Czystek, hibiskus, szałwia. Alternatywy dla tradycyjnej herbaty

Chłodne zimowe wieczory to idealna pora na herbatę. Ale dlaczego nie spróbować czegoś innego. Ot kilka pomysłów na zdrową alternatywę

Produkty, takie jak hibiskus, pomagają wzmocnić odporność
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Patryk Skrzat

Zimowa herbata z pomarańczą, miodem i goździkami to świetny sposób na wzmocnienie organizmu w okresie jesienno-zimowym. To jednak niejedyne rozwiązanie. Dla osób poszukujących nowych smaków, a zarazem dbających o zdrowie, znajdzie się kilka ciekawych zamienników.

Czystek

Działa przeciwbólowo, chroni przed przeziębieniami, usuwa metale ciężkie z organizmu, ma zbawienny wpływ na skórę. Jest to jedna z najmocniejszych roślin wzmacniających organizm, jednak trzeba pamiętać – nie można go przedawkować.

Jak go przygotować? To banalnie proste. Do filiżanki nalezy wsypać czubatą łyżeczkę suszu. Zalać gorącą wodą, najlepiej przykryć i parzyć 5-7 minut.

Hibiskus

Kwiaty hibiskusa wzmacniają odporność organizmu. Napar ma przyjemny kwiatowy smak i intensywny czerwony kolor. Kwiat malwy sudańskiej, jak inaczej nazywany jest hibiskus, to cenne źródło witaminy C, wapnia i soli mineralnych. Można go spożywać także na zimno, jednak lepiej smakuje parzony przez 5 do 10 minut w wodzie o temperaturze 90-95 stopni Celsjusza. Po tym czasie należy oddzielić kwiaty od naparu.

Szałwia

Gojnik, znany również pod nazwą szałwia libańska, to zioło rosnące w niemal całej Europie. Posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Dzięki swoim antyseptycznym i przeciwzapalnym właściwościom wzmacnia nasz system odpornościowy, pomaga zregenerować organizm po przebytych chorobach lub kuracji antybiotykowej. Pity codziennie pomoże uchronić się od przeziębień. Pomocny jest również przy kuracji podczas grypy, zapalenia oskrzeli lub infekcji dróg oddechowych.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej