Co zamiast mleka i jajek? Zamienniki, które znajdziesz w swojej kuchni

Krowie mleko, to jednocześnie jeden z najpopularniejszych produktów kulinarnych, jak i jeden z tych, których część osób unika. Zamienników mleka szukają zarówno osoby, które nie tolerują laktozy, jak i te, które unikają jedzenia produktów odzwierzęcych. Weganie nie jedzą również jajek. Czy zastąpienie tych produktów jest trudne? Nie tak bardzo jak może się wydawać.

Mleko i jajkaJajka i mleko można bez trudu zastąpić innymi produktami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©olgapavlova - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Co zamiast mleka?

Roślinne "mleka" stają się bardzo popularnymi zamiennikami mleka krowiego. Najczęściej spotykane jest mleko sojowe, wytwarzane z nasion wyjątkowo bogatej w białko i witaminy rośliny strączkowej, która rośnie praktycznie na całym świecie. Producenci mleka sojowego wzbogacają je o wapń i witaminę D, co czyli ten produkt jeszcze zdrowszym. Mleko sojowe idealnie wpływa na zdrowie kobiet, bo zawiera wiele fitoestrogenów, substancji poprawiających samopoczucie i łagodzących objawy menopauzy.

Mleko roślinne można zrobić również z ryżu. Do jego produkcji używane są specjalne enzymy, które pomagają w przekształceniu zawartej skrobi w cukry. Do mleka ryżowego dodaje się również witaminę D i wapń. Jest ono jednak bardzo kaloryczne, dlatego trzeba je pić z umiarem.

Kolejnym mlekiem roślinnym, które cieszy się dużą popularnością jest mleczko migdałowe. Można je zrobić nawet w domu. Wystarczy zmielić bardzo drobno migdały, zmieszać je z wodą i wycisnąć biały płyn. Mleko migdałowe zawiera mnóstwo witaminy E i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest dość słodkie, dlatego piją je chętnie dzieci.

Sposoby na idealne naleśniki. Całe życie robisz je źle

W Azji z kolei bardzo popularne jest mleko kokosowe. Nie zawiera ono prawie w ogóle białka, ale jest bogate w miedź, żelazo, cynk i mangan - niezbędne dla naszego zdrowia mikroelementy. Jego smak jest lekko mdły, dlatego warto je odpowiednio przyprawić.

A co z zamiennikami jajek?

Tu sprawa jest bardziej skomplikowana, choć nie beznadziejna. W jajecznicy jajko idealnie zastąpi miękkie tofu. Wystarczy drobno je pokroić, zabarwić chociażby kurkumą czy szafranem i usmażyć z dodatkami używanymi do zwykłej jajecznicy. Będzie smakowała bardzo podobnie.

Jajek używamy też do wypieków, a tu tofu nie za bardzo się nada. Jajko w ciastach pełni rolę spoiwa, więc w tej roli doskonale się sprawdzi chociażby namoczone i zmielone siemię lniane. Taka pasta ma bardzo podobne właściwości co jajka, a nie zmieni smaku potrawy.

Bez jajek możemy zrobić również… bezę. W tym celu wykorzystamy wodę, w której gotowaliśmy ciecierzycę lub soję. W czasie gotowania tych ziaren do wody dostaje się mnóstwo białka, a gdy płyn dość mocno odparujemy, możemy je ubijać tak samo, jak białko jajek. Takie białko możemy również dodawać do ciasta.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów