Ciasto bananowe bez cukru i bez glutenu. Można jeść bez wyrzutów sumienia
Wilgotne, nie za słodkie, bardzo proste w przygotowaniu ciasto z bananami. Ładnie rośnie i jest przyjemnym dodatkiem do kawy. Możemy je podjadac bez obaw, że pójdzie w boczki. Przepis poleca autorka bloga "Mała cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 100 g mąki ryżowej
- 130 g mąki gryczanej
- 130 g mąki ziemniaczanej
- 110 g ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 bardzo dojrzałe banany (ze skórką o wadze około 460g)
- 300 ml mleka (dowolnego może być roślinne)
- 100 g oleju kokosowego – roztopionego
- 3 jajka
- 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego
- 4 płaskie łyżki kakao bez cukru
Do miski przełożyć wszystkie mąki, ksylitol, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i wymieszać łyżką. Do drugiej miski przełożyć dojrzałe banany i rozgnieść je widelcem. Dodać mleko, wlać olej kokosowy, dodać jajka, ekstrakt waniliowy i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać suche składniki i znów wymieszać mikserem, aż składniki się połączą, proszę za długo nie mieszać. Ciasto podzielić na dwie mniej więcej równe część. Jedna może być troszkę mniejsza od drugiej. Do mniejszej ilości ciasta przesiać kakao i wymieszać mikserem. Do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia wlać połowę jasnego ciasta i następnie wlać połowę ciemnego. Następnie wlać resztę jasnego i kakaowego ciasta, lekko wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni na funkcji góra – dół przez około 60-65 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze