Trwa ładowanie...

Deser z tradycjami. Sentymentalny wtorek: melba

Prosta w przygotowaniu i zarazem niezwykła w smaku melba, niegdyś cieszyła się ogromną popularnością w polskich kawiarniach. Czym urzekła podniebienia Polaków? Dziś w ramach cyklu "Sentymentalny wtorek" przyglądamy się melbie, znanej już od XIX wieku królowej deserów.

Deser z tradycjami. Sentymentalny wtorek: melbaŹródło: 123RF
d3zrlz5
d3zrlz5

Jest wiele historii dotyczących powstania tego deseru. Trudno więc określić, która z krążących anegdot jest prawdziwa. Jedno jest jednak pewne. Autorem deseru jest Auguste Escoffier, francuski szef kuchni. Melba (fr. pêche melba) zawdzięcza swoją nazwę pochodzącej z Australii operowej śpiewaczce Nellie Melby (a właściwie Helen Porter Mitchell). Escoffier poznał sopranistkę najprawdopodobniej w Hotelu Savoy w latach 90. XIX wieku i to ten okres badacze określają jako czas powstania tego deseru. Co ciekawe, nie jest to jedyny deser Escoffiera nazwany na cześć kobiety. Melba, przez wielu zapomniana, świeciła triumfy w polskich kawiarniach w okresie PRL. Dziś, w ramach cyklu "Sentymentalny wtorek" przypominamy jak przygotować ten słynny francuski deser i popularne niegdyś ciasto.

Przepis na deser melba

*Składniki: *opakowanie lodów waniliowych, puszka brzoskwiń, 300 g malin, szklanka cukru, szklanka przygotowanej wody, 250 g śmietany kremówki, łyżka cukru pudru, ekstrakt waniliowy.

Przygotowanie: cukier i ekstrakt waniliowy rozpuszczamy w wodzie i gotujemy przez kilka minut. Połowę brzoskwiń kroimy na drobne kawałki. Dodajemy je do wody i gotujemy. Następnie odstawiamy do ostudzenia. Część malin odkładamy, resztę blendujemy. Śmietanę kremówkę ubijamy razem z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Lody waniliowe podajemy z syropem z brzoskwiń, musem z malin i bitą śmietaną. Dodajemy połówki brzoskwiń i świeże maliny.

Przepis na tort melba

Składniki:4 jaja, 400 g cukru, 500 g jogurtu naturalnego, 500 g mąki, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 500 g śmietany kremówki, 250 g malin, duża puszka brzoskwiń, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, żelatyna, sok z cytryny.

d3zrlz5

Przygotowanie: białka ubijamy, dodajemy cukier (200 g) oraz mąkę (250 g) i mąkę ziemniaczaną (3 łyżki). Następnie cały czas ubijając masę dodajemy żółtka. Całość przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 40 minut. Upieczony biszkopt odkładamy do wystudzenia. Część brzoskwiń i malin odkładamy do dekoracji. Blendujemy owoce w oddzielnych miskach. Jogurt miksujemy z sokiem z cytryny, cukrem waniliowym i cukrem kryształem (200 g). Rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do jogurtu. Następnie dodajemy ubitą wcześniej bitą śmietanę. Masę jogurtową dzielimy na dwie części. Pierwszą łączymy ze zblendowanymi brzoskwiniami, drugą z malinami. W tortownicy na biszkopt wylewamy masę brzoskwiniową. Możemy dodać do niej kilka pokrojonych w drobne kawałki brzoskwiń. Ciasto wkładamy do lodówki na ok.40 minut. Następnie nakładamy masę malinową i znów wkładamy do lodówki. Gdy ciasto stężeje dekorujemy je bitą śmietaną oraz brzoskwiniami i malinami.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3zrlz5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3zrlz5
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj