Ciasto marchewkowe bez pieczenia. Zdrowe i pyszne
Ciasta bez cukru to moda, która podbiła polskie stoły. Również wypieki z dodatkiem warzyw stały się popularniejsze. W połączeniu możemy uzyskać ciasto bez pieczenia, przyjemnie wilgotne i pyszne. Poniższy przepis poleca fundacja "Szczęśliwi bez cukru".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 300 g słodkiej marchewki (około 4 średnie marchewki; 2 pełne szklanki startej)
- 1 szklanka rodzynek (140 g)
- 1,5 szklanki drobnych płatków owsianych błyskawicznych (165 g)
- 3 łyżki otrębów pszennych (12 g)
- 3 łyżki siemienia lnianego (30 g)
- 1 garść orzechów włoskich (30 g)
- ½ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki kardamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 opakowanie serka naturalnego
Rodzynki wypłukać pod bieżącą wodą i zalać wrzątkiem. W czasie kiedy się moczą, przygotować pozostałe składniki. Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Zmielić 1 szklankę płatków i siemię lniane. Orzechy posiekać. Można zostawić część do dekoracji. Naczynie (o wymiarach około 13x22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Odsączyć rodzynki zostawiając wodę i zmiksować je z 4 łyżkami wody z moczenia. Wymieszać najpierw z przyprawami, potem z marchewką, następnie z płatkami (zmielonymi i niezmielonymi) i otrębami, a na końcu z orzechami i siemieniem.
Masę wyłożyć do naczynia dokładnie uklepując. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wierzch ciasta posmarować serkiem. Można udekorować orzechami czy posypać dodatkowo cynamonem.
Zobacz także: kuleczki morelowe energetyczne
src="https://d.wpimg.pl/1855570671-1129557672/kule.jpg"/>
Polecamy wideo: meksykańska sałatka z marchewką
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze