Co pić, by ustabilizować poziom cukru

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 9Warto wiedzieć

Obraz
© 123RF

Stężenie glukozy we krwi to jeden z najważniejszych wskaźników stanu naszego zdrowia. Jego wahania mogą być konsekwencją poważnych schorzeń, zazwyczaj cukrzycy, ale również nieprawidłowej diety. Na szczęście jest sporo napojów, które pomagają uregulować poziom cukru.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 9Woda

Obraz
© Shutterstock.com

Zgodnie z najnowszymi zaleceniami Europejskiej Agencji ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dorosły człowiek powinien przyjmować 2-2,5 l płynów dziennie, a przy większej aktywności fizycznej i wyższej temperaturze powietrza – nawet więcej. Przede wszystkim należy sięgać po średniozmineralizowaną wodę, która obok innych zalet (pomaga regulować procesy trawienne, usuwa toksyny, poprawia koncentrację, uśmierza ból, powstrzymuje rozwój kamieni nerkowych, sprzyja odchudzaniu)
, skutecznie stabilizuje również poziom cukru we krwi, zapobiegając m.in. hiperglikemii – schorzeniu grożącemu licznymi powikłaniami.

/ 9Ocet jabłkowy

Obraz
© Fotolia

Produkt powstający ze sfermentowanych jabłek ceniono już w starożytności – królowa Kleopatra wykorzystywała go do licznych zabiegów upiększających, zaś rzymscy żołnierze pili jako napój energetyzujący, mający dodawać siły i odwagi. Po dodaniu 1-2 łyżek octu jabłkowego do szklanki wody uzyskamy napój, który pomoże w regulacji poziomu cukru we krwi. Dodatkowo oczyścimy organizm z toksyn, poprawimy równowagę kwasowo-zasadową organizmu i przyspieszymy spalanie tkanki tłuszczowej, co docenią osoby zmagające się ze zbędnymi kilogramami.

/ 9Napar z liści morwy białej

Obraz
© WP.PL | WP.PL

Zarówno owoce, jak i liście pochodzącego z Chin drzewa wykazują szereg pozytywnych właściwości zdrowotnych. Udowodnił to Leland H. Hartwell, amerykański naukowiec i laureat Nagrody Nobla, który wykazał, że morwa biała jest świetnym produktem dla osób zmagających się z cukrzycą. Herbatka z jej liści stanowi m.in. skarbnicę DNJ – alkaloidu o działaniu porównywalnym z lekami przeciwcukrzycowymi. Jej składniki sprzyjają utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi oraz obniżeniu ryzyka hiperglikemii poposiłkowej.

/ 9Czerwone wino

Obraz
© 123RF | 123rf

Jeśli mamy problem z utrzymaniem odpowiedniego poziomu cukru, zdecydowanie powinniśmy unikać alkoholu. Wyjątek można zrobić dla lampki wytrawnego czerwonego wina, które – jak wykazały badania naukowe – wspiera organizm w kontrolowaniu stężenia glukozy, dzięki czemu możemy zapobiec rozwojowi m.in. cukrzycy. Trunek będący efektem fermentacji moszczu winogronowego to skarbnica cennych przeciwutleniaczy, pomagających także obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL.

/ 9Sok z pokrzywy

Obraz
© 123RF

Skarbnica cennych dla zdrowia witamin (K, C, B), minerałów (wapnia, magnezu, potasu, fosforu, żelaza, manganu i krzemu), garbników i barwników roślinnych (chlorofilu oraz beta-karotenu). Sok z pokrzywy nie tylko stabilizuje poziom cukru we krwi, ale również łagodzi objawy alergii, działa przeciwbólowo (np. przy przewlekłych stanach zapalnych) oraz pomaga uporać się z infekcjami dróg moczowych.

/ 9Zielona herbata

Obraz
© Shutterstock.com

Napar z suszonych liści herbaty, nie poddanych procesowi fermentacji, jest uznawany za najstarszy napój świata – w Chinach był spożywany już ponad 4,5 tysiąca lat temu. Zielona herbata to skarbnica cennych dla zdrowia składników, m.in. galusanu epigallokatechiny (EGCG), silnego przeciwutleniacza, który pomaga w regulacji poziomu glukozy we krwi. Napar przyspiesza też metabolizm, działa pobudzająco i odprężająco oraz zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia.

/ 9Napar z mniszka lekarskiego

Obraz
© 123RF

Roślinę, której żółte kwiaty stanowią jeden z pierwszych zwiastunów wiosny, od wieków ceni się za właściwości lecznicze. Jedną z zalet naparu z mniszka lekarskiego jest stabilizowanie poziomu cukru we krwi. Poza tym działa on moczopędnie, pomaga w leczeniu niestrawności i znakomicie wpływa na regulację procesów przemiany materii, m.in. przyspieszając trawienie tłuszczów.

/ 9Sok z grejpfruta

Obraz
© 123RF

Osoby mające problem z utrzymaniem prawidłowego stężenia glukozy powinny raczej unikać soków z owoców, zwłaszcza bogatych we fruktozę. Warto jednak zrobić wyjątek dla soku grejpfrutowego. Słodko-kwaśny owoc skutecznie zmniejsza bowiem poziom cukru we krwi. Smaczny napój (oczywiście nie słodzony) przyspiesza również przemianę materii, zwiększa odporność, chroni przed chorobami serca czy nowotworami, a także wspomaga odchudzanie i oczyszczanie wątroby.

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki