Czarnuszka - ziarenka o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych
Cenne właściwości dla zdrowia i urody
Trudno wymienić wszystkie właściwości czarnuszki. W starożytności uważano, że „złoto faraonów” jest dobre na wszystko. Przede wszystkim ma działanie przeciwastmatyczne i przeciwalergiczne, ponieważ wpływa na wzmocnienie układu immunologicznego, przyczyniając się do eliminacji objawów choroby. Jej właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze warto wykorzystać w jesienno-zimowej porze roku.
Nasiona czarnuszki powinny stanowić produkt chętnie wykorzystywany w kuchni. Ich smak początkowo przypomina smak gorzkiej kawy, który przechodzi w ostry, korzenny. Jej zapach to mieszanka korzenno-muszkatołowa. Łyżeczka czarnuszki dodawana do chleba, kasz, sałat dodaje potrawom charakteru. Jej smak świetnie komponuje się z różnego rodzaju kotletami. Warto dodawać czarnuszkę do diety dzieci. Można ją przemycić w ciasteczkach.