Co doprawiać pieprzem syczuańskim

Wbrew swojej nazwie nie ma nic wspólnego z powszechnie stosowanymi na całym świecie nasionami roślin z rodziny pieprzowatych. Jednak pieprz syczuański na pewno zasługuje na zainteresowanie, ponieważ nadaje potrawom lekkiej ostrości i niezwykłego cytrynowego aromatu. Jak używać go w kuchni?

Co doprawiać pieprzem syczuańskim
Źródło zdjęć: © 123RF

Żółtodrzew pieprzowy to niewielkie drzewko o pierzastych liściach, którego pień i gałęzie są pokryte ostrym kolcami. Rośnie przede wszystkim w Azji – na Półwyspie Koreańskim, w Japonii oraz północnych Chinach. Jego liście już po lekkim dotknięciu zaczynają wydzielać przyjemny, cytrynowy zapach, skutecznie odstraszający komary.

Aromatyczne właściwości wykazuje również drewno żółtodrzewu, dlatego Japończycy od wieków wykorzystują je do produkcji fajek oraz moździerzy, w których uciera się przyprawy. W Kraju Kwitnącej Wiśni cenione są także młode pędy i liście tej rośliny, stosowane jako dodatek do licznych potraw.

Jednak największym zainteresowaniem kulinarnym cieszą się czerwone jagody żółtodrzewu, których łupiny zwane są pieprzem syczuańskim, ponieważ to właśnie w chińskiej prowincji Syczuan tej przyprawy używa się niemal do wszystkiego, zwłaszcza słynnych specjałów z kurczaka czy kaczki.

Zobacz też: Sernik królewski według Joli Caputy. Najlepszy przepis

Pieprz syczuański, razem z anyżem gwiazdkowym, koprem włoskim, goździkami i cynamonem, wchodzi w skład aromatycznej chińskiej mieszanki "pięciu smaków", tradycyjnie stosowanej jako dodatek do potraw mięsnych, sosów oraz marynat. Owoce żółtodrzewu są także bardzo ważnym dodatkiem w licznych daniach kuchni japońskiej, koreańskiej czy wietnamskiej.

Pieprz syczuański ma ostry smak, z lekką cytrusową nutą. Należy go spożywać w rozsądnych ilościach, ponieważ w nadmiarze może spowodować niezbyt przyjemne uczucie drętwienia i mrowienia języka.

Pieprz syczuański – wartości odżywcze

Żółtodrzew pieprzowy ceniony jest również ze względu na właściwości zdrowotne, od wieków wykorzystywane w tradycyjnej medycynie azjatyckiej, zwłaszcza chińskiej. Nieprzypadkowo nazwano go "drzewem na ból zęba" – jego sproszkowana kora uchodziła za silny środek znieczulający i przeciwbólowy, stosowano ją również podczas opatrywania ran.

Spożywanie jagód tej rośliny zalecano dla powstrzymania rozmnażania się szkodliwych drobnoustrojów w organizmie, owoce miały też usuwać z niego nadmiar wody. Współczesne badania naukowe wykazały, że pieprz syczuański działa wiatropędnie, a także pomaga neutralizować toksyny, których kumulowanie powoduje poważne konsekwencje dla naszego zdrowia.

Niezwykły smak i aromat przyprawy to efekt wysokiego stężenia olejków eterycznych, w składzie których można znaleźć cenne związki z grupy alkoholi terpenowych, m.in.: geraniol, linalool, cineol i citronellal. Wykazują one silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne, wzmacniają odporność i stymulują organizm do walki z rozmaitymi infekcjami. Jak wykazały badania geraniol może też skutecznie hamować rozwój komórek nowotworowych, zwłaszcza w przypadku raka jelita grubego. Jest także dość silnym przeciwutleniaczem ograniczającym szkodliwe działanie wolnych rodników, które nie tylko sprzyjają powstawaniu nowotworów, ale również przyspieszają procesy starzenia organizmu.

Pieprz syczuański – jak wykorzystać go w kuchni

Przyprawę możemy kupić w postaci całych łupin lub zmieloną na proszek. Bez względu na formę należy pamiętać, by pieprz syczuański przechowywać w hermetycznie zamkniętym naczyniu, w ciemnym miejscu. W przeciwnym razie szybko straci unikalny smak i aromat.

Chow mein, noodles and vegetables dish with wooden chopsticks.
© 123RF

Ze względu na ostrość powinniśmy zachować umiar w jego używaniu. Pieprz syczuański najlepiej dodawać do potraw pod koniec gotowania lub smażenia. Pełnię zapachu uwolni po wcześniejszym uprażeniu go na patelni.

Aromatyczna przyprawa świetnie pasuje do potraw przyrządzanych na bazie pieczonego lub duszonego mięsa, szczególnie kaczki, kurczaka i wieprzowiny. Warto doprawiać nią również dania z ryb czy owoców morza. Będzie znakomitym urozmaiceniem rozmaitych sosów i innych specjałów, nie tylko zresztą azjatyckich, ponieważ sprawdzi się także w naszym rodzimym bigosie, nadając mu lekkiej ostrości i świeżości.

W kuchni indonezyjskiej pieprz syczuański jest mielony i mieszany ze świeżą papryką chili. Może stanowić wówczas smaczny, pikantny dodatek do marynaty, np. do schabu. Doda też charakteru potrawom na bazie tofu, czyli popularnego wśród wegan twarożku z mleka sojowego.

Przyprawę warto wzbogacać dania z ryżem. Doskonale komponuje się z imbirem i anyżem gwiazdkowym.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości