Trwa ładowanie...
ycipk-v9kysp
ycipk-v9kysp

Ciasto bakaliowy twardziel. Domowe batony z dodatkami

Przepis

Zwarta masa, słodycz z lukru i bakalii, czyli twardziel na podwieczorek prosto z bloga "Moniki Smakołyki". Ciasto doskonale smakuje nawet kilka dni od momentu przygotowania.

Trwa ładowanie...
ycipk-v9kysp
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Ciasto bakaliowy twardziel. Domowe batony z dodatkami
www.monikismakolyki.blogspot.pl
Składniki
  • 100 g śliwek suszonych,
  • 50 g żurawiny suszonej,
  • 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej,
  • 50 g wiórek kokosowych,
  • 100 g słonecznika łuskanego,
  • 100 g orzechów ziemnych bez łupek i skórek (lub innych orzechów np. laskowych, nerkowca),
  • 50 g migdałów bez skórki,
  • 1 duża pomarańcza,
  • 3 duże jajka,
  • 300 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 150 g mąki pszennej.
Przepis

Śliwki kroimy w mniejsze kawałki, mieszamy z żurawiną, skórką pomarańczową kandyzowaną, dodajemy łyżkę mąki i w niej obtaczamy. Wiórka kokosowe prażymy na suchej patelni, studzimy. Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy za pomocą blendera, nie za drobno. Migdały prażymy, studzimy i kroimy na 3 części.

Żółtka oddzielamy od białek. Białka miksujemy, stopniowo dodając cukier do uzyskania gęstego lukru. Dodajemy startą skórkę z pomarańczy, 4 łyżki soku z wyciśniętej pomarańczy, żółtka i wszystko dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy tylko tyle, żeby uzyskać jednolitą masę. Wsypujemy rozdrobniony słonecznik, wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.
Na samym końcu dodajemy przygotowane wcześniej bakalie (orzechy, migdały, skórkę pomarańczową kandyzowaną, śliwki i żurawinę), całość mieszamy.

Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (dno i boki), przekładamy masę, wierzch wyrównujemy. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C, wkładamy ciasto na dolną półkę, wierzch przykrywamy papierem do pieczenia i w tej temperaturze pieczemy 30 min. Następnie skręcamy temp. do 150 stopni C i pieczemy jeszcze ok. 45 min.
Zobacz także: tarta szarlotka pod bezą

Polecamy wideo: Bakalie, które wykazują działanie antynowotworowe

Ciasto bakaliowy twardziel. Domowe batony z dodatkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
ycipk-v9kysp
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-v9kysp
ycipk-v9kysp
ycipk-v9kysp
ycipk-v9kysp
ycipk-v9kysp