Czekolada jest zdrowsza niż myślisz

None

Obraz

/ 12Czekolada - zdrowsza niż myślisz

Obraz
© Jupiterimages/Pixland

Nie ma chyba produktu spożywczego, który obrósłby w fakty i mity tak skutecznie jak czekolada. Afrodyzjak, jedzenie bogów, podstawowa przyczyna próchnicy, największa bomba kaloryczna, kategorycznie zakazana osobom na diecie i cukrzykom.
Od dziecka słyszymy - nie jedz czekolady, zęby spróchnieją, cera się zepsuje i będzie cię bolał brzuch. Tymczasem prawda o czekoladzie jest zupełnie inna.

/ 12Nie psuje zębów

Obraz
© Tanya Constantine/Brand X Pictures/Thinkstock

Najczęstszy zarzut pod adresem czekolady - psuje zęby. Zdaniem naukowców zupełna bzdura. Naszym zębom szkodzi cukier i lepkie nadzienie, a nie czekolada. Zawarte w niej kakao zawiera substancje bakteriobójcze, można więc powiedzieć, że naturalna gorzka czekolada nie tylko nie psuje zębów, ale im sprzyja.

/ 12Nie wywołuje trądziku

Obraz
© Photodisc/Digital Vision/Jupiterimages

Naukowcy nie znaleźli jak dotąd żadnego związku między jedzeniem czekolady, a kłopotami z cerą. Potwierdziła to także Amerykańska Akademia Dermatologiczna. Co więcej, rozsądna dawka czekolady to wspaniała recepta na opóźnienie procesów starzenia się skóry. Zawarte w czekoladzie flawonole mają silne właściwości antyoksydacyjne. Innymi słowy chronią nasze komórki przed wolnymi rodnikami.

/ 12Nie prowadzi do otyłości

Obraz
© Thinkstock Images/Comstock/Thinkstock

Naukowcy podważyli kolejną plotkę dotyczącą czekolady. Badanie przeczą, by jej spożywanie było przyczyną otyłości. Oczywiście tyje się od wszystkiego czego jemy zbyt dużo, a czekolada zawiera dużo cukru i tłuszczy, jednak zdaniem badaczy ilość kalorii zawartych w czekoladzie i ich przyswajalność przez organizm nie ma znacznego wpływu na otyłość.

/ 12Czekolada na zdrowie

Obraz
© Jupiterimages/Banana Stock/Thinkstock

Podczas badań potwierdzono z kolei dobroczynny wpływ czekolady na nasz organizm - dobroczynny zarówno pod względem psychicznym, jak i fizycznym. Oczywiście mowa o prawdziwej czekoladzie. Co zawiera?

/ 12Gama witamin i mikroelementów

Obraz
© Photo Objects.net/Thinkstock

Czekolada jest bogata w magnez, fosfor, żelazo, wapń, cynk, mangan, kobalt oraz witaminy H, E i B. Zawiera kwas stearynowy, czyli nasycony kwas redukujący poziom cholesterolu. Jest też bardzo bogata w błonnik, który jak wiadomo doskonale wpływa na prace jelit i nasz układ pokarmowy. Flawonole, które zwalczają wolne rodniki i zatrzymują naszą uciekającą młodość, pomagają też w pozbywaniu się "złego" cholesterolu, co zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy.

/ 12Czekolada jak wino

Obraz
© iStockphoto/Thinkstock

Co więcej odkryto, że 40 gramów czekolady zawiera tyle dobroczynnych flawonoli co lampka czerwonego wina lub dwie filiżanki zielonej herbaty - jest więc niekwestionowanym liderem w walce z wolnymi rodnikami. Związki te dodatkowo zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów i bardzo korzystnie wpływają na układ krwionośny, przeciwdziałając tworzeniu się zakrzepów i regulując ciśnienie tętnicze.

/ 12Pomaga przy astmie

Obraz
© sxc.hu

Duża zawartość białka i to łatwo przyswajalnego, gdyż mleko zostało przetworzone, to duża dawka wapnia - niezbędnego budulca zębów i kości. Czekolada zawiera także trującą dla zwierząt teobrominę, pobudzającą czynność serca i rozszerzającą naczynia krwionośne. W medycynie wykorzystywana jest jako środek wspomagający leczenie astmy.

/ 12Legalny narkotyk

Obraz
© sxc.hu

Cały problem z czekoladą polega na tym, że nie jest łatwo przestać ją jeść. Co tak fascynuje? Oczywiście wyjątkowy smak, cudowna konsystencja i to jak rozpływa się w ustach. Ale nie tylko. Czekolada zawiera też substancje dzięki którym czujemy się lepiej, a kto z nas tego nie lubi? Naukowcy wykryli w tym "jedzeniu bogów" ogromną gamę substancji psychoaktywnych.

10 / 12Daje uczucie szczęścia

Obraz
© sxc.hu

Większość z nas wie, że wśród nich znajduje się stymulująca kofeina, choć w minimalnej dawce. Oprócz niej nasze ciśnienie krwi i poziom glukozy podnoszą teobromina, tyramina i fenyloetyloamina. To właśnie ich obecność sprawia, że czujemy się podekscytowani i szczęśliwi. W czekoladzie znajduje się też tryptofan, który w mózgu przekształcany jest w serotoninę odpowiedzialną za uczucie zrelaksowania i spokoju, a także związek przypominający zawartą w marihuanie THC.

11 / 12Najbardziej uzależniający łakoć

Obraz
© sxc.hu

Właśnie to działanie poprawiające nam nastrój i zmiany zachodzące w naszym mózgu - porównywane do tych, które zachodzą w czasie zakochania, sprawiają, że czekolada może być dla nas niebezpieczna - oczywiście nie fizycznie. Udowodniono jednak, że czekolada to najbardziej uzależniający łakoć. Trzeba więc uważać, by nie przesadzić z dawką tej rozkoszy dla duszy i podniebienia.

12 / 12Unikaj czekoladopodobnych

Obraz
© sxc.hu

Warto też uważać na to co jemy. Dobroczynne działanie czekolady, dotyczy bowiem tylko czekolady prawdziwej, choć niekoniecznie gorzkiej - która jest oczywiście najzdrowsza. Lepiej raczyć się tym przysmakiem rzadziej, ale sięgać po produkty z wyższej półki - czyli automatycznie droższe. Kategorycznie odradzane są produkty czekoladopodobne. Zamiast masła kakaowego, w którym zawarte są wszystkie cenne składniki, zawierają bowiem bardzo dużo obcych tłuszczów.

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej