Dlaczego nie zostawiać obranych ziemniaków w wodzie? Tego nie wiedziałeś o popularnym warzywie

Ziemniaki to najpopularniejszy dodatek do obiadu. I choć gotujemy je często, popełniamy przy tym kilka podstawowych błędów. Przechowywanie bez łupinek w wodzie to tylko jeden z nich.

Podczas gotowania ziemniaków popełniamy wiele błędów.
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com | shutterstock.com
Paulina Ermel

Do tej pory wydawało wam się, że przygotowywanie podstawowego dodatku do drugiego dania opanowaliście do perfekcji? Nic z tego. Otóż większość z nas źle gotuje ziemniaki!

Zanim wrzucimy je do zimnej wody i postawimy na palniku kuchenki, najczęściej je obieramy. A okazuje się, że żeby zachowały swoje wartości odżywcze, ziemniaki powinny być gotowane w łupinkach. Wszelki zabiegi wykonywane na ziemniakach - gotowanie, obieranie, krojenie - pozbawiają te warzywa witamin i składników mineralnych. Zatem jeśli będziemy je gotować w łupinkach ograniczymy tę wadę do minimum.

Po obraniu ziemniaków wrzucacie je do garnka z zimną wodą i zaczynacie gotować dopiero po czasie? Albo przypomni wam się, że właściwie dzisiaj macie ochotę na coś innego do jedzenia, a one mogą w tej wodzie poczekać do jutra? Tak, ale tylko jeśli przechowamy je w odpowiedni sposób. Obrane ziemniaki wkładamy do naczynia z zimną wodą. Muszą być one w całości nią zalane. Do wody dodajemy kilka kropel octu. Całość umieszczamy w lodówce. Tak przechowywane ziemniaki mogą w niej stać nawet i 4 dni. Mamy za to pewność, że się nie zepsują i nie stracą swoich wartości.

Zobacz też: Niezwykłe zastosowanie ziemniaka w dbaniu o urodę

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane