Ciasto czekoladowe z cytrynowym nadzieniem i kremem bezowym
- CIASTO CZEKOLADOWE O ŚREDNICY 20 CM (8-12 PORCJI):
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła plus 1 łyżka do smarowania
- 3 jajka (M)
- 150 g drobnego cukru (ewentualnie można zastąpić 15 g cukru jedną saszetką cukru waniliowego)
- 150 g mąki pszennej
- 150 g zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 g)
- NADZIENIE:
- 300 ml mleka
- 150 g + 350 g cukru
- 1 saszetka budyniu (40 g)
- 80 g masła
- 150 ml soku z cytryny i tarta skórka cytrynowa 3 łyżki (ok. 4 cytryn)
- 5 jajek (M)
Czas przygotowania: 45 minut plus około 60 minut czas pieczenia i około 4 godzin na chłodzenie.
1. Posiekać czekoladę, pokroić w kostkę masło i przełożyć do metalowej miski umieszczonej w kąpieli wodnej. Podgrzewać, mieszając od czasu do czasu, aż oba składniki się rozpuszczą. Ochłodzić do temperatury pokojowej.
2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C. Ubijać jajka i cukier w misce miksera MaxxiMUM na poziomie 7 przez 5 minut, aż staną się kremowe i puszyste. Dodać mieszankę czekolady z masłem i kontynuować ubijanie na poziomie 5, aż do perfekcyjnego połączenia składników. Podnieść ramię miksera, przesiać do miski mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Zmienić końcówkę na mieszadło z silikonowym rantem i delikatnie wymieszać na poziomie 1. Wyłożyć dno 20 cm tortownicy papierem do pieczenia i lekko posmarować brzegi masłem. Wypełnić formę mieszanką czekoladową i umieścić w piekarniku na drugim poziomie od dołu. Piec przez około 70 minut. Nakłuć ciasto drewnianym szpikulcem – jeśli będzie suchy – jest gotowe. Wyjąć z piekarnika, usunąć pierścień tortownicy i pozostawić na ruszcie do całkowitego wystudzenia. Umieścić centralnie na wierzchu ciasta talerz o średnicy 16 cm i naciąć wokół krawędzi na głębokość 3 cm. Zdjąć talerz i wybrać ciasto z naciętego okręgu łyżką, pozostawiając spód i krawędź.
3. Podgrzać 200 ml mleka z dodatkiem 150 g cukru w małym garnku, aż do całkowitego rozpuszczenia. W 100 ml zimnego mleka rozprowadzić dokładnie budyń i wmieszać do gorącego mleka. Doprowadzić do wrzenia, stale mieszając i dodając 80 g masła. Następnie dodać kolejno 5 żółtek, sok i skórkę z cytryny. Kontynuować podgrzewanie na małym ogniu przez 5 minut, stale mieszając. Gotowy krem cytrynowy wlać do otworu w cieście i po wystudzeniu umieścić w chłodziarce na co najmniej 2 godziny.
4. Na krem bezowy ubić metalową trzepaczką w misce miksera MaxxiMUM 5 białek jaj. Wybrać na wyświetlaczu funkcję automatycznej pracy, ustawiając pokrętło na S (SensorControl). MaxxiMUM ubije białka do osiągnięcia doskonałej, zwartej konsystencji, a następnie sam się wyłączy*. W tym czasie doprowadzić do wrzenia 50 ml wody z 350 g cukru i gotować na średnim ogniu przez 3 minuty. Przełączyć mikser na poziom 5 i dolewając stopniowo do białek gorący syrop cukrowy, kontynuować ubijanie, aż mieszanina uzyska jedwabisty połysk. Udekorować kremem wierzch ciasta i serwować.
Wskazówka eksperta Bosch:
Podczas przygotowania masy kremowej z użyciem jaj, zbyt wysoka temperatura może zwarzyć żółtka. Dodając mąkę kukurydzianą lub budyń w proszku znacząco zmniejszamy to ryzyko. Niemniej jednak, kremu po doprowadzeniu do wrzenia nie należy zbyt mocno gotować.
- Dotyczy tylko modelu Maxximum z funkcją SensorControl. Przy korzystaniu z MaxxiMUM bez tej funkcji, należy sprawdzać postęp ubijania i wyłączyć urządzenie zaraz po osiągnięciu doskonałego rezultatu!
Podziel się opinią
Komentarze