Cytrusowa nalewka na Święta

Święta nieodłącznie kojarzą się z unoszącym się w powietrzu zapachem cytrusów, a wigilijne stoły często dekorujemy mandarynkami ozdobionymi goździkami.

Cytrusowa nalewka na Święta
Źródło zdjęć: © Plate of Joy

Święta bez aromatu cytrusów nie byłyby takie same. Trudno wyobrazić sobie wigilijną atmosferę bez słodkich, soczystych mandarynek i pomarańczy. Ale cytrusy możemy wykorzystać także w rozmaitych przepisach. Użyć możemy ich do ryb, ciast czy owocowego suszu. Dziś podpowiadamy wam jednak, jak możecie przygotować z nich pyszną nalewkę z dodatkiem korzennych przypraw. Wystarczy kilka tygodni leżakowania, byście w Święta cieszyli się rozgrzewającą esencją zimowych smaków.

Nalewka cytrusowo-korzenna

Składniki:

  • woda 500 ml
  • cukier 3/4 szklanki
  • mandarynka 1kg
  • spirytus 500 ml
  • skórka z cytryny z 1 sztuki
  • cynamon 2 laski
  • anyż 3 gwiazdki
  • kardamon 3 ziarna
  • laska wanilii 1 sztuka

W garnuszku zagotowujemy wodę z cukrem i pilnujemy, by w całości się rozpuścił. Odstawiamy do ostygnięcia.

Mandarynki i cytrynę dokładnie myjemy i obieramy ze skórek oraz białych błonek. Owoce umieszczamy w litrowym słoju. Dokładamy skórkę z cytryny (ważne, aby z niej także pozbyć się białej części, zwanej albedo) i przyprawy. Zalewamy syropem cukrowym i spirytusem. Tak przygotowaną nalewkę odstawiamy na 3-4 tygodnie (regularnie, raz dziennie, ją mieszamy, na przykład potrząsając słojem).

Po upływie tego czasu zawartość słoika przecedzamy przez sito wyłożone gazą i przelewamy do butelek. Odstawiamy nalewkę jeszcze na 1-2 dni, by smaki dokładnie się połączyły.

Tekst: Kasia Bartoszewska-Poneta i Tomek Poneta / plateofjoy.pl

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy