Warto wiedzieć
Stężenie glukozy we krwi to jeden z najważniejszych wskaźników stanu naszego zdrowia. Jego wahania mogą być konsekwencją poważnych schorzeń, zazwyczaj cukrzycy, ale również nieprawidłowej diety. Na szczęście jest sporo napojów, które pomagają uregulować poziom cukru.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Woda
Zgodnie z najnowszymi zaleceniami Europejskiej Agencji ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dorosły człowiek powinien przyjmować 2-2,5 l płynów dziennie, a przy większej aktywności fizycznej i wyższej temperaturze powietrza – nawet więcej. Przede wszystkim należy sięgać po średniozmineralizowaną wodę, która obok innych zalet (pomaga regulować procesy trawienne, usuwa toksyny, poprawia koncentrację, uśmierza ból, powstrzymuje rozwój kamieni nerkowych, sprzyja odchudzaniu)
, skutecznie stabilizuje również poziom cukru we krwi, zapobiegając m.in. hiperglikemii – schorzeniu grożącemu licznymi powikłaniami.
Ocet jabłkowy
Produkt powstający ze sfermentowanych jabłek ceniono już w starożytności – królowa Kleopatra wykorzystywała go do licznych zabiegów upiększających, zaś rzymscy żołnierze pili jako napój energetyzujący, mający dodawać siły i odwagi. Po dodaniu 1-2 łyżek octu jabłkowego do szklanki wody uzyskamy napój, który pomoże w regulacji poziomu cukru we krwi. Dodatkowo oczyścimy organizm z toksyn, poprawimy równowagę kwasowo-zasadową organizmu i przyspieszymy spalanie tkanki tłuszczowej, co docenią osoby zmagające się ze zbędnymi kilogramami.
Napar z liści morwy białej
Zarówno owoce, jak i liście pochodzącego z Chin drzewa wykazują szereg pozytywnych właściwości zdrowotnych. Udowodnił to Leland H. Hartwell, amerykański naukowiec i laureat Nagrody Nobla, który wykazał, że morwa biała jest świetnym produktem dla osób zmagających się z cukrzycą. Herbatka z jej liści stanowi m.in. skarbnicę DNJ – alkaloidu o działaniu porównywalnym z lekami przeciwcukrzycowymi. Jej składniki sprzyjają utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi oraz obniżeniu ryzyka hiperglikemii poposiłkowej.
Czerwone wino
Jeśli mamy problem z utrzymaniem odpowiedniego poziomu cukru, zdecydowanie powinniśmy unikać alkoholu. Wyjątek można zrobić dla lampki wytrawnego czerwonego wina, które – jak wykazały badania naukowe – wspiera organizm w kontrolowaniu stężenia glukozy, dzięki czemu możemy zapobiec rozwojowi m.in. cukrzycy. Trunek będący efektem fermentacji moszczu winogronowego to skarbnica cennych przeciwutleniaczy, pomagających także obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL.
Sok z pokrzywy
Skarbnica cennych dla zdrowia witamin (K, C, B), minerałów (wapnia, magnezu, potasu, fosforu, żelaza, manganu i krzemu), garbników i barwników roślinnych (chlorofilu oraz beta-karotenu). Sok z pokrzywy nie tylko stabilizuje poziom cukru we krwi, ale również łagodzi objawy alergii, działa przeciwbólowo (np. przy przewlekłych stanach zapalnych) oraz pomaga uporać się z infekcjami dróg moczowych.
Zielona herbata
Napar z suszonych liści herbaty, nie poddanych procesowi fermentacji, jest uznawany za najstarszy napój świata – w Chinach był spożywany już ponad 4,5 tysiąca lat temu. Zielona herbata to skarbnica cennych dla zdrowia składników, m.in. galusanu epigallokatechiny (EGCG), silnego przeciwutleniacza, który pomaga w regulacji poziomu glukozy we krwi. Napar przyspiesza też metabolizm, działa pobudzająco i odprężająco oraz zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia.
Napar z mniszka lekarskiego
Roślinę, której żółte kwiaty stanowią jeden z pierwszych zwiastunów wiosny, od wieków ceni się za właściwości lecznicze. Jedną z zalet naparu z mniszka lekarskiego jest stabilizowanie poziomu cukru we krwi. Poza tym działa on moczopędnie, pomaga w leczeniu niestrawności i znakomicie wpływa na regulację procesów przemiany materii, m.in. przyspieszając trawienie tłuszczów.
Sok z grejpfruta
Osoby mające problem z utrzymaniem prawidłowego stężenia glukozy powinny raczej unikać soków z owoców, zwłaszcza bogatych we fruktozę. Warto jednak zrobić wyjątek dla soku grejpfrutowego. Słodko-kwaśny owoc skutecznie zmniejsza bowiem poziom cukru we krwi. Smaczny napój (oczywiście nie słodzony) przyspiesza również przemianę materii, zwiększa odporność, chroni przed chorobami serca czy nowotworami, a także wspomaga odchudzanie i oczyszczanie wątroby.