ciasto krówka
- Biszkopt orzechowy.
- 5 jajek.
- 3/4 szklanki cukru.
- 5 kopiastych łyżek mąki krupczatki.
- 10 dkg orzechów(mielonych).
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia.
- Krem.
- krem krówkowy bonne maman 360 gram lub mleczko skondensowane słodzone, (gotowane w puszce,gotować w puszce 2,5 godziny).
- 1 masło roślinne 250 gram.
- 1 czubata łyżka cukru pudru.
- Polewa.
- 20-30 dkg krówek.
- 1 łyżka margaryny.
- orzechy do dekoracji
Białka ubić na sztywno z cukrem,dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i orzechy,delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do tortownicy, lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,piec do suchego patyczka w 180?C około40 -50 min w zależności od piekarnika. Gotowy biszkopt,przekroić na 3 części,przełożyć kremem krówkowym,polać wierzch polewą krówkową i posypać orzechami. Wykonanie kremu. Masło utrzeć do białości z cukrem pudrem,wkręcać po łyżce kremu. aż do wyczerpania,można dodać jeszcze 2 łyżki mielonych orzechów. Wykonanie polewy. Margarynę rozpuścić z krówkami. Smacznego
Przepis dodał użytkownik dziewczyna-puchatka
Podziel się opinią
Komentarze