Ciasto "pszczółka" z kremem grysikowym. Wypiek z historią

Przepyszne ciasto z karmelową glazurą i delikatnym kremem grysikowym. Sprawdzi się na co dzień i od święta. Radzimy przygotować dużą blachę. - Ciasto robi się raz-dwa! Słowo daję! Choć jego przygotowanie składa się z kilku etapów, nie ma z tym w gruncie rzeczy wiele zachodu a gwarantuję, że efekt jest wart zmotywowania się - przekonuje autorka bloga "Kuchenny kredens".

Ciasto "pszczółka" z kremem grysikowym. Wypiek z historiąCiasto "pszczółka" z kremem grysikowym. Wypiek z historią
oprac. Katarzyna Gileta

Na dwa blaty:

  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 500 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka łyżek mleka lub śmietany
  • szczypta soli

Na lukier:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 50 g mielonych migdałów
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • opcjonalnie: garść orzechów włoskich

Na krem grysikowy:

  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szkl cukru
  • 6 czubatych łyżek kaszy manny
  • 200 g masła

Przepis

Przygotować blaty ciasta. Masło utrzeć z cukrem, dodać całe jajko, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, odrobinę soli. Dodawać stopniowo po łyżce mleka lub śmietany aż składniki uda się zagnieść w jednolitą masę. Ciasto podzielić na dwa, równe kawałki. Jedną z porcji ciasta rozwałkować na grubość 0,5 cm i piec blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez ok 20-25 minut, aż zacznie się rumienić. Po wyjęciu z piekarnika, odczekać chwilę i ostrożnie wyjąć blat do ostudzenia. Rozwałkować drugą porcję ciasta i przełożyć do tej samej formy. Przed pieczeniem rozprowadzić na nim masę przygotowaną następującym sposobem. W rondelku zagrzać masło z cukrem do całkowitego rozpuszczenia. Gdy zacznie się karmelizować, dodać cukier waniliowy, mielone migdały oraz 2 łyżki mleka. Całość jeszcze chwilę gotować, po czym rozprowadzić rzadką masę na II blat. Dodatkowo, całość można posypać posiekanymi orzechami włoskimi lub płatkami migdałów. Piec ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia.
Przygotować krem grysikowy do przełożenia placków. Mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się wsypać kaszę manną i cały czas energicznie mieszając (najlepiej rózgą kuchenną) podgrzewać kilka minut, aż zgęstnieje. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć mikserem. Stopniowo dodawać po kilka łyżek ugotowanej kaszy, cały czas mieszając. Powstały krem nałożyć na blat ciasta (bez polewy) a następnie przykryć blatem z karmelowo-orzechową glazurą.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru