Cukier Muscovado. Co to jest i jakie ma właściwości?

Charakteryzuje się ciemnobrązową barwą, karmelowo-miodowym smakiem i dość lepką konsystencją. Jednak od białego cukru odróżnia się także znacznie większymi wartościami odżywczymi. W kuchni można go wykorzystać na wiele sposobów. Co jeszcze warto wiedzieć na temat cukru Muscovado?

Obecność melasy powoduje, że Muscovado kryje w sobie sporo cennych substancji odżywczych
Źródło zdjęć: © 123RF

Muscovado bywa nazywany "cukrem z Barbadosu", gdyż piękna karaibska wyspa od dawna słynie z jego produkcji. Jednak znacznie dłuższą tradycję wytwarzania słodkiego specjału mają Filipiny, zwłaszcza wyspa Negros z żyznymi glebami wulkanicznymi, sprzyjającymi uprawie trzciny cukrowej, z której powstaje Muscovado, już w XIX wieku masowo eksportowany do Europy, Stanów Zjednoczonych i Australii.

Technologia jego produkcji od tamtych czasów nie uległa większym zmianom. Sok z trzciny cukrowej jest długo gotowany, aż do momentu, gdy staje się gęsty i kleisty, co zawdzięcza dużemu stężeniu melasy. Następnie suszy się go na słońcu, a powstałą, ciemnobrązową masę rozciera na kryształki.

Zobacz też: Zdrowy zamiennik cukru

Muscovado uchodzi za najczystszą formę cukru, ponieważ nie jest poddawany rafinacji, co ma miejsce w przypadku najpopularniejszego w Polsce słodzika z buraków cukrowych, przemysłowo oczyszczanego i pozbawianego melasy stanowiącej źródło witamin i mikroelementów. Nic dziwnego, że produkt z trzciny cukrowej jest uznawany za znacznie zdrowszą alternatywę dla białego cukru.

Muscovado – właściwości odżywcze

Obecność melasy powoduje, że Muscovado, w przeciwieństwie do białego cukru (składającego się niemal wyłącznie z sacharozy, której nadmiar powoduje problemy z otyłością, próchnicą, cukrzycą czy chorobami układu krążenia), kryje w sobie sporo cennych substancji odżywczych. Dostarcza m.in. witaminy C, nie tylko wspierającej system odpornościowy, ale również będącej silnym przeciwutleniaczem, skutecznie neutralizującym szkodliwe działanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za przyspieszanie procesów starzenia organizmu oraz zwiększanie ryzyka rozwoju nowotworów.

Cukier z trzciny cukrowej jest też źródłem witaminy A, bardzo potrzebnej dla zachowania dobrego wzroku (pomaga uchronić przed tzw. kurzą ślepotą, czyli zaburzeniem adaptacji oka do widzenia w ciemności), ale również regenerującej błony śluzowe układu pokarmowego czy oddechowego oraz zapewniającej prawidłowy rozwój kości i zębów.

Muscovado dostarcza również sporo potasu (utrzymuje właściwe ciśnienie krwi), magnezu (wzmacnia mięśnie i poprawia samopoczucie), wapnia (jest potrzebny nie tylko kościom, zębom i mięśniom, ale również zapewnia prawidłową krzepliwość krwi, zdrowy sen i dobry nastrój), fosforu (dba o poprawne działanie układu nerwowego) oraz żelaza (jego niedobór prowadzi m.in. do anemii, zmęczenia czy obniżenia odporności).

Cukier Muscovado jest znacznie mniej kaloryczny niż biały (łyżeczka tego słodziku dostarcza około 11 kcal), nie wykazuje też negatywnego wpływu na uzębienie, a nawet chroni przed próchnicą. Mogą po niego sięgać osoby zmagające się z cukrzycą, gdyż produkt z trzciny cukrowej stabilizuje poziom cukru we krwi.

Jednak należy pamiętać, że Muscovado, mimo sporych wartości odżywczych pozostaje specjałem, którego nadmiar niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie. Według zaleceń WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) dzienna dawka słodkości nie powinna przekraczać 10 proc. energii pozyskiwanej z całodziennego jadłospisu, wliczając w to cukier będący składnikiem licznych potraw i gotowych produktów, a nawet soków owocowych.

Z czym to się je

Cukier Muscvado wykorzystuje się do produkcji rumu, ma jednak znacznie szersze zastosowanie kulinarne. Warto używać go nie tylko do słodzenia kawy czy herbaty, ponieważ świetnie sprawdzi się również jako składnik ciast, zwłaszcza ciemnych (np. piernika lub brownie). Wzbogaci smak rozmaitych sosów deserowych, szczególnie czekoladowych, ale także indyjskich chutneyów warzywnych. Pasuje do egzotycznych dań słodko-kwaśnych i włoskiego sosu bolognese.

Muscovado będzie ciekawym dodatkiem do marynat. Jeśli chcemy, by mięso stało się bardziej soczyste i aromatyczne, natrzyjmy je emulsją z soku pomarańczowego, musztardy, koncentratu pomidorowego, cukru trzcinowego, soli i pieprzu, a następnie pozostawmy na kilka godzin w lodówce.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów