Ciasto czekoladowe z cytrynowym nadzieniem i kremem bezowym

Obraz

Składniki

  • CIASTO CZEKOLADOWE O ŚREDNICY 20 CM (8-12 PORCJI):
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła plus 1 łyżka do smarowania
  • 3 jajka (M)
  • 150 g drobnego cukru (ewentualnie można zastąpić 15 g cukru jedną saszetką cukru waniliowego)
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 g)
      • NADZIENIE:
  • 300 ml mleka
  • 150 g + 350 g cukru
  • 1 saszetka budyniu (40 g)
  • 80 g masła
  • 150 ml soku z cytryny i tarta skórka cytrynowa 3 łyżki (ok. 4 cytryn)
  • 5 jajek (M)

Przepis

Czas przygotowania: 45 minut plus około 60 minut czas pieczenia i około 4 godzin na chłodzenie.

Przepis

1. Posiekać czekoladę, pokroić w kostkę masło i przełożyć do metalowej miski umieszczonej w kąpieli wodnej. Podgrzewać, mieszając od czasu do czasu, aż oba składniki się rozpuszczą. Ochłodzić do temperatury pokojowej.

Przepis

2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C. Ubijać jajka i cukier w misce miksera MaxxiMUM na poziomie 7 przez 5 minut, aż staną się kremowe i puszyste. Dodać mieszankę czekolady z masłem i kontynuować ubijanie na poziomie 5, aż do perfekcyjnego połączenia składników. Podnieść ramię miksera, przesiać do miski mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Zmienić końcówkę na mieszadło z silikonowym rantem i delikatnie wymieszać na poziomie 1. Wyłożyć dno 20 cm tortownicy papierem do pieczenia i lekko posmarować brzegi masłem. Wypełnić formę mieszanką czekoladową i umieścić w piekarniku na drugim poziomie od dołu. Piec przez około 70 minut. Nakłuć ciasto drewnianym szpikulcem – jeśli będzie suchy – jest gotowe. Wyjąć z piekarnika, usunąć pierścień tortownicy i pozostawić na ruszcie do całkowitego wystudzenia. Umieścić centralnie na wierzchu ciasta talerz o średnicy 16 cm i naciąć wokół krawędzi na głębokość 3 cm. Zdjąć talerz i wybrać ciasto z naciętego okręgu łyżką, pozostawiając spód i krawędź.

Przepis

3. Podgrzać 200 ml mleka z dodatkiem 150 g cukru w małym garnku, aż do całkowitego rozpuszczenia. W 100 ml zimnego mleka rozprowadzić dokładnie budyń i wmieszać do gorącego mleka. Doprowadzić do wrzenia, stale mieszając i dodając 80 g masła. Następnie dodać kolejno 5 żółtek, sok i skórkę z cytryny. Kontynuować podgrzewanie na małym ogniu przez 5 minut, stale mieszając. Gotowy krem cytrynowy wlać do otworu w cieście i po wystudzeniu umieścić w chłodziarce na co najmniej 2 godziny.

Przepis

4. Na krem bezowy ubić metalową trzepaczką w misce miksera MaxxiMUM 5 białek jaj. Wybrać na wyświetlaczu funkcję automatycznej pracy, ustawiając pokrętło na S (SensorControl). MaxxiMUM ubije białka do osiągnięcia doskonałej, zwartej konsystencji, a następnie sam się wyłączy*. W tym czasie doprowadzić do wrzenia 50 ml wody z 350 g cukru i gotować na średnim ogniu przez 3 minuty. Przełączyć mikser na poziom 5 i dolewając stopniowo do białek gorący syrop cukrowy, kontynuować ubijanie, aż mieszanina uzyska jedwabisty połysk. Udekorować kremem wierzch ciasta i serwować.

Przepis

Wskazówka eksperta Bosch:
Podczas przygotowania masy kremowej z użyciem jaj, zbyt wysoka temperatura może zwarzyć żółtka. Dodając mąkę kukurydzianą lub budyń w proszku znacząco zmniejszamy to ryzyko. Niemniej jednak, kremu po doprowadzeniu do wrzenia nie należy zbyt mocno gotować.

Przepis

  • Dotyczy tylko modelu Maxximum z funkcją SensorControl. Przy korzystaniu z MaxxiMUM bez tej funkcji, należy sprawdzać postęp ubijania i wyłączyć urządzenie zaraz po osiągnięciu doskonałego rezultatu!
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟