Składniki
- 250- 300 g marchewek
- 2,5 szklanki mąki
- 5 jajek
- 2/3 szklanki oleju roślinnego
- pół szklanki rodzynek
- łyżka cynamonu
- łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki nasion szałwii hiszpańskiej
- łyżeczka nasion kopru
Przepis
1. Marchew obieramy ze skórki i ścieramy na tarce (małe oczka), rodzynki zalewamy wrzątkiem.2. Jajka ubijamy mikserem, wlewamy olej, dodajemy marchew i łyżką mieszamy wszystko dokładnie.3. Następnie dodajemy mąkę, wszystkie przyprawy i delikatnie wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy sparzone rodzynki.4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem, ja użyłam tortownicy 21 cm, ale można spokojnie użyć większej.5. Ciasto wykładamy na blachę, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy godzinę.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl