Co zamiast małej czarnej?

Kawie przypisywano niegdyś znaczenie magiczne. Była środkiem pokrzepiającym, pobudzającym medytacje religijne i zapalającym do walki. Leczono nią obrzęki, podagrę, migrenę, depresje nerwowe i szkorbut. Obecnie miłośnicy tego napoju mają w czym wybierać.

Obraz

/ 10Zamiast małej czarnej

Obraz
© sxc.hu

Kawie przypisywano niegdyś znaczenie magiczne. Była środkiem pokrzepiającym, pobudzającym medytacje religijne i zapalającym do walki. Leczono nią obrzęki, podagrę, migrenę, depresje nerwowe i szkorbut. Obecnie miłośnicy tego napoju mają w czym wybierać...

/ 10Americano

Obraz
© Hemera/Thinkstock

Duża kawa przygotowana na bazie espresso lub podwójnego espresso rozcieńczana gorącą wodą. Może być serwowana z dodatkiem mleka. Jest to najlepszy sposób serwowania dużej czarnej z ekspresu ciśnieniowego. Dzięki tej metodzie kawa jest pozbawiona szkodliwych substancji alkaloidów, które powstają w trakcie długiego parzenia espresso.

/ 10Café au lait

Obraz
© Rayes/Photodisc/Thinkstock

Mieszanka espresso i niespienionego ciepłego mleka. Szczególnie polecana jako kawa niskodrażniąca. Formą Café au lait jest wersja "nowoorleańska" - oparta na niespienionym mleku oraz niewielkiej domieszce startej suchej cykorii. W efekcie otrzymujemy mocną i cierpką warstwę smakową.

/ 10Cappuccino

Obraz
© sxc.hu

Klasyczne cappuccino jest przygotowane na standardowym espresso i podawane w filiżance do 180 ml. Składa się z trzech równych sobie objętości: espresso, podgrzanego mleka i gęstej mlecznej piany. Według standardów włoskich, powinna ona mieć grubość około 2 cm, bez widocznych pęcherzy powietrza.

/ 10Espresso

Obraz
© sxc.hu

Jeden z najczęściej stosowanych sposobów parzenia kawy. Proces ekstrakcji polega na przepuszczeniu pod ciśnieniem 9-15 barów około 30 ml wody o temperaturze 90 st. C przez warstwę dobrze zmielonej i ubitej kawy. O dobrym przyrządzeniu espresso świadczy okazała, gęsta i niezwykle aromatyczna crema.

/ 10Espresso

Obraz
© sxc.hu

Espresso koniecznie należy podawać w ciepłej filiżance. Dodatkiem może być mała szklanka wody, która pozwala dokładnie oczyścić kubki smakowe przed degustacją. Podawana także z cukrem, cynamonem bądź wanilią. Stanowi podstawę do wielu innych napojów kawowych (Latte, Cappuccino).

/ 10Café Frappé

Obraz
© Hemera/Thinkstock

Pochodzi z Grecji i oprócz tego, że pobudza ma właściwości orzeźwiające. Jest wiele sposobów jej przygotowywania. Charakterystyczny dla wszystkich jest dodatek cukru i lodu. Odmianą kawy mrożonej jest espresso freddo, czy cappuccino freddo, które powstają na bazie Lungo (espresso z większej ilości wody), zmieszane w shakerze z lodem i pokryte gęstą pianką.

/ 10Irish Coffee

Obraz
© iStockphoto/Thinkstock

W latach 50-tych minionego wieku, aby rozgrzać pasażerów portu lotniczego w San Francisco, do kawy dodawano odrobinę alkoholu. Na dno wysokiej szklanki wlewamy czarną kawę, a po niej dodajemy odrobinę whiskey i niewielką ilość cukru. Na wierzchu powinna znaleźć się bita śmietanka, którą należy dodać w taki sposób, aby warstwy były wyraźnie oddzielone.

/ 10Latte macchiatto

Obraz
© sxc.hu

Po włosku oznacza "splamione mleko". By dobrze ją przygotować, należy najpierw spienić mleko i wlać do szklanki. Później parzymy espresso i delikatnie wlewamy cienkim strumieniem na środek. Dzięki tej technice wlewania espresso powstanie trójwarstwowy napój mleczny. Podawać należy w przezroczystej wysokiej szklance o grubych ściankach i długą łyżką. Dla wzbogacenia smaku można dodać syrop, posypkę czekoladową lub kakao.

10 / 10Mocha

Obraz
© flickr.com/zitona/cc 2.0/at

Odmiana Latte, której nazwa pochodzi od portu Mocha w Jemenie. Stąd właśnie sprowadzana jest arabika o wyjątkowo czekoladowych walorach (Yemen Mocha Matari). Na jej bazie powinna być sporządzana każda Mocha. Przyrządzone espresso należy zalać dwa razy większą ilością niespienionego gorącego mleka oraz ciemnej czekolady. Często serwowana w wysokiej szklance i wykończona porcją bitej śmietany.

qk

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę