Deser z tradycjami. Sentymentalny wtorek: melba

Prosta w przygotowaniu i zarazem niezwykła w smaku melba, niegdyś cieszyła się ogromną popularnością w polskich kawiarniach. Czym urzekła podniebienia Polaków? Dziś w ramach cyklu "Sentymentalny wtorek" przyglądamy się melbie, znanej już od XIX wieku królowej deserów.

Deser z tradycjami. Sentymentalny wtorek: melba
Źródło zdjęć: © 123RF

Jest wiele historii dotyczących powstania tego deseru. Trudno więc określić, która z krążących anegdot jest prawdziwa. Jedno jest jednak pewne. Autorem deseru jest Auguste Escoffier, francuski szef kuchni. Melba (fr. pêche melba) zawdzięcza swoją nazwę pochodzącej z Australii operowej śpiewaczce Nellie Melby (a właściwie Helen Porter Mitchell). Escoffier poznał sopranistkę najprawdopodobniej w Hotelu Savoy w latach 90. XIX wieku i to ten okres badacze określają jako czas powstania tego deseru. Co ciekawe, nie jest to jedyny deser Escoffiera nazwany na cześć kobiety. Melba, przez wielu zapomniana, świeciła triumfy w polskich kawiarniach w okresie PRL. Dziś, w ramach cyklu "Sentymentalny wtorek" przypominamy jak przygotować ten słynny francuski deser i popularne niegdyś ciasto.

Przepis na deser melba

*Składniki: *opakowanie lodów waniliowych, puszka brzoskwiń, 300 g malin, szklanka cukru, szklanka przygotowanej wody, 250 g śmietany kremówki, łyżka cukru pudru, ekstrakt waniliowy.

Przygotowanie: cukier i ekstrakt waniliowy rozpuszczamy w wodzie i gotujemy przez kilka minut. Połowę brzoskwiń kroimy na drobne kawałki. Dodajemy je do wody i gotujemy. Następnie odstawiamy do ostudzenia. Część malin odkładamy, resztę blendujemy. Śmietanę kremówkę ubijamy razem z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Lody waniliowe podajemy z syropem z brzoskwiń, musem z malin i bitą śmietaną. Dodajemy połówki brzoskwiń i świeże maliny.

Przepis na tort melba

Składniki:4 jaja, 400 g cukru, 500 g jogurtu naturalnego, 500 g mąki, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 500 g śmietany kremówki, 250 g malin, duża puszka brzoskwiń, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, żelatyna, sok z cytryny.

Przygotowanie: białka ubijamy, dodajemy cukier (200 g) oraz mąkę (250 g) i mąkę ziemniaczaną (3 łyżki). Następnie cały czas ubijając masę dodajemy żółtka. Całość przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 40 minut. Upieczony biszkopt odkładamy do wystudzenia. Część brzoskwiń i malin odkładamy do dekoracji. Blendujemy owoce w oddzielnych miskach. Jogurt miksujemy z sokiem z cytryny, cukrem waniliowym i cukrem kryształem (200 g). Rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do jogurtu. Następnie dodajemy ubitą wcześniej bitą śmietanę. Masę jogurtową dzielimy na dwie części. Pierwszą łączymy ze zblendowanymi brzoskwiniami, drugą z malinami. W tortownicy na biszkopt wylewamy masę brzoskwiniową. Możemy dodać do niej kilka pokrojonych w drobne kawałki brzoskwiń. Ciasto wkładamy do lodówki na ok.40 minut. Następnie nakładamy masę malinową i znów wkładamy do lodówki. Gdy ciasto stężeje dekorujemy je bitą śmietaną oraz brzoskwiniami i malinami.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita