Czy syrop klonowy jest zdrowy?
Syrop klonowy spowalnia starzenie dzięki właściwościom antyoksydacyjnym. Niedosładzany jest zdrowy i może zastępować cukier oraz inne substancje słodzące.
Syrop klonowy - właściwości
Syrop klonowy powstaje w wyniku długotrwałego odparowywania soku z klonu cukrowego, czerwonego i czarnego. Po wiosennych roztopach obserwuje się na drzewach pojemniki, do których nacięciami spływa sok, będący bazą do produkcji syropu klonowego. Indianie pozyskiwali syrop klonowy, zamrażając soki roślinne lub podgrzewając je nad ogniskiem aż do odparowania znacznej części wody. Następnie syrop klonowy otrzymywano z parowników, w których ogrzewano i zagęszczano cenną substancję z drzew. Skrystalizowany słodzik z soku klonowego był natomiast powoli zastępowany przez cukier trzcinowy.
Syrop klonowy jest bogaty w polifenole, antyoksydanty które nie występują w żadnej innej substancji słodzącej. Można je za to znaleźć również w jagodach, nasionach lnu czy czerwonym winie.
Syrop klonowy neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników, a więc spowalnia procesy starzenia organizmu. Dodatkowo zapobiega schorzeniom układu krążenia i rozwojowi stanów zapalnych w organizmie, a także wspomaga funkcjonowanie wątroby.
Smacznego: przepis na rabarbar pod owsianą kruszonką
Syrop klonowy – indeks glikemiczny i kalorie
Indeks glikemiczny jest określeniem ważnym zarówno dla cukrzyków, jak i dla osób na diecie redukcyjnej. IG określa, w jaki sposób dany produkt żywnościowy wpłynie na wzrost poziomu glukozy we krwi na 2 do 3 godzin po zjedzeniu posiłku. Powinien być więc jak najniższy. Jaki indeks glikemiczny ma syrop klonowy? Syrop klonowy ma indeks glikemiczny równy 65. Może być stosowany zamiennie z substancjami słodzącymi, ale z umiarem. Przykładowo IG białego i brązowego cukru oraz melasy wynosi 70, miodu 60, a syropu z agawy - 15.
Ze względu na właściwości zdrowotne syropu klonowego warto regularnie dodawać go do potraw w niewielkiej ilości. 100 gramów półpłynnego syropu klonowego ma około 265-269 kalorii. Zawartość małej łyżeczki z syropem klonowym to średnio jedynie 13 kalorii. Porównywalnie 100 gramom białego cukru odpowiada 405 kalorii, jednej łyżeczce natomiast – około 20 kalorii.
Syrop klonowy – zastosowanie i dieta
Charakterystyczny zapach i smak syropu klonowego tłumaczy proces jego pozyskiwania. Aby otrzymać jeden litr syropu klonowego, należy odprowadzić rurkami z klonu nawet 40 litrów soku o właściwościach prozdrowotnych. Kupując syrop klonowy, warto dokładnie przeczytać jego skład i wybrać produkt niedosładzany dodatkowo (będzie bardziej dietetyczny).
Do czego użyć syropu klonowego? Lekko słodki smak syropu klonowego można wykorzystać, dosładzając nim potrawy. Doskonale zastąpi on cukier, nektar z agawy czy miód w napojach i potrawach. Wzorem Amerykanów można dodawać syrop klonowy do naleśników, pancake'ów i słodkich placków twarogowych z rodzynkami i cynamonem. Dobrze skomponuje się również z pierogami z serem, tostami francuskimi, ciastami, ciasteczkami, goframi, deserami, lodami, drinkami. Sprawdzi się nawet jako element mięsnej marynaty.