Ciasto czekoladowe z cytrynowym nadzieniem i kremem bezowym

Obraz

Składniki

  • CIASTO CZEKOLADOWE O ŚREDNICY 20 CM (8-12 PORCJI):
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła plus 1 łyżka do smarowania
  • 3 jajka (M)
  • 150 g drobnego cukru (ewentualnie można zastąpić 15 g cukru jedną saszetką cukru waniliowego)
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 g)
      • NADZIENIE:
  • 300 ml mleka
  • 150 g + 350 g cukru
  • 1 saszetka budyniu (40 g)
  • 80 g masła
  • 150 ml soku z cytryny i tarta skórka cytrynowa 3 łyżki (ok. 4 cytryn)
  • 5 jajek (M)

Przepis

Czas przygotowania: 45 minut plus około 60 minut czas pieczenia i około 4 godzin na chłodzenie.

Przepis

1. Posiekać czekoladę, pokroić w kostkę masło i przełożyć do metalowej miski umieszczonej w kąpieli wodnej. Podgrzewać, mieszając od czasu do czasu, aż oba składniki się rozpuszczą. Ochłodzić do temperatury pokojowej.

Przepis

2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C. Ubijać jajka i cukier w misce miksera MaxxiMUM na poziomie 7 przez 5 minut, aż staną się kremowe i puszyste. Dodać mieszankę czekolady z masłem i kontynuować ubijanie na poziomie 5, aż do perfekcyjnego połączenia składników. Podnieść ramię miksera, przesiać do miski mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Zmienić końcówkę na mieszadło z silikonowym rantem i delikatnie wymieszać na poziomie 1. Wyłożyć dno 20 cm tortownicy papierem do pieczenia i lekko posmarować brzegi masłem. Wypełnić formę mieszanką czekoladową i umieścić w piekarniku na drugim poziomie od dołu. Piec przez około 70 minut. Nakłuć ciasto drewnianym szpikulcem – jeśli będzie suchy – jest gotowe. Wyjąć z piekarnika, usunąć pierścień tortownicy i pozostawić na ruszcie do całkowitego wystudzenia. Umieścić centralnie na wierzchu ciasta talerz o średnicy 16 cm i naciąć wokół krawędzi na głębokość 3 cm. Zdjąć talerz i wybrać ciasto z naciętego okręgu łyżką, pozostawiając spód i krawędź.

Przepis

3. Podgrzać 200 ml mleka z dodatkiem 150 g cukru w małym garnku, aż do całkowitego rozpuszczenia. W 100 ml zimnego mleka rozprowadzić dokładnie budyń i wmieszać do gorącego mleka. Doprowadzić do wrzenia, stale mieszając i dodając 80 g masła. Następnie dodać kolejno 5 żółtek, sok i skórkę z cytryny. Kontynuować podgrzewanie na małym ogniu przez 5 minut, stale mieszając. Gotowy krem cytrynowy wlać do otworu w cieście i po wystudzeniu umieścić w chłodziarce na co najmniej 2 godziny.

Przepis

4. Na krem bezowy ubić metalową trzepaczką w misce miksera MaxxiMUM 5 białek jaj. Wybrać na wyświetlaczu funkcję automatycznej pracy, ustawiając pokrętło na S (SensorControl). MaxxiMUM ubije białka do osiągnięcia doskonałej, zwartej konsystencji, a następnie sam się wyłączy*. W tym czasie doprowadzić do wrzenia 50 ml wody z 350 g cukru i gotować na średnim ogniu przez 3 minuty. Przełączyć mikser na poziom 5 i dolewając stopniowo do białek gorący syrop cukrowy, kontynuować ubijanie, aż mieszanina uzyska jedwabisty połysk. Udekorować kremem wierzch ciasta i serwować.

Przepis

Wskazówka eksperta Bosch:
Podczas przygotowania masy kremowej z użyciem jaj, zbyt wysoka temperatura może zwarzyć żółtka. Dodając mąkę kukurydzianą lub budyń w proszku znacząco zmniejszamy to ryzyko. Niemniej jednak, kremu po doprowadzeniu do wrzenia nie należy zbyt mocno gotować.

Przepis

  • Dotyczy tylko modelu Maxximum z funkcją SensorControl. Przy korzystaniu z MaxxiMUM bez tej funkcji, należy sprawdzać postęp ubijania i wyłączyć urządzenie zaraz po osiągnięciu doskonałego rezultatu!
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja