razem, ale trening czyni mistrza. Jeśli zastanawiasz się, dlaczego rosół jest mętny, oto wyjaśnienie.

Dlaczego rosół jest mętny

Przyczyn może być wiele. Przede wszystkim należy pamiętać, że gotując rosół, musimy najpierw zalać mięso zimną wodą i dopiero później zagotować. Jeśli włożymy mięso do wrzącej wody, białko wydzieli się błyskawicznie i odbierze naszej zupie przejrzystość. To najczęściej popełniany błąd wśród początkujących amatorów rosołu.

Ponadto rosół powinien gotować się powoli. Cierpliwość jest tutaj kluczowa. Postawmy wywar na niewielkim ogniu i dajmy mu wydobyć cały smak z warzyw i mięsa. Jeśli zbyt szybko się zagotuje, musimy liczyć się z tym, że stanie się mętny, a i smak będzie pozostawiał wiele do życzenia. Ważnym składnikiem, którego brak może przyczynić się do mętnego wyglądu zupy, jest opalana cebula. Pamięć o niej jest gwarancją idealnego koloru i smaku rosołu.

Jak opłukać pory? Prosty sposób, by pozbyć się piasku

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu