Co pić, by ustabilizować poziom cukru

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 9Warto wiedzieć

Obraz
© 123RF

Stężenie glukozy we krwi to jeden z najważniejszych wskaźników stanu naszego zdrowia. Jego wahania mogą być konsekwencją poważnych schorzeń, zazwyczaj cukrzycy, ale również nieprawidłowej diety. Na szczęście jest sporo napojów, które pomagają uregulować poziom cukru.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 9Woda

Obraz
© Shutterstock.com

Zgodnie z najnowszymi zaleceniami Europejskiej Agencji ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dorosły człowiek powinien przyjmować 2-2,5 l płynów dziennie, a przy większej aktywności fizycznej i wyższej temperaturze powietrza – nawet więcej. Przede wszystkim należy sięgać po średniozmineralizowaną wodę, która obok innych zalet (pomaga regulować procesy trawienne, usuwa toksyny, poprawia koncentrację, uśmierza ból, powstrzymuje rozwój kamieni nerkowych, sprzyja odchudzaniu)
, skutecznie stabilizuje również poziom cukru we krwi, zapobiegając m.in. hiperglikemii – schorzeniu grożącemu licznymi powikłaniami.

/ 9Ocet jabłkowy

Obraz
© Fotolia

Produkt powstający ze sfermentowanych jabłek ceniono już w starożytności – królowa Kleopatra wykorzystywała go do licznych zabiegów upiększających, zaś rzymscy żołnierze pili jako napój energetyzujący, mający dodawać siły i odwagi. Po dodaniu 1-2 łyżek octu jabłkowego do szklanki wody uzyskamy napój, który pomoże w regulacji poziomu cukru we krwi. Dodatkowo oczyścimy organizm z toksyn, poprawimy równowagę kwasowo-zasadową organizmu i przyspieszymy spalanie tkanki tłuszczowej, co docenią osoby zmagające się ze zbędnymi kilogramami.

/ 9Napar z liści morwy białej

Obraz
© WP.PL | WP.PL

Zarówno owoce, jak i liście pochodzącego z Chin drzewa wykazują szereg pozytywnych właściwości zdrowotnych. Udowodnił to Leland H. Hartwell, amerykański naukowiec i laureat Nagrody Nobla, który wykazał, że morwa biała jest świetnym produktem dla osób zmagających się z cukrzycą. Herbatka z jej liści stanowi m.in. skarbnicę DNJ – alkaloidu o działaniu porównywalnym z lekami przeciwcukrzycowymi. Jej składniki sprzyjają utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi oraz obniżeniu ryzyka hiperglikemii poposiłkowej.

/ 9Czerwone wino

Obraz
© 123RF | 123rf

Jeśli mamy problem z utrzymaniem odpowiedniego poziomu cukru, zdecydowanie powinniśmy unikać alkoholu. Wyjątek można zrobić dla lampki wytrawnego czerwonego wina, które – jak wykazały badania naukowe – wspiera organizm w kontrolowaniu stężenia glukozy, dzięki czemu możemy zapobiec rozwojowi m.in. cukrzycy. Trunek będący efektem fermentacji moszczu winogronowego to skarbnica cennych przeciwutleniaczy, pomagających także obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL.

/ 9Sok z pokrzywy

Obraz
© 123RF

Skarbnica cennych dla zdrowia witamin (K, C, B), minerałów (wapnia, magnezu, potasu, fosforu, żelaza, manganu i krzemu), garbników i barwników roślinnych (chlorofilu oraz beta-karotenu). Sok z pokrzywy nie tylko stabilizuje poziom cukru we krwi, ale również łagodzi objawy alergii, działa przeciwbólowo (np. przy przewlekłych stanach zapalnych) oraz pomaga uporać się z infekcjami dróg moczowych.

/ 9Zielona herbata

Obraz
© Shutterstock.com

Napar z suszonych liści herbaty, nie poddanych procesowi fermentacji, jest uznawany za najstarszy napój świata – w Chinach był spożywany już ponad 4,5 tysiąca lat temu. Zielona herbata to skarbnica cennych dla zdrowia składników, m.in. galusanu epigallokatechiny (EGCG), silnego przeciwutleniacza, który pomaga w regulacji poziomu glukozy we krwi. Napar przyspiesza też metabolizm, działa pobudzająco i odprężająco oraz zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia.

/ 9Napar z mniszka lekarskiego

Obraz
© 123RF

Roślinę, której żółte kwiaty stanowią jeden z pierwszych zwiastunów wiosny, od wieków ceni się za właściwości lecznicze. Jedną z zalet naparu z mniszka lekarskiego jest stabilizowanie poziomu cukru we krwi. Poza tym działa on moczopędnie, pomaga w leczeniu niestrawności i znakomicie wpływa na regulację procesów przemiany materii, m.in. przyspieszając trawienie tłuszczów.

/ 9Sok z grejpfruta

Obraz
© 123RF

Osoby mające problem z utrzymaniem prawidłowego stężenia glukozy powinny raczej unikać soków z owoców, zwłaszcza bogatych we fruktozę. Warto jednak zrobić wyjątek dla soku grejpfrutowego. Słodko-kwaśny owoc skutecznie zmniejsza bowiem poziom cukru we krwi. Smaczny napój (oczywiście nie słodzony) przyspiesza również przemianę materii, zwiększa odporność, chroni przed chorobami serca czy nowotworami, a także wspomaga odchudzanie i oczyszczanie wątroby.

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę