Cukier Muscovado. Co to jest i jakie ma właściwości?

Charakteryzuje się ciemnobrązową barwą, karmelowo-miodowym smakiem i dość lepką konsystencją. Jednak od białego cukru odróżnia się także znacznie większymi wartościami odżywczymi. W kuchni można go wykorzystać na wiele sposobów. Co jeszcze warto wiedzieć na temat cukru Muscovado?

Obecność melasy powoduje, że Muscovado kryje w sobie sporo cennych substancji odżywczych
Źródło zdjęć: © 123RF

Muscovado bywa nazywany "cukrem z Barbadosu", gdyż piękna karaibska wyspa od dawna słynie z jego produkcji. Jednak znacznie dłuższą tradycję wytwarzania słodkiego specjału mają Filipiny, zwłaszcza wyspa Negros z żyznymi glebami wulkanicznymi, sprzyjającymi uprawie trzciny cukrowej, z której powstaje Muscovado, już w XIX wieku masowo eksportowany do Europy, Stanów Zjednoczonych i Australii.

Technologia jego produkcji od tamtych czasów nie uległa większym zmianom. Sok z trzciny cukrowej jest długo gotowany, aż do momentu, gdy staje się gęsty i kleisty, co zawdzięcza dużemu stężeniu melasy. Następnie suszy się go na słońcu, a powstałą, ciemnobrązową masę rozciera na kryształki.

Zobacz też: Zdrowy zamiennik cukru

Muscovado uchodzi za najczystszą formę cukru, ponieważ nie jest poddawany rafinacji, co ma miejsce w przypadku najpopularniejszego w Polsce słodzika z buraków cukrowych, przemysłowo oczyszczanego i pozbawianego melasy stanowiącej źródło witamin i mikroelementów. Nic dziwnego, że produkt z trzciny cukrowej jest uznawany za znacznie zdrowszą alternatywę dla białego cukru.

Muscovado – właściwości odżywcze

Obecność melasy powoduje, że Muscovado, w przeciwieństwie do białego cukru (składającego się niemal wyłącznie z sacharozy, której nadmiar powoduje problemy z otyłością, próchnicą, cukrzycą czy chorobami układu krążenia), kryje w sobie sporo cennych substancji odżywczych. Dostarcza m.in. witaminy C, nie tylko wspierającej system odpornościowy, ale również będącej silnym przeciwutleniaczem, skutecznie neutralizującym szkodliwe działanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za przyspieszanie procesów starzenia organizmu oraz zwiększanie ryzyka rozwoju nowotworów.

Cukier z trzciny cukrowej jest też źródłem witaminy A, bardzo potrzebnej dla zachowania dobrego wzroku (pomaga uchronić przed tzw. kurzą ślepotą, czyli zaburzeniem adaptacji oka do widzenia w ciemności), ale również regenerującej błony śluzowe układu pokarmowego czy oddechowego oraz zapewniającej prawidłowy rozwój kości i zębów.

Muscovado dostarcza również sporo potasu (utrzymuje właściwe ciśnienie krwi), magnezu (wzmacnia mięśnie i poprawia samopoczucie), wapnia (jest potrzebny nie tylko kościom, zębom i mięśniom, ale również zapewnia prawidłową krzepliwość krwi, zdrowy sen i dobry nastrój), fosforu (dba o poprawne działanie układu nerwowego) oraz żelaza (jego niedobór prowadzi m.in. do anemii, zmęczenia czy obniżenia odporności).

Cukier Muscovado jest znacznie mniej kaloryczny niż biały (łyżeczka tego słodziku dostarcza około 11 kcal), nie wykazuje też negatywnego wpływu na uzębienie, a nawet chroni przed próchnicą. Mogą po niego sięgać osoby zmagające się z cukrzycą, gdyż produkt z trzciny cukrowej stabilizuje poziom cukru we krwi.

Jednak należy pamiętać, że Muscovado, mimo sporych wartości odżywczych pozostaje specjałem, którego nadmiar niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie. Według zaleceń WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) dzienna dawka słodkości nie powinna przekraczać 10 proc. energii pozyskiwanej z całodziennego jadłospisu, wliczając w to cukier będący składnikiem licznych potraw i gotowych produktów, a nawet soków owocowych.

Z czym to się je

Cukier Muscvado wykorzystuje się do produkcji rumu, ma jednak znacznie szersze zastosowanie kulinarne. Warto używać go nie tylko do słodzenia kawy czy herbaty, ponieważ świetnie sprawdzi się również jako składnik ciast, zwłaszcza ciemnych (np. piernika lub brownie). Wzbogaci smak rozmaitych sosów deserowych, szczególnie czekoladowych, ale także indyjskich chutneyów warzywnych. Pasuje do egzotycznych dań słodko-kwaśnych i włoskiego sosu bolognese.

Muscovado będzie ciekawym dodatkiem do marynat. Jeśli chcemy, by mięso stało się bardziej soczyste i aromatyczne, natrzyjmy je emulsją z soku pomarańczowego, musztardy, koncentratu pomidorowego, cukru trzcinowego, soli i pieprzu, a następnie pozostawmy na kilka godzin w lodówce.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę