WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Czystek, hibiskus, szałwia. Alternatywy dla tradycyjnej herbaty

Chłodne zimowe wieczory to idealna pora na herbatę. Ale dlaczego nie spróbować czegoś innego. Ot kilka pomysłów na zdrową alternatywę

Produkty, takie jak hibiskus, pomagają wzmocnić odporność
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Patryk Skrzat

Zimowa herbata z pomarańczą, miodem i goździkami to świetny sposób na wzmocnienie organizmu w okresie jesienno-zimowym. To jednak niejedyne rozwiązanie. Dla osób poszukujących nowych smaków, a zarazem dbających o zdrowie, znajdzie się kilka ciekawych zamienników.

Czystek

Działa przeciwbólowo, chroni przed przeziębieniami, usuwa metale ciężkie z organizmu, ma zbawienny wpływ na skórę. Jest to jedna z najmocniejszych roślin wzmacniających organizm, jednak trzeba pamiętać – nie można go przedawkować.

Jak go przygotować? To banalnie proste. Do filiżanki nalezy wsypać czubatą łyżeczkę suszu. Zalać gorącą wodą, najlepiej przykryć i parzyć 5-7 minut.

Hibiskus

Kwiaty hibiskusa wzmacniają odporność organizmu. Napar ma przyjemny kwiatowy smak i intensywny czerwony kolor. Kwiat malwy sudańskiej, jak inaczej nazywany jest hibiskus, to cenne źródło witaminy C, wapnia i soli mineralnych. Można go spożywać także na zimno, jednak lepiej smakuje parzony przez 5 do 10 minut w wodzie o temperaturze 90-95 stopni Celsjusza. Po tym czasie należy oddzielić kwiaty od naparu.

Szałwia

Gojnik, znany również pod nazwą szałwia libańska, to zioło rosnące w niemal całej Europie. Posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Dzięki swoim antyseptycznym i przeciwzapalnym właściwościom wzmacnia nasz system odpornościowy, pomaga zregenerować organizm po przebytych chorobach lub kuracji antybiotykowej. Pity codziennie pomoże uchronić się od przeziębień. Pomocny jest również przy kuracji podczas grypy, zapalenia oskrzeli lub infekcji dróg oddechowych.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości