Daj się zaczarować owocom morza. ABC gotowania: mule

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 7Owoce morza

Obraz
© 123RF

Chociaż w takich krajach jak Belgia, Francja, Hiszpania czy Włochy, mule są bardzo popularne, w Polsce wciąż są "egzotycznym" daniem. Szkoda, bowiem to nie tylko kultowy afrodyzjak i bogactwo minerałów ukryte w skorupie. Ich przygotowanie jest proste, a zastosowań w kuchni wiele. Dziś pod lupę bierzemy więc jeden z morskich przysmaków, czyli omułki jadalne.

/ 7Mule, małże, omułki jadalne

Obraz
© 123RF

Omułki jadalne, nazywane też czasem małżami lub mulami, to występujące w wielu kuchniach owoce morza. Ich delikatne białe mięso ukryte w podłużnej ciemnej skorupie znalazło wielu miłośników w różnych częściach globu. Mule występują m.in. w wodach Atlantyku i Morza Śródziemnego. Ze względu na dużą popularność możemy kupić także małże z hodowli komercyjnych.

/ 7Właściwości omułków

Obraz
© 123RF

Jeżeli jesteśmy sceptycznie nastawieni do jedzenia owoców morza, ich właściwości mogą nas do nich przekonać. Mule zawierają m.in. sporą dawkę kwasów omega-3, aminokwasów, jod, cynk, a także witaminy C i B. Ponadto są wartościowym źródłem żelaza. W związku z tym świetnie sprawdzą się w diecie osób walczących z niedokrwistością. Charakteryzują się też niskokalorycznością – 100 g małż zawiera ok. 80 kalorii.

/ 7Światowa sława

Obraz
© 123RF

Mule są popularne w wielu krajach Europy Zachodniej, jednak najbardziej związani z tymi owocami morza wydają się być Belgowie. W belgijskich restauracjach omułki zazwyczaj są podawane z frytkami lub bagietką i masłem czosnkowym. We Francji, gdzie stanowią przysmak możemy spotkać je np. gotowane w winie. Podobnie jest w Hiszpanii, w której mule są podstawową lokalnej kuchni i uznanym afrodyzjakiem. Więcej na temat kuchni belgijskiej możecie przeczytać w naszym serwisie.

/ 7Jak przyrządzić mule?

Obraz
© 123RF

Wybierając żywe mule należy pamiętać o ich dokładnym sprawdzeniu i oczyszczeniu przed gotowaniem. Jeżeli skorupki są otwarte, oznacza to, że omułki są już nieświeże. Z kolei, gdy w czasie gotowania nie otworzą się, nie powinniśmy ich jeść. Przed ich przyrządzeniem należy także dokładnie je oczyścić.

/ 7Zastosowanie w kuchni

Obraz
© 123RF

Mule, podobnie jak inne owoce morza, mają bardzo dużo zastosowań. Możemy je gotować, smażyć i piec. Świetnie sprawdzą się w sałatkach, zupach, z makaronami lub jako pożywna kolacja w aromatycznym sosie z dodatkiem wina. W sklepach znajdziemy też przygotowane już omułki. Obecnie możemy je kupić m.in. w sieci sklepów Lidl, gdzie mule w białym winie kosztują 19,99 złotych za opakowanie (760 g).

/ 7Przepis na mule gotowane w winie

Obraz
© 123RF

Składniki: *500 g muli, 150 ml białego wina, 2 ząbki czosnku, 2 cebule, natka pietruszki, oliwa z oliwek, sól, pieprz.
*
Przygotowanie:
pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek dusimy w oliwie z oliwek przez kilka minut. Gdy cebula zeszkli się dodajemy wino, natkę pietruszki oraz sól i pieprz, po czym trzymamy na ogniu aż do zagotowania. Następnie ostrożnie wkładamy dokładnie oczyszczone mule i gotujemy razem przez ok. 5 minut.

Wybrane dla Ciebie
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji