Dlaczego nie zostawiać obranych ziemniaków w wodzie? Tego nie wiedziałeś o popularnym warzywie

Ziemniaki to najpopularniejszy dodatek do obiadu. I choć gotujemy je często, popełniamy przy tym kilka podstawowych błędów. Przechowywanie bez łupinek w wodzie to tylko jeden z nich.

Podczas gotowania ziemniaków popełniamy wiele błędów.
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com | shutterstock.com
Paulina Ermel

Do tej pory wydawało wam się, że przygotowywanie podstawowego dodatku do drugiego dania opanowaliście do perfekcji? Nic z tego. Otóż większość z nas źle gotuje ziemniaki!

Zanim wrzucimy je do zimnej wody i postawimy na palniku kuchenki, najczęściej je obieramy. A okazuje się, że żeby zachowały swoje wartości odżywcze, ziemniaki powinny być gotowane w łupinkach. Wszelki zabiegi wykonywane na ziemniakach - gotowanie, obieranie, krojenie - pozbawiają te warzywa witamin i składników mineralnych. Zatem jeśli będziemy je gotować w łupinkach ograniczymy tę wadę do minimum.

Po obraniu ziemniaków wrzucacie je do garnka z zimną wodą i zaczynacie gotować dopiero po czasie? Albo przypomni wam się, że właściwie dzisiaj macie ochotę na coś innego do jedzenia, a one mogą w tej wodzie poczekać do jutra? Tak, ale tylko jeśli przechowamy je w odpowiedni sposób. Obrane ziemniaki wkładamy do naczynia z zimną wodą. Muszą być one w całości nią zalane. Do wody dodajemy kilka kropel octu. Całość umieszczamy w lodówce. Tak przechowywane ziemniaki mogą w niej stać nawet i 4 dni. Mamy za to pewność, że się nie zepsują i nie stracą swoich wartości.

Zobacz też: Niezwykłe zastosowanie ziemniaka w dbaniu o urodę

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀