Deser z tradycjami. Sentymentalny wtorek: melba

Prosta w przygotowaniu i zarazem niezwykła w smaku melba, niegdyś cieszyła się ogromną popularnością w polskich kawiarniach. Czym urzekła podniebienia Polaków? Dziś w ramach cyklu "Sentymentalny wtorek" przyglądamy się melbie, znanej już od XIX wieku królowej deserów.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Jest wiele historii dotyczących powstania tego deseru. Trudno więc określić, która z krążących anegdot jest prawdziwa. Jedno jest jednak pewne. Autorem deseru jest Auguste Escoffier, francuski szef kuchni. Melba (fr. pêche melba) zawdzięcza swoją nazwę pochodzącej z Australii operowej śpiewaczce Nellie Melby (a właściwie Helen Porter Mitchell). Escoffier poznał sopranistkę najprawdopodobniej w Hotelu Savoy w latach 90. XIX wieku i to ten okres badacze określają jako czas powstania tego deseru. Co ciekawe, nie jest to jedyny deser Escoffiera nazwany na cześć kobiety. Melba, przez wielu zapomniana, świeciła triumfy w polskich kawiarniach w okresie PRL. Dziś, w ramach cyklu "Sentymentalny wtorek" przypominamy jak przygotować ten słynny francuski deser i popularne niegdyś ciasto.

Przepis na deser melba

*Składniki: *opakowanie lodów waniliowych, puszka brzoskwiń, 300 g malin, szklanka cukru, szklanka przygotowanej wody, 250 g śmietany kremówki, łyżka cukru pudru, ekstrakt waniliowy.

Przygotowanie: cukier i ekstrakt waniliowy rozpuszczamy w wodzie i gotujemy przez kilka minut. Połowę brzoskwiń kroimy na drobne kawałki. Dodajemy je do wody i gotujemy. Następnie odstawiamy do ostudzenia. Część malin odkładamy, resztę blendujemy. Śmietanę kremówkę ubijamy razem z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Lody waniliowe podajemy z syropem z brzoskwiń, musem z malin i bitą śmietaną. Dodajemy połówki brzoskwiń i świeże maliny.

Przepis na tort melba

Składniki:4 jaja, 400 g cukru, 500 g jogurtu naturalnego, 500 g mąki, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 500 g śmietany kremówki, 250 g malin, duża puszka brzoskwiń, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, żelatyna, sok z cytryny.

Przygotowanie: białka ubijamy, dodajemy cukier (200 g) oraz mąkę (250 g) i mąkę ziemniaczaną (3 łyżki). Następnie cały czas ubijając masę dodajemy żółtka. Całość przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 40 minut. Upieczony biszkopt odkładamy do wystudzenia. Część brzoskwiń i malin odkładamy do dekoracji. Blendujemy owoce w oddzielnych miskach. Jogurt miksujemy z sokiem z cytryny, cukrem waniliowym i cukrem kryształem (200 g). Rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do jogurtu. Następnie dodajemy ubitą wcześniej bitą śmietanę. Masę jogurtową dzielimy na dwie części. Pierwszą łączymy ze zblendowanymi brzoskwiniami, drugą z malinami. W tortownicy na biszkopt wylewamy masę brzoskwiniową. Możemy dodać do niej kilka pokrojonych w drobne kawałki brzoskwiń. Ciasto wkładamy do lodówki na ok.40 minut. Następnie nakładamy masę malinową i znów wkładamy do lodówki. Gdy ciasto stężeje dekorujemy je bitą śmietaną oraz brzoskwiniami i malinami.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę