Czerwony kurczak z ziemniakami
Babcia często przyrządzała nam to danie. Jego arabska nazwa brzmi suneye i oznacza blaszkę – w tym przypadku blachę do pieczenia z kawałkami kurczaka, prosty posiłek dla całej rodziny.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 2 duże cebule
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki sumaku
- 200 ml przecieru z papryki
- 4 udka kurczaka, około 600 g
- 500 g twardych ziemniaków
- oliwa z oliwek
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Nastaw piekarnik na 180 st. C.
- Obierz i drobno posiekaj cebulę, przełóż do miski. Polej sokiem z cytryny, dodaj sumak i przecier. Wymieszaj, starannie natrzyj papką kurczaka i odstaw, by się w niej przez chwilę marynował.
- W międzyczasie pokrój ziemniaki na centymetrowe plastry.
- Posmaruj oliwą blaszkę do pieczenia, ułóż na niej ziemniaki, posól i posyp pieprzem.
- Ułóż na plasterkach udka kurczaka, włóż do piekarnika i piecz około 45 minut. Po tym czasie upewnij się, że mięso jest upieczone. Gdy natniesz lub nakłujesz udko, wyciekający z niego sok ma być przejrzysty, a nie zabarwiony na różowo.
Przepis pochodzi z książki Nidala Kersha "Szakszuka. Kuchnia Jerozolimy bez granic"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze