WAŻNE
TERAZ

Nawrocki już po rozmowie z Trumpem. "Rozmowy potwierdziły jedność"

Co zamiast mleka i jajek? Zamienniki, które znajdziesz w swojej kuchni

Krowie mleko, to jednocześnie jeden z najpopularniejszych produktów kulinarnych, jak i jeden z tych, których część osób unika. Zamienników mleka szukają zarówno osoby, które nie tolerują laktozy, jak i te, które unikają jedzenia produktów odzwierzęcych. Weganie nie jedzą również jajek. Czy zastąpienie tych produktów jest trudne? Nie tak bardzo jak może się wydawać.

Mleko i jajkaJajka i mleko można bez trudu zastąpić innymi produktami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©olgapavlova - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Co zamiast mleka?

Roślinne "mleka" stają się bardzo popularnymi zamiennikami mleka krowiego. Najczęściej spotykane jest mleko sojowe, wytwarzane z nasion wyjątkowo bogatej w białko i witaminy rośliny strączkowej, która rośnie praktycznie na całym świecie. Producenci mleka sojowego wzbogacają je o wapń i witaminę D, co czyli ten produkt jeszcze zdrowszym. Mleko sojowe idealnie wpływa na zdrowie kobiet, bo zawiera wiele fitoestrogenów, substancji poprawiających samopoczucie i łagodzących objawy menopauzy.

Mleko roślinne można zrobić również z ryżu. Do jego produkcji używane są specjalne enzymy, które pomagają w przekształceniu zawartej skrobi w cukry. Do mleka ryżowego dodaje się również witaminę D i wapń. Jest ono jednak bardzo kaloryczne, dlatego trzeba je pić z umiarem.

Kolejnym mlekiem roślinnym, które cieszy się dużą popularnością jest mleczko migdałowe. Można je zrobić nawet w domu. Wystarczy zmielić bardzo drobno migdały, zmieszać je z wodą i wycisnąć biały płyn. Mleko migdałowe zawiera mnóstwo witaminy E i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest dość słodkie, dlatego piją je chętnie dzieci.

Sposoby na idealne naleśniki. Całe życie robisz je źle

W Azji z kolei bardzo popularne jest mleko kokosowe. Nie zawiera ono prawie w ogóle białka, ale jest bogate w miedź, żelazo, cynk i mangan - niezbędne dla naszego zdrowia mikroelementy. Jego smak jest lekko mdły, dlatego warto je odpowiednio przyprawić.

A co z zamiennikami jajek?

Tu sprawa jest bardziej skomplikowana, choć nie beznadziejna. W jajecznicy jajko idealnie zastąpi miękkie tofu. Wystarczy drobno je pokroić, zabarwić chociażby kurkumą czy szafranem i usmażyć z dodatkami używanymi do zwykłej jajecznicy. Będzie smakowała bardzo podobnie.

Jajek używamy też do wypieków, a tu tofu nie za bardzo się nada. Jajko w ciastach pełni rolę spoiwa, więc w tej roli doskonale się sprawdzi chociażby namoczone i zmielone siemię lniane. Taka pasta ma bardzo podobne właściwości co jajka, a nie zmieni smaku potrawy.

Bez jajek możemy zrobić również… bezę. W tym celu wykorzystamy wodę, w której gotowaliśmy ciecierzycę lub soję. W czasie gotowania tych ziaren do wody dostaje się mnóstwo białka, a gdy płyn dość mocno odparujemy, możemy je ubijać tak samo, jak białko jajek. Takie białko możemy również dodawać do ciasta.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna