Trwa ładowanie...
d36zi4m
d36zi4m

Czekowiśnia w słoiczkach

Przepis
3.5
(15 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

d36zi4m
Czekowiśnia w słoiczkach
Składniki
  • 1,5 kg wydrylowanych, dojrzałych wiśni
  • 450 g cukru + ok. 50 g
  • 40 g. ciemnego kakao
  • 2 łyżki nalewki wiśniowej (najlepiej domowej)
Przepis

Wiśnie umieścić w garnku z grubszym dnem, zasypać cukrem i zagotować. Następnie zmniejszyć gaz i gotować ok. dwóch godzin (odlewając sok, dzięki czemu szybciej masa zgęstnieje).

Gotowe zblendować i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie zagotować i stopniowo, cały czas mieszając dodać kakao. Na sam koniec wlać nalewkę i po dwóch minutach zdjąć z ognia.

Dosłodzić do smaku (50 g cukru) i nałożyć konfiturę do wyparzonych słoików. Pasteryzować "na mokro" ok 10 minut, po czym zawinąć w koc i odstawić w ciepłe miejsce na dobę, a następnie do spiżarni.

Czekowiśnia to doskonały dodatek na chałkę, pieczywo lub naleśniki. Można przekładać nią również warstwy biszkopta.

d36zi4m
Czekowiśnia w słoiczkach
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d36zi4m
d36zi4m
d36zi4m
d36zi4m
d36zi4m
d36zi4m