Trwa ładowanie...
Materiał Partnera
Lidl
Agnieszka Jarosz
25-04-2022 08:46

Co na obiad? Z Kuchnią Lidla nie zabraknie pomysłów

Od tradycyjnych potraw, przez słodkości i ciasta, aż po roślinne dania przyjazne planecie to wszystko znajdziemy na portalu Kuchnia Lidla, miejscu bogatym nie tylko w mnóstwo przepisów kulinarnych, ale także w wiele praktycznych porad. Z okazji jubileuszu: 20-lecia Lidla, warto zajrzeć i posłuchać mistrzów gotowania, czyli Karola Okrasy, Pawła Małeckiego i Kingi Paruzel.

Partnerem treści jest Lidl Polska
Co na obiad? Z Kuchnią Lidla nie zabraknie pomysłówŹródło: Adobe Stock
d4jp7gy
d4jp7gy

Mówi się, że na początku zawsze jest chaos. To właśnie z niego powstaje konkretny ład. Jednak nie tym razem. Na planie pojawili się bowiem dwaj znani kucharze, którzy od razu przystąpili do porządkowania naszej wiedzy na temat potraw. Kuchenną kampanię zapoczątkowali projektem "Pascal kontra Okrasa". Był rok 2012. Pamiętacie?

Formuła kulinarnego pojedynku

– Historia mojego życia publicznego wiąże się ściśle z obecnością Lidla w Polsce i jego transformacją – przyznaje Karol Okrasa. – Zmienialiśmy się i uczyliśmy od siebie nawzajem. Z jednej strony można by stwierdzić, że zaczynaliśmy, kiedy było najłatwiej. Jednak trzeba pamiętać, że nie mieliśmy żadnych wzorców, na których moglibyśmy zbudować strategię, która poprowadziłaby nas do realizacji marzeń i celów – podkreśla.

Powstające wówczas filmy oparte były na formule kulinarnego pojedynku między mistrzami gotowania. W swoich popisowych potrawach kucharze wykorzystywali ten sam produkt, ale przyrządzali z niego różne dania. Dzięki tej formule zachęcali widzów do kreatywności.

d4jp7gy

Jak przypomina Okrasa, 20-lecie Lidla zbiega się z 10. urodzinami Kuchni Lidla – projektem pionierskim, który ponad dekadę temu mógł wręcz dziwić.

– Pamiętam, jak tworzyliśmy koncept portalu i jak ten projekt się przeobrażał, by spełnić oczekiwania widzów – wspomina Karol Okrasa. – Byliśmy prekursorami, więc musieliśmy te oczekiwania poznać – na początku niewiele o nich wiedzieliśmy. Zawsze jednak chcieliśmy tworzyć zróżnicowane treści: uczyć gotowania, oferując rozrywkę, ale pod okiem dobrych rzemieślników, którzy gwarantują jakość publikowanych materiałów. Jak Kuchnia Lidla wygląda dziś i czy nam się udało zrealizować cel? Oceńcie sami: zajrzyjcie, jeśli jeszcze nie byliście, zapraszam jak do domu – dodaje.

Wspomniana kampania okazała się początkiem innego rozdziału – tym razem książkowego. Oto na rynku pojawiła się publikacja będąca uzupełnieniem kanału kulinarnego pn. "Pascal kontra Okrasa" i "Okrasa kontra Pascal", czyli 52 przepisy kontra 52 przepisy. To właśnie ten pomysł stał się wydawniczą tradycją Kuchni Lidla. Kampania okazała się początkiem innego rozdziału. Lidl Polska rozpoczął wydawanie książek – dotychczas pojawiło się aż 11 publikacji z przepisami a także wskazówkami, jak zdrowo się odżywiać. Część książek – np. "Jeść zdrowiej. Więcej warzyw i owoców" czy wyjątkowy komiks dla dzieci "Supermocni kontra złodzieje zdrowia" – powstała we współpracy z Instytutem Żywności i Żywienia. Z kolei ostatnia książka – "DOM" – skupiała się na domowych sprawach. Oprócz przepisów na proste dania, po raz pierwszy znalazły się także porady jak oszczędzać, dbać o ekologię i pielęgnować rośliny, przygotować SPA w domu oraz jak troszczyć się o domowe zwierzęta. Każda z książek cieszyła się dużą popularnością i była wydawana w ponad milionowych nakładach.

Zdradzamy nasze triki

Wkrótce do pojedynkującego się duetu dołączył mistrz cukiernictwa Paweł Małecki, który do dziś odkrywa przed widzami tajniki pieczenia: zarówno ciasteczek i ciast, jak i bardziej skomplikowanych wypieków na wyjątkowe okazje.

d4jp7gy

– Wspólnie z Kingą, Karolem i naszymi gośćmi przygotowujemy rozmaite ciasta, ciasteczka, torty, desery i dania na wszystkie okazje. Zdradzamy nasze triki i sposoby na udane wypieki – wylicza cukiernik Paweł Małecki. – Na portalu Kuchni Lidla przez 10 lat zgromadziliśmy bardzo dużo przepisów, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie, na każdą uroczystość rodzinną i na wszystkie święta od tych bardzo tradycyjnych po mniej znane – zapewnia.

Ponad 3 tysiące przepisów

Kuchnia Lidla wciąż się rozwijała. Zaprosiła do współpracy kolejnych kucharzy – Darię Ładochę, promotorkę zdrowego odżywiania, blogerkę i zwyciężczynię programu Agent Gwiazdy 2, Dariusza Gutkowskiego, kucharza i znanego youtubera kulinarnego oraz Kingę Paruzel, finalistkę I polskiej edycji MasterChef, pasjonatkę zdrowej kuchni, która jest twarzą Kuchni Lidla do dziś.

d4jp7gy

– Kiedy zaczynałam swoją przygodę z Kuchnią Lidla, nie zdawałam sobie sprawy ze skali przedsięwzięcia – wspomina Kinga Paruzel. – To miejsce było i jest imponujące. Odcinki plenerowe, ciągle zmieniająca się scenografia kuchni czy zaskakujący goście – tutaj nie da się nudzić, tutaj zawsze coś się dzieje. Nasi obserwatorzy widzą nas – kucharzy i kuchenną przestrzeń, a Kuchnia Lidla to przede wszystkim mnóstwo ludzi, którzy tak samo jak ja zaangażowani są w ten projekt – wyjaśnia.

Wraz z pojawianiem się kolejnych twarzy Kuchnia Lidla poszerzała się o nowe kulinarne style. Dzisiaj na portalu znajduje się ponad 3346 przepisów, a ich liczba stale się powiększa: w tej chwili nowe odcinki (przepis + wideo) publikowane są 2 razy w tygodniu: w poniedziałki i w czwartki.

Receptury podzielone są na wiele kategorii, by ułatwić znalezienie odpowiednich przysmaków.

d4jp7gy

Na portalu można znaleźć dania kuchni świata, pomysły na obiady, na wyjątkowe okazje tj. najważniejsze święta, na grilla, na imprezę oraz przepisy dla osób, które stosują diety eliminacyjne (bez laktozy, bez glutenu, wegańskie, wegetariańskie).

Przepisy żyją w kuchniach widzów

Co na obiad? – to odwieczne pytanie zadawane jest najczęściej na świecie, także w Polsce. Kuchnia Lidla stara się pokazać odbiorcom, że gotowanie może być proste i że z łatwo dostępnych produktów można wyczarować coś naprawdę pysznego.

d4jp7gy

– Uważam, że sukcesem tego miejsca, oprócz naszej pasji, są wyjątkowe przepisy. Jesteśmy zawsze na czas z trendami, z szacunkiem do tradycji, eksplorujemy nieznane, bawimy się i edukujemy. Najważniejsze jest to, że nasze przepisy żyją w kuchniach widzów – bo są sprawdzone i chętnie odtwarzane – twierdzi Kinga Paruzel.

Ambicją Kuchni jest również poszerzanie kulinarnych horyzontów Polaków, zachęcanie ich do zabawy smakami, do poszukiwań, odkryć i podróży: zarówno po kuchniach świata, jak i po regionalnej polskiej kuchni, o której często wiemy niewiele.

Jednocześnie dzięki odcinkom, w których pojawiają się goście oraz odcinkom z serii specjalnych, takich jak "Okrasa Challenge", Kuchnia Lidla zachęca widzów do odkrywania i rozwijania pasji oraz do podążania za postaciami, które potrafią zainspirować do działania. A było ich niemało – sportowcy, pasjonaci w swoich dziedzinach, mistrzowie kuchni, rzemieślnicy, youtuberzy. Wśród gości pojawili się np. Justyna Kowalczyk, Bushcraftowy, Aleksander Doba, Joanna Jędrzejczyk czy Kamil Jóźwiak.

d4jp7gy

– Edukowaliśmy i nadal staramy się edukować z rozmachem: jak Polska długa i szeroka – przyznaje Karol Okrasa. – Zmieniamy się przy tym tak, jak zmieniają się nasi widzowie. Wydaliśmy kilka książek, m.in. z Dorotą Wellman, Darią Ładochą, Pascalem, które rozeszły się w milionowych nakładach. Wszystko to po to, by zmieniać świadomość kulinarną Polaków. Jak pokazują ostatnie miesiące i kolejne podjęte przez nas wyzwania, takie jak podcast "Dobry Temat" czy "Regionalne Szlaki" w Lidlu, nie powiedzieliśmy jeszcze ostatniego słowa – zapewnia.

Świętujemy 20-lecie Lidla! 🎉🎊Składamy piętrowy tort! 🎂 | Paweł Małecki & Karol Okrasa Kinga Paruzel

Kuchnia Lidla od kuchni

– Niektóre odcinki Kuchni Lidla są nagrywane w plenerze, co miało swój początek we wspólnym odcinku plenerowym Karola i Kingi pt. "Grillowy patrol" (Kinga przygotowywała wtedy ciasto z grilla).

– Na planie się również wpadki: wypadające z formy ciasto, które trzeba przygotować całkiem od nowa, deszcz, który nie przestaje padać na planie odcinka grillowego, awarie sprzętów itp. Niczego nie można przewidzieć.

– Jednym z najzabawniejszych odcinków był ten, w którym Karol i Paweł nie tylko zamienili się rolami, ale również upodobnili się do siebie wizualnie.

– Myślę, że tę doskonałą atmosferę i nasze zaangażowanie w projekt doceniają nasi widzowie. Świadczy o tym liczba oglądających i komentujących nasze poczynania w kuchni – mówi Paweł. – Jestem bardzo szczęśliwy, że moja przygoda z Kuchnią Lidla cały czas trwa. I oby trwała jak najdłużej, bo już śmiało mogę przyznać, że jestem od niej uzależniony!

Odcinek specjalny, który pojawi się już wkrótce, poprowadzą Karol Okrasa, Paweł Małecki i Kinga Paruzel. Czego się więc można spodziewać? Wszystkiego.

Partnerem treści jest Lidl Polska
d4jp7gy
d4jp7gy
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj

https://ad.doubleclick.net/ddm/clk/526774759;334736521;v