Co zamiast mleka i jajek? Zamienniki, które znajdziesz w swojej kuchni

Krowie mleko, to jednocześnie jeden z najpopularniejszych produktów kulinarnych, jak i jeden z tych, których część osób unika. Zamienników mleka szukają zarówno osoby, które nie tolerują laktozy, jak i te, które unikają jedzenia produktów odzwierzęcych. Weganie nie jedzą również jajek. Czy zastąpienie tych produktów jest trudne? Nie tak bardzo jak może się wydawać.

Mleko i jajkaJajka i mleko można bez trudu zastąpić innymi produktami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©olgapavlova - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Co zamiast mleka?

Roślinne "mleka" stają się bardzo popularnymi zamiennikami mleka krowiego. Najczęściej spotykane jest mleko sojowe, wytwarzane z nasion wyjątkowo bogatej w białko i witaminy rośliny strączkowej, która rośnie praktycznie na całym świecie. Producenci mleka sojowego wzbogacają je o wapń i witaminę D, co czyli ten produkt jeszcze zdrowszym. Mleko sojowe idealnie wpływa na zdrowie kobiet, bo zawiera wiele fitoestrogenów, substancji poprawiających samopoczucie i łagodzących objawy menopauzy.

Mleko roślinne można zrobić również z ryżu. Do jego produkcji używane są specjalne enzymy, które pomagają w przekształceniu zawartej skrobi w cukry. Do mleka ryżowego dodaje się również witaminę D i wapń. Jest ono jednak bardzo kaloryczne, dlatego trzeba je pić z umiarem.

Kolejnym mlekiem roślinnym, które cieszy się dużą popularnością jest mleczko migdałowe. Można je zrobić nawet w domu. Wystarczy zmielić bardzo drobno migdały, zmieszać je z wodą i wycisnąć biały płyn. Mleko migdałowe zawiera mnóstwo witaminy E i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest dość słodkie, dlatego piją je chętnie dzieci.

Sposoby na idealne naleśniki. Całe życie robisz je źle

W Azji z kolei bardzo popularne jest mleko kokosowe. Nie zawiera ono prawie w ogóle białka, ale jest bogate w miedź, żelazo, cynk i mangan - niezbędne dla naszego zdrowia mikroelementy. Jego smak jest lekko mdły, dlatego warto je odpowiednio przyprawić.

A co z zamiennikami jajek?

Tu sprawa jest bardziej skomplikowana, choć nie beznadziejna. W jajecznicy jajko idealnie zastąpi miękkie tofu. Wystarczy drobno je pokroić, zabarwić chociażby kurkumą czy szafranem i usmażyć z dodatkami używanymi do zwykłej jajecznicy. Będzie smakowała bardzo podobnie.

Jajek używamy też do wypieków, a tu tofu nie za bardzo się nada. Jajko w ciastach pełni rolę spoiwa, więc w tej roli doskonale się sprawdzi chociażby namoczone i zmielone siemię lniane. Taka pasta ma bardzo podobne właściwości co jajka, a nie zmieni smaku potrawy.

Bez jajek możemy zrobić również… bezę. W tym celu wykorzystamy wodę, w której gotowaliśmy ciecierzycę lub soję. W czasie gotowania tych ziaren do wody dostaje się mnóstwo białka, a gdy płyn dość mocno odparujemy, możemy je ubijać tak samo, jak białko jajek. Takie białko możemy również dodawać do ciasta.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem