Daj się zaczarować owocom morza. ABC gotowania: mule

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 7Owoce morza

Obraz
© 123RF

Chociaż w takich krajach jak Belgia, Francja, Hiszpania czy Włochy, mule są bardzo popularne, w Polsce wciąż są "egzotycznym" daniem. Szkoda, bowiem to nie tylko kultowy afrodyzjak i bogactwo minerałów ukryte w skorupie. Ich przygotowanie jest proste, a zastosowań w kuchni wiele. Dziś pod lupę bierzemy więc jeden z morskich przysmaków, czyli omułki jadalne.

/ 7Mule, małże, omułki jadalne

Obraz
© 123RF

Omułki jadalne, nazywane też czasem małżami lub mulami, to występujące w wielu kuchniach owoce morza. Ich delikatne białe mięso ukryte w podłużnej ciemnej skorupie znalazło wielu miłośników w różnych częściach globu. Mule występują m.in. w wodach Atlantyku i Morza Śródziemnego. Ze względu na dużą popularność możemy kupić także małże z hodowli komercyjnych.

/ 7Właściwości omułków

Obraz
© 123RF

Jeżeli jesteśmy sceptycznie nastawieni do jedzenia owoców morza, ich właściwości mogą nas do nich przekonać. Mule zawierają m.in. sporą dawkę kwasów omega-3, aminokwasów, jod, cynk, a także witaminy C i B. Ponadto są wartościowym źródłem żelaza. W związku z tym świetnie sprawdzą się w diecie osób walczących z niedokrwistością. Charakteryzują się też niskokalorycznością – 100 g małż zawiera ok. 80 kalorii.

/ 7Światowa sława

Obraz
© 123RF

Mule są popularne w wielu krajach Europy Zachodniej, jednak najbardziej związani z tymi owocami morza wydają się być Belgowie. W belgijskich restauracjach omułki zazwyczaj są podawane z frytkami lub bagietką i masłem czosnkowym. We Francji, gdzie stanowią przysmak możemy spotkać je np. gotowane w winie. Podobnie jest w Hiszpanii, w której mule są podstawową lokalnej kuchni i uznanym afrodyzjakiem. Więcej na temat kuchni belgijskiej możecie przeczytać w naszym serwisie.

/ 7Jak przyrządzić mule?

Obraz
© 123RF

Wybierając żywe mule należy pamiętać o ich dokładnym sprawdzeniu i oczyszczeniu przed gotowaniem. Jeżeli skorupki są otwarte, oznacza to, że omułki są już nieświeże. Z kolei, gdy w czasie gotowania nie otworzą się, nie powinniśmy ich jeść. Przed ich przyrządzeniem należy także dokładnie je oczyścić.

/ 7Zastosowanie w kuchni

Obraz
© 123RF

Mule, podobnie jak inne owoce morza, mają bardzo dużo zastosowań. Możemy je gotować, smażyć i piec. Świetnie sprawdzą się w sałatkach, zupach, z makaronami lub jako pożywna kolacja w aromatycznym sosie z dodatkiem wina. W sklepach znajdziemy też przygotowane już omułki. Obecnie możemy je kupić m.in. w sieci sklepów Lidl, gdzie mule w białym winie kosztują 19,99 złotych za opakowanie (760 g).

/ 7Przepis na mule gotowane w winie

Obraz
© 123RF

Składniki: *500 g muli, 150 ml białego wina, 2 ząbki czosnku, 2 cebule, natka pietruszki, oliwa z oliwek, sól, pieprz.
*
Przygotowanie:
pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek dusimy w oliwie z oliwek przez kilka minut. Gdy cebula zeszkli się dodajemy wino, natkę pietruszki oraz sól i pieprz, po czym trzymamy na ogniu aż do zagotowania. Następnie ostrożnie wkładamy dokładnie oczyszczone mule i gotujemy razem przez ok. 5 minut.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia