Cukinia nadziewana fetą i orzechami. Aż ślinka cieknie
Przepyszna propozycja na obiad lub kolację. Cukinia z serowym farszem zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. To świetna opcja dla osób, którą chcą przemycić więcej warzyw w swojej codziennej diecie. Wypróbujcie koniecznie.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 cukinie
- 100 g twardej fety
- 50 g orzechów włoskich
- 1/4 pęczka koperku
- 1 jajko
- 1 większa cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 serka camembert
- olej
- sól, pieprz
Przepis
- Cukinie przekrawamy na pół wzdłuż. Wrzucamy do wrzątku, gotujemy 5 min, studzimy. Następnie wydrążamy. Miąższ drobno siekamy.
- Cebule i czosnek drobno siekamy, smażymy, aż się zeszklą, dodajemy cukinie. Smażymy, aż warzywa będą miękkie dodajemy serek camembert. Lekko studzimy, dodajemy pokruszona fetę, grubo siekane orzechy, drobno siekany koper, jajko i przyprawy. Mieszamy, nadziewamy połówki cukinii.
- Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Przykrywamy folią aluminiowa i pieczemy w 200 stopniach około 40 min.
- Jeżeli cukinia jest już miękka, zdejmujemy folie i pieczemy około 10 min., aż nadzienie będzie rumiane.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl