Czym są woskowijki? Ekologiczne pakowanie kanapek

Moda na ekologię przestaje już być jedynie modą. To sposób na życie w zgodzie z naturą, ratowanie planety i zachowanie własnego zdrowia.

WoskowijkiWoskowijki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio
oprac.  KGD

"Nic dziwnego, że ciągle poszukujemy więc nowych, ułatwiających takie życie patentów. Czasem wśród dostępnych na rynku gadżetów wyłaniają się tak doskonałe w swej prostocie rozwiązania, że zaczynamy zastanawiać się, jak mogliśmy bez nich dotąd funkcjonować.

Jednym z nich jest z całą pewnością woskowijka, która przyczynia się do zmniejszenia ilości produkowanych przez nas odpadów" – mówi Wiola Lis, specjalistka produktowa z ekologicznego centrum Arkana Smaku.

Czym są woskowijki?

Pod tą uroczą nazwą ukrywa się świetne rozwiązanie dla wszystkich osób ceniących sobie ekologię i życie w duchu filozofii "zero waste". To sprytna alternatywa dla folii spożywczej, czasem także i aluminiowej, oraz plastikowych torebek i woreczków. Sprawdza się jako wielorazowy zamiennik papieru do pakowania żywności. Jak to możliwe?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Niezdrowe drugie śniadanie. Błędy, które popełniają Polacy

Woskowijki to nasączone woskiem pszczelim lub sojowym kawałki tkaniny. Pod wpływem ciepła naszych rąk zmieniają swój kształt i dostosowują do pakowanych w nie przedmiotów. Wystarczy nałożyć je na miseczkę lub inny pojemnik, docisnąć dłonią, odczekać kilka sekund i dobrze dopasować do rantu naczynia.

Ekspertka z internetowego ekobazaru Arkana Smaku dodaje: "Woskowijki możemy nazwać nowoczesną hybrydą ekologicznego papieru i elastycznej folii. Dzięki temu doskonale sprawdzają się w kuchni. Zabezpieczymy nimi żywność wkładaną do lodówki i szkolnego plecaka. Świetnie sprawdzą się też do przechowywania w nich najróżniejszych wypieków, świeżego chleba, a także kanapek. A zastosowane w nich materiały są bezpieczne w bezpośrednim kontakcie z żywnością i dodatkowo wykazują działanie antybakteryjne!"

Czy woskowijki można wykonać samemu w domu?

W wielu sklepach znajdziemy dziś gotowe woskowijki w przepięknych kolorach i o najrozmaitszych wzorach. Dlaczego by jednak nie wykonać ich samodzielnie? Do stworzenia owijek domowym sposobem potrzebne nam będą:

  • kawałek naturalnej tkaniny,
  • wosk pszczeli (lub sojowy, jeśli zależy nam na wegańskiej wersji),
  • żywica sosnowa lub olejek jojoba,
  • papier do pieczenia,
  • żelazko i tarka do żywności.

Do wykonania ekologicznej, a przy tym bezpiecznej dla zdrowia woskowijki wybieramy materiały naturalne i ekologiczne. Dlatego najlepsza będzie oczywiście miękka bawełna. Najlepiej, by pochodziła ona z certyfikowanych upraw organicznych, jednak z powodzeniem wykorzystać możemy każdy zalegający nam w domu materiał. Nie sięgajmy jednak po len ani inne twarde i sztywne tkaniny. Nasza woskowijka musi być elastyczna i lekka.

Woskowijki
Woskowijki © Adobe Stock

Poza tkaniną o dowolnych wymiarach potrzebny będzie jeszcze olejek jojoba oraz wosk pszczeli, który dostać można w wielu sklepach pszczelarskich, zielarskich lub ze zdrową żywnością. Polecana przez wielu żywica sosnowa jest trudno dostępna. Dlatego to właśnie olejek nada naszej woskowijce pożądanej elastyczności.

Woskowijki DIY – krok po kroku

Wykonanie tej domowej i ekologicznej alternatywy dla folii spożywczej jest naprawdę banalnie proste! Dodatkowo to świetna zabawa dla całej rodziny, przy której pomagać mogą nawet najmłodsi.

  1. Na papierze do pieczenia rozkładamy nasz kawałek tkaniny. Pergamin musi być nieco większy od wybranego materiału, a sam materiał czysty i wyprany w naturalnym mydle o neutralnym zapachu.
  2. Na tarce o średnich oczkach ścieramy wosk pszczeli i rozsypujemy równomiernie na tkaninie. Dodatkowo skrapiamy go olejkiem jojoba i przykrywamy drugim kawałkiem papieru do pieczenia.
  3. Żelazko rozgrzewamy do temperatury około 200 stopni i prasujemy całą powierzchnię tkaniny. W ten sposób roztopiony wosk zacznie stopniowo wtapiać się w materiał. Tam, gdzie zabrakło wosku, możemy go później nieco dosypać.
  4. Po przestudzeniu ściągamy warstwy pergaminu i możemy cieszyć się naszą domową, własnoręcznie wykonaną woskowijką!

Jak dbać o woskowijki?

Woskowijka to produkt wielokrotnego użytku. Może służyć w naszych kuchniach bardzo długo pod warunkiem, że odpowiednio o nią zadbamy. Nasączonej woskiem tkaniny nie można prać ani myć w zmywarce, bo zmyjemy cenny wosk. Jak inaczej można ją więc wyczyścić?

Wiola Lis z ekocentrum Arkana Smaku radzi: "By zachować wszystkie właściwości woskowijki, a do tego utrzymać ją w nieskazitelnej czystości, po każdym użyciu powinno się ją umyć w zimnej lub letniej wodzie z niewielką ilością naturalnego mydła lub przetrzeć wilgotną gąbeczką nasączoną środkiem czyszczącym.

Dobrze wysuszony produkt następnie złożyć i odłożyć w ciemne, suche miejsce. Z czasem, gdy wosk zacznie się wykruszać, można go uzupełnić, powtarzając etap prasowania. Poddanie woskowijki działaniu wysokiej temperatury dodatkowo odkazi ją i zlikwiduje z jej powierzchni wszystkie bakterie czy też grzyby, a sam produkt będzie nam służył jeszcze przez długi, długi czas".

Informacje o autorze

Arkana Smaku to ekologiczne centrum odwiedzane każdego miesiąca przez 80 000 użytkowników. To wyjątkowe miejsce inspiracji na temat zdrowego stylu życia, kuchni i odżywiania całego organizmu. Arkana Smaku gromadzą również sprawdzonych dostawców ekologicznej żywności, naturalnych kosmetyków oraz akcesoriów do domu. W katalogu znajduje się już około 20 000 najlepszej jakości produktów! To miejsce, w którym kompleksowo zadbasz o siebie i swoich bliskich.

logo
logo © Adobe Stock

Wybrane dla Ciebie

Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo