Cobbler z rabarbarem

Cobbler to pyszny deser z owoców zapieczonych pod ciastem, a nie kruszonką. Podaje się go na ciepło lub na zimno. Świetnym dodatkiem do niego będzie bita śmietana lub lody. Przepis z bloga "Królestwo Garów".

Cobbler z rabarbaremCobbler z rabarbarem
Joanna Krzewińska

Rabarbar:

  • 1 kg rabarbaru
  • 1/4 szklanki cukru
  • gałązka rozmarynu
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

Ciasto:

  • 170 g mąki pszennej
  • 50 g zimnego masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g drobnego cukru
  • 80 ml mleka
  • cukier lub ekstrakt waniliowy

Orzechy (ten etap można pominąć):

Składniki

"Posypka":
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki mleka

Przepis

  • Rabarbar: rabarbar obrać, pokroić na 2 centymetrowe kawałki. Połowę rabarbaru wrzucić do garnka, wsypać cukier, dodać posiekany rozmaryn i gotować, aż rabarbar prawie się rozgotuje. Następnie dodać resztę rabarbaru wymieszaną z mąką kukurydzianą i zagotować.
  • Orzechy: orzechy wymieszać z cukrem i białkiem, wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 10 - 15 minut.
  • Ciasto: do miski miksera wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodać masło, cukier lub ekstrakt waniliowy i zmiksować. Następnie dodać mleko i zagnieść ciasto.
  • Formę do zapiekania wysmarować masłem.
  • Przełożyć rabarbar do formy. Posypać go orzechami. Ciasto rozwałkować dość grubo, wyciąć kółka, kwadraciki, gwiazdki... i przykryć nimi owoce. Posmarować mlekiem i posypać cukrem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 15-20 minut.
Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca