Czystek, hibiskus, szałwia. Alternatywy dla tradycyjnej herbaty
Chłodne zimowe wieczory to idealna pora na herbatę. Ale dlaczego nie spróbować czegoś innego. Ot kilka pomysłów na zdrową alternatywę
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Zimowa herbata z pomarańczą, miodem i goździkami to świetny sposób na wzmocnienie organizmu w okresie jesienno-zimowym. To jednak niejedyne rozwiązanie. Dla osób poszukujących nowych smaków, a zarazem dbających o zdrowie, znajdzie się kilka ciekawych zamienników.
Czystek
Działa przeciwbólowo, chroni przed przeziębieniami, usuwa metale ciężkie z organizmu, ma zbawienny wpływ na skórę. Jest to jedna z najmocniejszych roślin wzmacniających organizm, jednak trzeba pamiętać – nie można go przedawkować.
Jak go przygotować? To banalnie proste. Do filiżanki nalezy wsypać czubatą łyżeczkę suszu. Zalać gorącą wodą, najlepiej przykryć i parzyć 5-7 minut.
Hibiskus
Kwiaty hibiskusa wzmacniają odporność organizmu. Napar ma przyjemny kwiatowy smak i intensywny czerwony kolor. Kwiat malwy sudańskiej, jak inaczej nazywany jest hibiskus, to cenne źródło witaminy C, wapnia i soli mineralnych. Można go spożywać także na zimno, jednak lepiej smakuje parzony przez 5 do 10 minut w wodzie o temperaturze 90-95 stopni Celsjusza. Po tym czasie należy oddzielić kwiaty od naparu.
Szałwia
Gojnik, znany również pod nazwą szałwia libańska, to zioło rosnące w niemal całej Europie. Posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Dzięki swoim antyseptycznym i przeciwzapalnym właściwościom wzmacnia nasz system odpornościowy, pomaga zregenerować organizm po przebytych chorobach lub kuracji antybiotykowej. Pity codziennie pomoże uchronić się od przeziębień. Pomocny jest również przy kuracji podczas grypy, zapalenia oskrzeli lub infekcji dróg oddechowych.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.