Ciasto z truskawkami. W sam raz na koniec sezonu

Rozpływające się w ustach ciasto z truskawkami poleca się na letni deser. Przepis poleca Ewa Wachowicz. Dzięki zamianie cukru na ksylitol, wypiek jest dietetyczny i można go jeść bez wyrzutów sumienia.

Ciasto z truskawkami. W sam raz na koniec sezonuCiasto z truskawkami. W sam raz na koniec sezonu
Ewa Wachowicz

Składniki

  • 300 g mąki tortowej
  • 200 g krupczatki
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki ksylitolu
  • 1 laska wanilii
  • szczypta soli
  • 200g masła
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka kakao
  • truskawki
  • cukier puder do dekoracji

Przepis

Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia. Dodać krupczatkę i ksylitol. Laskę wanilii rozciąć i tępą stroną noża wyciągnąć ziarenka i dodać do mąki z ksylitolem. Posolić. Wysiekać z zimnym masłem. Gdy powstanie kruszonka, uformować kopczyk. Zrobić dołeczek i wybić do niego jajko i żółtka. Dodać śmietanę. Wymieszać nożem, następnie zagnieść ciasto. Podzielić ciasto w proporcji 1/3 i 2/3. Do mniejszej części ciasta dosypać kakao i jeszcze raz zagnieść. Tak przygotowane ciasto włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny. Większą część ciasta zagnieść i rozwałkować. Przełożyć do prostokątnej formy (26 x 33 cm; foremka wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą), wyklejając nim spód i boki.Wstawić do lodówki też na co najmniej pół godziny. Na cieście ułożyć całe truskawki (na sztorc; by się nie przewracały, można przyciąć je od strony szypułek). Na truskawki zetrzeć schłodzone, ciemne ciasto na tarce o grubych oczkach. Wstawić na pół godziny do piekarnika, rozgrzanego do 190 stopni. Po tym czasie przykryć folią aluminiowa i piec
przez kolejne pół godziny. Po wyjęciu z piekarnika I wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie

Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Nie łosoś, nie tuńczyk. Inna ryba wspiera serce, mózg i odporność
Nie łosoś, nie tuńczyk. Inna ryba wspiera serce, mózg i odporność
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega