Co zrobić z resztkami po świętach?

Przy okazji jakichkolwiek świąt nasze lodówki zapełniają się całymi kilogramami różnych produktów. Przygotowujemy mnóstwo potraw, z których i tak, mimo świątecznego obżarstwa, wiele pozostaje. Nadmiar pierogów, całe garnki bigosu, ryby i wędliny - tak wygląda obraz po nierównej bitwie toczonej każdego roku przy świątecznych stołach. Co z nimi zrobić, żeby nie wyrzucać?

LodówkaCo zrobić z resztkami, jedzenia po Świętach? Podpowiadamy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©hedgehog94 - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Zupy

Na początek zupy. Przygotowanie dobrej grzybowej czy barszczu zajmuje sporo czasu, używamy do nich wielu dość drogich produktów, więc aż żal wylewać nadmiar. Każdą zupę możemy zamrozić, używając dość grubych woreczków spożywczych ze szczelnym zamknięciem. A jeśli nie chcemy mrozić zup, możemy przelać je do słoików, pasteryzować w wodzie o temperaturze 80 stopni C przez godzinę i schować do lodówki. Taka zupa wytrzyma kilka tygodni.

Pierogi

Teraz czas na pierogi, które bardzo często kupujemy mrożone. Zamrozić nasze możemy także te zrobione samodzielnie. Najważniejsze jest to, by były lekko podsuszone, wtedy nam się nie skleją. Trzymamy je w foliowych woreczkach lub plastikowych pojemnikach służących do przechowywania żywności.

Bigos

Po zamrożeniu smaku nie straci również bigos. Ba, może on nawet na tym procesie zyskać. Zapakujmy więc nadmiar bigosu do małych pojemników i włóżmy do zamrażarki. Ważny jest również sposób odgrzewania takiego bigosu – musimy to robić bardzo powoli, bo inaczej potrawa może się przypalić lub rozpaść na brzydką breję.

Wędliny

Zagospodarowanie wędlin jest równie proste. Pieczone mięso możemy zmielić i wykorzystać jako farsz do naleśników, krokietów czy pierogów. Z kolei wędzone wędliny, takie jak szynka, boczek czy polędwica są doskonałą bazą do ugotowania zupy, a nadają się do tego nawet wędliny w plasterkach. W grochówce czy w zupie fasolowej smakować będą równie dobrze jak duże kawałki kiełbasy.

Ryby

Smażone ryby, czy to jedynie obtoczone w mące, czy to te panierowane możemy natomiast zamarynować i cieszyć się ich smakiem przez następne kilka tygodni. Przepis jest prosty. Do garnka wlewamy dwie szklanki wody, szklankę octu, pół szklanki oleju, dodajemy pół szklanki cukru, łyżkę soli, cebulę w plasterkach, kilka liści laurowych, kilka ziaren pieprzu, ziele angielskie i wszystko gotujemy kilka minut. Rybę wkładamy do słoików, zalewamy marynatą, słoik zakręcamy. Marynowanie ryb powoduje, że małe ości częściowo się rozpuszczają, a mięso staje się bardziej sprężyste.

Ciasta

Zawsze także pozostaje nam sporo wypieków – czy to ciasteczek, czy to ciast. Z takich resztek możemy przygotować innego rodzaju deser, czyli bajaderki. Ciastka rozgniatamy widelcem lub miksujemy, dodajemy startą na tarce miękką czekoladę, posiekane orzechy włoskie, wiórki kokosowe, miód i masło. Wszystko zagniatamy, formujemy małe kulki wielkości orzecha, schładzamy je w lodówce i zjadamy ze smakiem oraz bez wyrzutów sumienia, że po raz kolejny zmarnowaliśmy jedzenie.

Jak przedłużyć trwałość wędliny?

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia