Ciasto "pszczółka" z kremem grysikowym. Wypiek z historią
Przepyszne ciasto z karmelową glazurą i delikatnym kremem grysikowym. Sprawdzi się na co dzień i od święta. Radzimy przygotować dużą blachę. - Ciasto robi się raz-dwa! Słowo daję! Choć jego przygotowanie składa się z kilku etapów, nie ma z tym w gruncie rzeczy wiele zachodu a gwarantuję, że efekt jest wart zmotywowania się - przekonuje autorka bloga "Kuchenny kredens".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Na dwa blaty:
- 200 g masła
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 500 g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka łyżek mleka lub śmietany
- szczypta soli
Na lukier:
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 50 g mielonych migdałów
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- opcjonalnie: garść orzechów włoskich
Na krem grysikowy:
- 3 szklanki mleka
- 1/2 szkl cukru
- 6 czubatych łyżek kaszy manny
- 200 g masła
Przygotować blaty ciasta. Masło utrzeć z cukrem, dodać całe jajko, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, odrobinę soli. Dodawać stopniowo po łyżce mleka lub śmietany aż składniki uda się zagnieść w jednolitą masę. Ciasto podzielić na dwa, równe kawałki. Jedną z porcji ciasta rozwałkować na grubość 0,5 cm i piec blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez ok 20-25 minut, aż zacznie się rumienić. Po wyjęciu z piekarnika, odczekać chwilę i ostrożnie wyjąć blat do ostudzenia. Rozwałkować drugą porcję ciasta i przełożyć do tej samej formy. Przed pieczeniem rozprowadzić na nim masę przygotowaną następującym sposobem. W rondelku zagrzać masło z cukrem do całkowitego rozpuszczenia. Gdy zacznie się karmelizować, dodać cukier waniliowy, mielone migdały oraz 2 łyżki mleka. Całość jeszcze chwilę gotować, po czym rozprowadzić rzadką masę na II blat. Dodatkowo, całość można posypać posiekanymi orzechami włoskimi lub płatkami migdałów. Piec ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia.
Przygotować krem grysikowy do przełożenia placków. Mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się wsypać kaszę manną i cały czas energicznie mieszając (najlepiej rózgą kuchenną) podgrzewać kilka minut, aż zgęstnieje. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć mikserem. Stopniowo dodawać po kilka łyżek ugotowanej kaszy, cały czas mieszając. Powstały krem nałożyć na blat ciasta (bez polewy) a następnie przykryć blatem z karmelowo-orzechową glazurą.
Zobacz też przepis na tartę z jabłkami
src="https://d.wpimg.pl/725736629-1986558571/tarta.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze