Czekowiśnia w słoiczkach
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 1,5 kg wydrylowanych, dojrzałych wiśni
- 450 g cukru + ok. 50 g
- 40 g. ciemnego kakao
- 2 łyżki nalewki wiśniowej (najlepiej domowej)
Wiśnie umieścić w garnku z grubszym dnem, zasypać cukrem i zagotować. Następnie zmniejszyć gaz i gotować ok. dwóch godzin (odlewając sok, dzięki czemu szybciej masa zgęstnieje).
Gotowe zblendować i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie zagotować i stopniowo, cały czas mieszając dodać kakao. Na sam koniec wlać nalewkę i po dwóch minutach zdjąć z ognia.
Dosłodzić do smaku (50 g cukru) i nałożyć konfiturę do wyparzonych słoików. Pasteryzować "na mokro" ok 10 minut, po czym zawinąć w koc i odstawić w ciepłe miejsce na dobę, a następnie do spiżarni.
Czekowiśnia to doskonały dodatek na chałkę, pieczywo lub naleśniki. Można przekładać nią również warstwy biszkopta.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze