Co zrobić z resztkami po świętach?

Przy okazji jakichkolwiek świąt nasze lodówki zapełniają się całymi kilogramami różnych produktów. Przygotowujemy mnóstwo potraw, z których i tak, mimo świątecznego obżarstwa, wiele pozostaje. Nadmiar pierogów, całe garnki bigosu, ryby i wędliny - tak wygląda obraz po nierównej bitwie toczonej każdego roku przy świątecznych stołach. Co z nimi zrobić, żeby nie wyrzucać?

LodówkaCo zrobić z resztkami, jedzenia po Świętach? Podpowiadamy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©hedgehog94 - stock.adobe.com
Magda Bukowska
2

Zupy

Na początek zupy. Przygotowanie dobrej grzybowej czy barszczu zajmuje sporo czasu, używamy do nich wielu dość drogich produktów, więc aż żal wylewać nadmiar. Każdą zupę możemy zamrozić, używając dość grubych woreczków spożywczych ze szczelnym zamknięciem. A jeśli nie chcemy mrozić zup, możemy przelać je do słoików, pasteryzować w wodzie o temperaturze 80 stopni C przez godzinę i schować do lodówki. Taka zupa wytrzyma kilka tygodni.

Pierogi

Teraz czas na pierogi, które bardzo często kupujemy mrożone. Zamrozić nasze możemy także te zrobione samodzielnie. Najważniejsze jest to, by były lekko podsuszone, wtedy nam się nie skleją. Trzymamy je w foliowych woreczkach lub plastikowych pojemnikach służących do przechowywania żywności.

Bigos

Po zamrożeniu smaku nie straci również bigos. Ba, może on nawet na tym procesie zyskać. Zapakujmy więc nadmiar bigosu do małych pojemników i włóżmy do zamrażarki. Ważny jest również sposób odgrzewania takiego bigosu – musimy to robić bardzo powoli, bo inaczej potrawa może się przypalić lub rozpaść na brzydką breję.

Wędliny

Zagospodarowanie wędlin jest równie proste. Pieczone mięso możemy zmielić i wykorzystać jako farsz do naleśników, krokietów czy pierogów. Z kolei wędzone wędliny, takie jak szynka, boczek czy polędwica są doskonałą bazą do ugotowania zupy, a nadają się do tego nawet wędliny w plasterkach. W grochówce czy w zupie fasolowej smakować będą równie dobrze jak duże kawałki kiełbasy.

Ryby

Smażone ryby, czy to jedynie obtoczone w mące, czy to te panierowane możemy natomiast zamarynować i cieszyć się ich smakiem przez następne kilka tygodni. Przepis jest prosty. Do garnka wlewamy dwie szklanki wody, szklankę octu, pół szklanki oleju, dodajemy pół szklanki cukru, łyżkę soli, cebulę w plasterkach, kilka liści laurowych, kilka ziaren pieprzu, ziele angielskie i wszystko gotujemy kilka minut. Rybę wkładamy do słoików, zalewamy marynatą, słoik zakręcamy. Marynowanie ryb powoduje, że małe ości częściowo się rozpuszczają, a mięso staje się bardziej sprężyste.

Ciasta

Zawsze także pozostaje nam sporo wypieków – czy to ciasteczek, czy to ciast. Z takich resztek możemy przygotować innego rodzaju deser, czyli bajaderki. Ciastka rozgniatamy widelcem lub miksujemy, dodajemy startą na tarce miękką czekoladę, posiekane orzechy włoskie, wiórki kokosowe, miód i masło. Wszystko zagniatamy, formujemy małe kulki wielkości orzecha, schładzamy je w lodówce i zjadamy ze smakiem oraz bez wyrzutów sumienia, że po raz kolejny zmarnowaliśmy jedzenie.

Jak przedłużyć trwałość wędliny?

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne