Czas na chłodnik
Idealny w czasie upałów
Trudno znaleźć lepszą potrawę na ciepły dzień. Chłodnik nie tylko orzeźwia, ale - dzięki dużej zawartości warzyw lub owoców - dostarcza także organizmowi imponującą dawkę witamin oraz ważnych dla zdrowia minerałów
Trudno znaleźć lepszą potrawę na ciepły dzień. Chłodnik nie tylko orzeźwia, ale - dzięki dużej zawartości warzyw lub owoców - dostarcza także organizmowi imponującą dawkę ważnych dla zdrowia substancji. Przysmak ma jeszcze jedną zaletę - jego przyrządzenie nie wymaga zbyt wiele czasu czy nadzwyczajnych umiejętności kulinarnych.
W polskiej kuchni chłodnik od wieków zajmuje znaczącą pozycję. Oczywiście zimne polewki spożywa się w różnych zakątkach świata, niemal w każdej kulturze kulinarnej znane są przepisy na tego typu potrawy. - Nic dziwnego, ponieważ chłodnik to świetny pomysł na pożywny posiłek w ciągu gorącego dnia. Uzupełni ilość dostarczanych płynów, a stosowane dodatki warzywne dostarczą witamin i minerałów - tłumaczy Beata Majewska, dietetyk z Centrum Naturhouse.
Rafał Natorski/mmch/kuchnia.wp.pl