Trwa ładowanie...
d4ee12n
21-09-2022 13:25

Czerwony kurczak z ziemniakami

Przepis

Babcia często przyrządzała nam to danie. Jego arabska nazwa brzmi suneye i oznacza blaszkę – w tym przypadku blachę do pieczenia z kawałkami kurczaka, prosty posiłek dla całej rodziny.

d4ee12n
1.7
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Lennart Weibull
Źródło: Lennart Weibull
Składniki
  • 2 duże cebule
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki sumaku
  • 200 ml przecieru z papryki
  • 4 udka kurczaka, około 600 g
  • 500 g twardych ziemniaków
  • oliwa z oliwek
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przepis
  • Nastaw piekarnik na 180 st. C.
  • Obierz i drobno posiekaj cebulę, przełóż do miski. Polej sokiem z cytryny, dodaj sumak i przecier. Wymieszaj, starannie natrzyj papką kurczaka i odstaw, by się w niej przez chwilę marynował.
  • W międzyczasie pokrój ziemniaki na centymetrowe plastry.
  • Posmaruj oliwą blaszkę do pieczenia, ułóż na niej ziemniaki, posól i posyp pieprzem.
  • Ułóż na plasterkach udka kurczaka, włóż do piekarnika i piecz około 45 minut. Po tym czasie upewnij się, że mięso jest upieczone. Gdy natniesz lub nakłujesz udko, wyciekający z niego sok ma być przejrzysty, a nie zabarwiony na różowo.

Przepis pochodzi z książki Nidala Kersha "Szakszuka. Kuchnia Jerozolimy bez granic"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Czerwony kurczak z ziemniakami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4ee12n
d4ee12n
d4ee12n
d4ee12n
Więcej tematów
d4ee12n