WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

Detoks sokowy. Przygotuj się do wiosny

Oczyszczenie organizmu z toksyn, wspomaganie układu trawienia, zastrzyk energii, poprawa samopoczucia, promienna cera i lśniące włosy. Zalety detoksu sokowego można wyliczać w nieskończoność. Jak się do niego przygotować, kiedy stosować i na co zwrócić szczególną uwagę? Podpowiadamy.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Trzy- lub pięciodniowy detoks sokami to jeden z najpopularniejszych sposobów na oczyszczenie organizmu z toksyn. Dietę sokową najlepiej zastosować pod koniec okresu jesienno-zimowego, tak aby odciążyć organizm na wiosnę oraz latem, gdy sady i ogrody uginają się od bogactwa świeżych i soczystych owoców oraz warzyw.

Decydując się na detoks w pierwszym ze wspomnianych okresów, bazę soków mogą stanowić owoce egzotyczne albo kiszona kapusta. Można też sięgnąć po gotowe, naturalne 100-procentowe soki owocowe i warzywne z linii Soki Świata od Oleofarm - wyciskane, a nie odtwarzane z koncentratu. Zamknięte w butelce z ciemnego szkła, zachowują cenne właściwości odżywcze i stanowią wartościowy składnik zdrowej diety.

Jak się przygotować?

Nagła zamiana dotychczasowego sposobu odżywiania na dietę sokową może skutkować napadami głodu, a co za tym idzie drażliwością, złym samopoczuciem oraz osłabieniem i zmęczeniem organizmu. W związku z tym do detoksu trzeba się przygotować - i to z kilkutygodniowym wyprzedzeniem. Pierwszym krokiem do rozpoczęcia kuracji oczyszczającej jest stopniowe zmniejszanie kaloryczności spożywanych posiłków - eliminacja niezdrowych tłuszczów na rzecz warzyw i owoców w różnej postaci. Po takim, zwykle dwutygodniowym wstępie, organizm powinien być gotowy na przejście na dietę sokową.

Jakie soki wybrać?

W bogatej ofercie Soków Świata Oleofarm znajdują się produkty, które z pewnością wspomogą planowaną kurację oczyszczającą. Na kilka z nich warto zwrócić szczególną uwagę.

  • żuraVital, czyli 100-procentowy sok z żurawiny. Owoce żurawiny to prawdziwe bomby witaminowe. Przyspieszają odtruwanie i oczyszczanie organizmu z toksyn, dostarczają duże ilości błonnika pokarmowego, mają działanie moczopędne - pomagają pozbyć się nadmiaru wody w organizmie, chronią przed wrzodami żołądka, usuwając z organizmu bakterie Helicobacter pytori, które są za nie odpowiedzialne.
  • aroniaVital, czyli 100-procentowy sok z aronii lub 100-procentowy ekologiczny sok z aronii. Owoc ten, podobnie jak żurawina, wykazuje właściwości oczyszczające i odtruwające. Warto tutaj wspomnieć, iż podczas stosowania diety sokowej organizm może tracić odporność. Picie soku z aronii pomaga tę odporność ponownie nabrać.
  • gojiVital, 100-procentowy sok z owoców goji. Jagody goji przede wszystkim posiadają silne właściwości antyoksydacyjne. Wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn oraz regulują procesy metaboliczne. Likwidują zmęczenie, poprawiają koncentrację i nastrój.
  • betaVital, czyli 100-procentowy sok z buraka z dodatkiem witaminy C. Działanie detoksykacyjne buraki zawdzięczają zawartości wielu witamin oraz składników odżywczych i mineralnych, między innymi, witamin z grupy B, witamin A i C. Warzywa te są doskonałym źródłem sodu, potasu, magnezu i żelaza. Regulują pracę wątroby oraz woreczka żółciowego. Wspomagają usuwanie szkodliwych złogów w jelitach. Sok z buraka wspomaga krążenie krwi, zapobiegając powstawianiu zakrzepów, oraz pomaga obniżyć ciśnienie.

Soki można rozcieńczać z wodą lub dodawać do innych oczyszczających napojów i koktajli.

Jak stosować dietę sokową?

Przez cały okres trwania kuracji oczyszczającej wszystkie spożywane posiłki należy zastąpić sokami owocowymi i warzywnymi bez dodatku cukru.

Dzień należy rozpocząć od wypicia wody z cytryną. Idealne na pierwsze i drugie śniadanie będą soki owocowe, ponieważ zawierają naturalne cukry, które dodadzą energii na cały dzień. Na obiad i przez pozostałą część dnia dobrze spożywać soki warzywne, można je podgrzać, z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw. Wieczorem warto zaopatrzyć się w kubek herbaty ziołowej lub szklankę wody.

W diecie oczyszczającej, obok wspomnianych wyżej soków, dobrze mieć pod ręką również sok z pomidorów, marchwi i selera, na przykład z dodatkiem jabłka. Można sięgnąć także po sok z pomarańczy oraz grejpfrutów. Aby nie osłabiać właściwości oczyszczających owoców i warzyw, podczas diety sokowej należy zrezygnować z picia kawy, ciemnej herbaty oraz alkoholu. Po zakończeniu kuracji sokowej zaleca się włączenie owoców i warzyw do codziennej diety.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki