Cytrusowa nalewka na Święta
Święta nieodłącznie kojarzą się z unoszącym się w powietrzu zapachem cytrusów, a wigilijne stoły często dekorujemy mandarynkami ozdobionymi goździkami.
Święta bez aromatu cytrusów nie byłyby takie same. Trudno wyobrazić sobie wigilijną atmosferę bez słodkich, soczystych mandarynek i pomarańczy. Ale cytrusy możemy wykorzystać także w rozmaitych przepisach. Użyć możemy ich do ryb, ciast czy owocowego suszu. Dziś podpowiadamy wam jednak, jak możecie przygotować z nich pyszną nalewkę z dodatkiem korzennych przypraw. Wystarczy kilka tygodni leżakowania, byście w Święta cieszyli się rozgrzewającą esencją zimowych smaków.
Nalewka cytrusowo-korzenna
Składniki:
- woda 500 ml
- cukier 3/4 szklanki
- mandarynka 1kg
- spirytus 500 ml
- skórka z cytryny z 1 sztuki
- cynamon 2 laski
- anyż 3 gwiazdki
- kardamon 3 ziarna
- laska wanilii 1 sztuka
W garnuszku zagotowujemy wodę z cukrem i pilnujemy, by w całości się rozpuścił. Odstawiamy do ostygnięcia.
Mandarynki i cytrynę dokładnie myjemy i obieramy ze skórek oraz białych błonek. Owoce umieszczamy w litrowym słoju. Dokładamy skórkę z cytryny (ważne, aby z niej także pozbyć się białej części, zwanej albedo) i przyprawy. Zalewamy syropem cukrowym i spirytusem. Tak przygotowaną nalewkę odstawiamy na 3-4 tygodnie (regularnie, raz dziennie, ją mieszamy, na przykład potrząsając słojem).
Po upływie tego czasu zawartość słoika przecedzamy przez sito wyłożone gazą i przelewamy do butelek. Odstawiamy nalewkę jeszcze na 1-2 dni, by smaki dokładnie się połączyły.
Tekst: Kasia Bartoszewska-Poneta i Tomek Poneta / plateofjoy.pl
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl