Ciasto bakaliowy twardziel. Domowe batony z dodatkami

Zwarta masa, słodycz z lukru i bakalii, czyli twardziel na podwieczorek prosto z bloga "Moniki Smakołyki". Ciasto doskonale smakuje nawet kilka dni od momentu przygotowania.

Ciasto bakaliowy twardziel. Domowe batony z dodatkamiCiasto bakaliowy twardziel. Domowe batony z dodatkami
Monika Lemko

Składniki

  • 100 g śliwek suszonych,
  • 50 g żurawiny suszonej,
  • 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej,
  • 50 g wiórek kokosowych,
  • 100 g słonecznika łuskanego,
  • 100 g orzechów ziemnych bez łupek i skórek (lub innych orzechów np. laskowych, nerkowca),
  • 50 g migdałów bez skórki,
  • 1 duża pomarańcza,
  • 3 duże jajka,
  • 300 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 150 g mąki pszennej.

Przepis

Śliwki kroimy w mniejsze kawałki, mieszamy z żurawiną, skórką pomarańczową kandyzowaną, dodajemy łyżkę mąki i w niej obtaczamy. Wiórka kokosowe prażymy na suchej patelni, studzimy. Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy za pomocą blendera, nie za drobno. Migdały prażymy, studzimy i kroimy na 3 części.

Przepis

Żółtka oddzielamy od białek. Białka miksujemy, stopniowo dodając cukier do uzyskania gęstego lukru. Dodajemy startą skórkę z pomarańczy, 4 łyżki soku z wyciśniętej pomarańczy, żółtka i wszystko dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy tylko tyle, żeby uzyskać jednolitą masę. Wsypujemy rozdrobniony słonecznik, wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.
Na samym końcu dodajemy przygotowane wcześniej bakalie (orzechy, migdały, skórkę pomarańczową kandyzowaną, śliwki i żurawinę), całość mieszamy.

Przepis

Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (dno i boki), przekładamy masę, wierzch wyrównujemy. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C, wkładamy ciasto na dolną półkę, wierzch przykrywamy papierem do pieczenia i w tej temperaturze pieczemy 30 min. Następnie skręcamy temp. do 150 stopni C i pieczemy jeszcze ok. 45 min.
Zobacz także: tarta szarlotka pod bezą

Wybrane dla Ciebie
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯