Daj się zaczarować owocom morza. ABC gotowania: mule

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 7Owoce morza

Obraz
© 123RF

Chociaż w takich krajach jak Belgia, Francja, Hiszpania czy Włochy, mule są bardzo popularne, w Polsce wciąż są "egzotycznym" daniem. Szkoda, bowiem to nie tylko kultowy afrodyzjak i bogactwo minerałów ukryte w skorupie. Ich przygotowanie jest proste, a zastosowań w kuchni wiele. Dziś pod lupę bierzemy więc jeden z morskich przysmaków, czyli omułki jadalne.

/ 7Mule, małże, omułki jadalne

Obraz
© 123RF

Omułki jadalne, nazywane też czasem małżami lub mulami, to występujące w wielu kuchniach owoce morza. Ich delikatne białe mięso ukryte w podłużnej ciemnej skorupie znalazło wielu miłośników w różnych częściach globu. Mule występują m.in. w wodach Atlantyku i Morza Śródziemnego. Ze względu na dużą popularność możemy kupić także małże z hodowli komercyjnych.

/ 7Właściwości omułków

Obraz
© 123RF

Jeżeli jesteśmy sceptycznie nastawieni do jedzenia owoców morza, ich właściwości mogą nas do nich przekonać. Mule zawierają m.in. sporą dawkę kwasów omega-3, aminokwasów, jod, cynk, a także witaminy C i B. Ponadto są wartościowym źródłem żelaza. W związku z tym świetnie sprawdzą się w diecie osób walczących z niedokrwistością. Charakteryzują się też niskokalorycznością – 100 g małż zawiera ok. 80 kalorii.

/ 7Światowa sława

Obraz
© 123RF

Mule są popularne w wielu krajach Europy Zachodniej, jednak najbardziej związani z tymi owocami morza wydają się być Belgowie. W belgijskich restauracjach omułki zazwyczaj są podawane z frytkami lub bagietką i masłem czosnkowym. We Francji, gdzie stanowią przysmak możemy spotkać je np. gotowane w winie. Podobnie jest w Hiszpanii, w której mule są podstawową lokalnej kuchni i uznanym afrodyzjakiem. Więcej na temat kuchni belgijskiej możecie przeczytać w naszym serwisie.

/ 7Jak przyrządzić mule?

Obraz
© 123RF

Wybierając żywe mule należy pamiętać o ich dokładnym sprawdzeniu i oczyszczeniu przed gotowaniem. Jeżeli skorupki są otwarte, oznacza to, że omułki są już nieświeże. Z kolei, gdy w czasie gotowania nie otworzą się, nie powinniśmy ich jeść. Przed ich przyrządzeniem należy także dokładnie je oczyścić.

/ 7Zastosowanie w kuchni

Obraz
© 123RF

Mule, podobnie jak inne owoce morza, mają bardzo dużo zastosowań. Możemy je gotować, smażyć i piec. Świetnie sprawdzą się w sałatkach, zupach, z makaronami lub jako pożywna kolacja w aromatycznym sosie z dodatkiem wina. W sklepach znajdziemy też przygotowane już omułki. Obecnie możemy je kupić m.in. w sieci sklepów Lidl, gdzie mule w białym winie kosztują 19,99 złotych za opakowanie (760 g).

/ 7Przepis na mule gotowane w winie

Obraz
© 123RF

Składniki: *500 g muli, 150 ml białego wina, 2 ząbki czosnku, 2 cebule, natka pietruszki, oliwa z oliwek, sól, pieprz.
*
Przygotowanie:
pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek dusimy w oliwie z oliwek przez kilka minut. Gdy cebula zeszkli się dodajemy wino, natkę pietruszki oraz sól i pieprz, po czym trzymamy na ogniu aż do zagotowania. Następnie ostrożnie wkładamy dokładnie oczyszczone mule i gotujemy razem przez ok. 5 minut.

Wybrane dla Ciebie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami