Ciasto bakaliowy twardziel. Domowe batony z dodatkami
Zwarta masa, słodycz z lukru i bakalii, czyli twardziel na podwieczorek prosto z bloga "Moniki Smakołyki". Ciasto doskonale smakuje nawet kilka dni od momentu przygotowania.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 100 g śliwek suszonych,
- 50 g żurawiny suszonej,
- 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej,
- 50 g wiórek kokosowych,
- 100 g słonecznika łuskanego,
- 100 g orzechów ziemnych bez łupek i skórek (lub innych orzechów np. laskowych, nerkowca),
- 50 g migdałów bez skórki,
- 1 duża pomarańcza,
- 3 duże jajka,
- 300 g cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 150 g mąki pszennej.
Śliwki kroimy w mniejsze kawałki, mieszamy z żurawiną, skórką pomarańczową kandyzowaną, dodajemy łyżkę mąki i w niej obtaczamy. Wiórka kokosowe prażymy na suchej patelni, studzimy. Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy za pomocą blendera, nie za drobno. Migdały prażymy, studzimy i kroimy na 3 części.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka miksujemy, stopniowo dodając cukier do uzyskania gęstego lukru. Dodajemy startą skórkę z pomarańczy, 4 łyżki soku z wyciśniętej pomarańczy, żółtka i wszystko dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy tylko tyle, żeby uzyskać jednolitą masę. Wsypujemy rozdrobniony słonecznik, wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.
Na samym końcu dodajemy przygotowane wcześniej bakalie (orzechy, migdały, skórkę pomarańczową kandyzowaną, śliwki i żurawinę), całość mieszamy.
Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (dno i boki), przekładamy masę, wierzch wyrównujemy. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C, wkładamy ciasto na dolną półkę, wierzch przykrywamy papierem do pieczenia i w tej temperaturze pieczemy 30 min. Następnie skręcamy temp. do 150 stopni C i pieczemy jeszcze ok. 45 min.
Zobacz także: tarta szarlotka pod bezą
src="https://d.wpimg.pl/1375792421-283830716/szar.jpg"/>
Polecamy wideo: Bakalie, które wykazują działanie antynowotworowe
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze