Daj się zaczarować owocom morza. ABC gotowania: mule

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 7Owoce morza

Obraz
© 123RF

Chociaż w takich krajach jak Belgia, Francja, Hiszpania czy Włochy, mule są bardzo popularne, w Polsce wciąż są "egzotycznym" daniem. Szkoda, bowiem to nie tylko kultowy afrodyzjak i bogactwo minerałów ukryte w skorupie. Ich przygotowanie jest proste, a zastosowań w kuchni wiele. Dziś pod lupę bierzemy więc jeden z morskich przysmaków, czyli omułki jadalne.

/ 7Mule, małże, omułki jadalne

Obraz
© 123RF

Omułki jadalne, nazywane też czasem małżami lub mulami, to występujące w wielu kuchniach owoce morza. Ich delikatne białe mięso ukryte w podłużnej ciemnej skorupie znalazło wielu miłośników w różnych częściach globu. Mule występują m.in. w wodach Atlantyku i Morza Śródziemnego. Ze względu na dużą popularność możemy kupić także małże z hodowli komercyjnych.

/ 7Właściwości omułków

Obraz
© 123RF

Jeżeli jesteśmy sceptycznie nastawieni do jedzenia owoców morza, ich właściwości mogą nas do nich przekonać. Mule zawierają m.in. sporą dawkę kwasów omega-3, aminokwasów, jod, cynk, a także witaminy C i B. Ponadto są wartościowym źródłem żelaza. W związku z tym świetnie sprawdzą się w diecie osób walczących z niedokrwistością. Charakteryzują się też niskokalorycznością – 100 g małż zawiera ok. 80 kalorii.

/ 7Światowa sława

Obraz
© 123RF

Mule są popularne w wielu krajach Europy Zachodniej, jednak najbardziej związani z tymi owocami morza wydają się być Belgowie. W belgijskich restauracjach omułki zazwyczaj są podawane z frytkami lub bagietką i masłem czosnkowym. We Francji, gdzie stanowią przysmak możemy spotkać je np. gotowane w winie. Podobnie jest w Hiszpanii, w której mule są podstawową lokalnej kuchni i uznanym afrodyzjakiem. Więcej na temat kuchni belgijskiej możecie przeczytać w naszym serwisie.

/ 7Jak przyrządzić mule?

Obraz
© 123RF

Wybierając żywe mule należy pamiętać o ich dokładnym sprawdzeniu i oczyszczeniu przed gotowaniem. Jeżeli skorupki są otwarte, oznacza to, że omułki są już nieświeże. Z kolei, gdy w czasie gotowania nie otworzą się, nie powinniśmy ich jeść. Przed ich przyrządzeniem należy także dokładnie je oczyścić.

/ 7Zastosowanie w kuchni

Obraz
© 123RF

Mule, podobnie jak inne owoce morza, mają bardzo dużo zastosowań. Możemy je gotować, smażyć i piec. Świetnie sprawdzą się w sałatkach, zupach, z makaronami lub jako pożywna kolacja w aromatycznym sosie z dodatkiem wina. W sklepach znajdziemy też przygotowane już omułki. Obecnie możemy je kupić m.in. w sieci sklepów Lidl, gdzie mule w białym winie kosztują 19,99 złotych za opakowanie (760 g).

/ 7Przepis na mule gotowane w winie

Obraz
© 123RF

Składniki: *500 g muli, 150 ml białego wina, 2 ząbki czosnku, 2 cebule, natka pietruszki, oliwa z oliwek, sól, pieprz.
*
Przygotowanie:
pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek dusimy w oliwie z oliwek przez kilka minut. Gdy cebula zeszkli się dodajemy wino, natkę pietruszki oraz sól i pieprz, po czym trzymamy na ogniu aż do zagotowania. Następnie ostrożnie wkładamy dokładnie oczyszczone mule i gotujemy razem przez ok. 5 minut.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce