Trwa ładowanie...

Cytrusowa nalewka na Święta

Święta nieodłącznie kojarzą się z unoszącym się w powietrzu zapachem cytrusów, a wigilijne stoły często dekorujemy mandarynkami ozdobionymi goździkami.

Cytrusowa nalewka na ŚwiętaŹródło: Plate of Joy
db047ce
db047ce

Święta bez aromatu cytrusów nie byłyby takie same. Trudno wyobrazić sobie wigilijną atmosferę bez słodkich, soczystych mandarynek i pomarańczy. Ale cytrusy możemy wykorzystać także w rozmaitych przepisach. Użyć możemy ich do ryb, ciast czy owocowego suszu. Dziś podpowiadamy wam jednak, jak możecie przygotować z nich pyszną nalewkę z dodatkiem korzennych przypraw. Wystarczy kilka tygodni leżakowania, byście w Święta cieszyli się rozgrzewającą esencją zimowych smaków.

Nalewka cytrusowo-korzenna

Składniki:

  • woda 500 ml
  • cukier 3/4 szklanki
  • mandarynka 1kg
  • spirytus 500 ml
  • skórka z cytryny z 1 sztuki
  • cynamon 2 laski
  • anyż 3 gwiazdki
  • kardamon 3 ziarna
  • laska wanilii 1 sztuka

W garnuszku zagotowujemy wodę z cukrem i pilnujemy, by w całości się rozpuścił. Odstawiamy do ostygnięcia.

Mandarynki i cytrynę dokładnie myjemy i obieramy ze skórek oraz białych błonek. Owoce umieszczamy w litrowym słoju. Dokładamy skórkę z cytryny (ważne, aby z niej także pozbyć się białej części, zwanej albedo) i przyprawy. Zalewamy syropem cukrowym i spirytusem. Tak przygotowaną nalewkę odstawiamy na 3-4 tygodnie (regularnie, raz dziennie, ją mieszamy, na przykład potrząsając słojem).

Po upływie tego czasu zawartość słoika przecedzamy przez sito wyłożone gazą i przelewamy do butelek. Odstawiamy nalewkę jeszcze na 1-2 dni, by smaki dokładnie się połączyły.

Tekst: Kasia Bartoszewska-Poneta i Tomek Poneta / plateofjoy.pl

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

db047ce
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
db047ce
Więcej tematów