Trwa ładowanie...

Cukier Muscovado. Co to jest i jakie ma właściwości?

Charakteryzuje się ciemnobrązową barwą, karmelowo-miodowym smakiem i dość lepką konsystencją. Jednak od białego cukru odróżnia się także znacznie większymi wartościami odżywczymi. W kuchni można go wykorzystać na wiele sposobów. Co jeszcze warto wiedzieć na temat cukru Muscovado?

Cukier Muscovado. Co to jest i jakie ma właściwości?Źródło: 123RF
d21x3o7
d21x3o7

Muscovado bywa nazywany "cukrem z Barbadosu", gdyż piękna karaibska wyspa od dawna słynie z jego produkcji. Jednak znacznie dłuższą tradycję wytwarzania słodkiego specjału mają Filipiny, zwłaszcza wyspa Negros z żyznymi glebami wulkanicznymi, sprzyjającymi uprawie trzciny cukrowej, z której powstaje Muscovado, już w XIX wieku masowo eksportowany do Europy, Stanów Zjednoczonych i Australii.

Technologia jego produkcji od tamtych czasów nie uległa większym zmianom. Sok z trzciny cukrowej jest długo gotowany, aż do momentu, gdy staje się gęsty i kleisty, co zawdzięcza dużemu stężeniu melasy. Następnie suszy się go na słońcu, a powstałą, ciemnobrązową masę rozciera na kryształki.

Zobacz też: Zdrowy zamiennik cukru

Muscovado uchodzi za najczystszą formę cukru, ponieważ nie jest poddawany rafinacji, co ma miejsce w przypadku najpopularniejszego w Polsce słodzika z buraków cukrowych, przemysłowo oczyszczanego i pozbawianego melasy stanowiącej źródło witamin i mikroelementów. Nic dziwnego, że produkt z trzciny cukrowej jest uznawany za znacznie zdrowszą alternatywę dla białego cukru.

d21x3o7

Muscovado – właściwości odżywcze

Obecność melasy powoduje, że Muscovado, w przeciwieństwie do białego cukru (składającego się niemal wyłącznie z sacharozy, której nadmiar powoduje problemy z otyłością, próchnicą, cukrzycą czy chorobami układu krążenia), kryje w sobie sporo cennych substancji odżywczych. Dostarcza m.in. witaminy C, nie tylko wspierającej system odpornościowy, ale również będącej silnym przeciwutleniaczem, skutecznie neutralizującym szkodliwe działanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za przyspieszanie procesów starzenia organizmu oraz zwiększanie ryzyka rozwoju nowotworów.

Cukier z trzciny cukrowej jest też źródłem witaminy A, bardzo potrzebnej dla zachowania dobrego wzroku (pomaga uchronić przed tzw. kurzą ślepotą, czyli zaburzeniem adaptacji oka do widzenia w ciemności), ale również regenerującej błony śluzowe układu pokarmowego czy oddechowego oraz zapewniającej prawidłowy rozwój kości i zębów.

Muscovado dostarcza również sporo potasu (utrzymuje właściwe ciśnienie krwi), magnezu (wzmacnia mięśnie i poprawia samopoczucie), wapnia (jest potrzebny nie tylko kościom, zębom i mięśniom, ale również zapewnia prawidłową krzepliwość krwi, zdrowy sen i dobry nastrój), fosforu (dba o poprawne działanie układu nerwowego) oraz żelaza (jego niedobór prowadzi m.in. do anemii, zmęczenia czy obniżenia odporności).

Cukier Muscovado jest znacznie mniej kaloryczny niż biały (łyżeczka tego słodziku dostarcza około 11 kcal), nie wykazuje też negatywnego wpływu na uzębienie, a nawet chroni przed próchnicą. Mogą po niego sięgać osoby zmagające się z cukrzycą, gdyż produkt z trzciny cukrowej stabilizuje poziom cukru we krwi.

Jednak należy pamiętać, że Muscovado, mimo sporych wartości odżywczych pozostaje specjałem, którego nadmiar niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie. Według zaleceń WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) dzienna dawka słodkości nie powinna przekraczać 10 proc. energii pozyskiwanej z całodziennego jadłospisu, wliczając w to cukier będący składnikiem licznych potraw i gotowych produktów, a nawet soków owocowych.

d21x3o7

Z czym to się je

Cukier Muscvado wykorzystuje się do produkcji rumu, ma jednak znacznie szersze zastosowanie kulinarne. Warto używać go nie tylko do słodzenia kawy czy herbaty, ponieważ świetnie sprawdzi się również jako składnik ciast, zwłaszcza ciemnych (np. piernika lub brownie). Wzbogaci smak rozmaitych sosów deserowych, szczególnie czekoladowych, ale także indyjskich chutneyów warzywnych. Pasuje do egzotycznych dań słodko-kwaśnych i włoskiego sosu bolognese.

Muscovado będzie ciekawym dodatkiem do marynat. Jeśli chcemy, by mięso stało się bardziej soczyste i aromatyczne, natrzyjmy je emulsją z soku pomarańczowego, musztardy, koncentratu pomidorowego, cukru trzcinowego, soli i pieprzu, a następnie pozostawmy na kilka godzin w lodówce.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d21x3o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj