Ciasto bananowe bez cukru i bez glutenu. Można jeść bez wyrzutów sumienia

Wilgotne, nie za słodkie, bardzo proste w przygotowaniu ciasto z bananami. Ładnie rośnie i jest przyjemnym dodatkiem do kawy. Możemy je podjadac bez obaw, że pójdzie w boczki. Przepis poleca autorka bloga "Mała cukierenka".

Ciasto bananowe bez cukru i bez glutenu. Można jeść bez wyrzutów sumieniaCiasto bananowe bez cukru i bez glutenu. Można jeść bez wyrzutów sumienia
Natalia Kudela

Składniki

  • 100 g mąki ryżowej
  • 130 g mąki gryczanej
  • 130 g mąki ziemniaczanej
  • 110 g ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 bardzo dojrzałe banany (ze skórką o wadze około 460g)
  • 300 ml mleka (dowolnego może być roślinne)
  • 100 g oleju kokosowego – roztopionego
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego
  • 4 płaskie łyżki kakao bez cukru

Przepis

Do miski przełożyć wszystkie mąki, ksylitol, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i wymieszać łyżką. Do drugiej miski przełożyć dojrzałe banany i rozgnieść je widelcem. Dodać mleko, wlać olej kokosowy, dodać jajka, ekstrakt waniliowy i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać suche składniki i znów wymieszać mikserem, aż składniki się połączą, proszę za długo nie mieszać. Ciasto podzielić na dwie mniej więcej równe część. Jedna może być troszkę mniejsza od drugiej. Do mniejszej ilości ciasta przesiać kakao i wymieszać mikserem. Do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia wlać połowę jasnego ciasta i następnie wlać połowę ciemnego. Następnie wlać resztę jasnego i kakaowego ciasta, lekko wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni na funkcji góra – dół przez około 60-65 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia