Czosnianka
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
• 2 marchwie
• 1 pietruszka
• ½ selera
• 1 por
• 2 cebule
• 15 - 20 ząbków czosnku
• łyżka masła klarowanego
• 1 kg ziemniaków
• 200 ml śmietany
• czosnek niedźwiedzi
• sól
• pieprz
Włoszczyznę (marchew, pietruszkę, seler i por) obierz i pokrój w słupki, włóż do garnka, zalej 2 litrami wody i gotuj przez godzinę. Możesz również użyć gotowego bulionu warzywnego, który jest dostępny w wielu sklepach.
Na patelni rozgrzej masło, obierz ząbki czosnku i podsmażaj do czasu, aż zmiękną. Cebule pokrój w drobną kostkę i dodaj do czosnku, całość podsmażaj jeszcze przez minutę, następnie dodaj do gotowego bulionu.
Pokrój ½ kilograma ziemniaków w kostkę i wsyp do zupy, całość gotuj przez pół godziny. Pozostałe ziemniaki ugotuj oddzielnie, przepuść przez praskę lub dokładnie ugnieć, a następnie dodaj do wywaru, aby była gęstszy. Na koniec dolej do całości śmietanę, wsyp sól, pieprz oraz czosnek niedźwiedzi i dokładnie wymieszaj. Jeśli wolisz, możesz Czosniankę zmiksować, aby powstał krem, który możesz podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze