Ciastka z truskawkami. Jak zrobić pyszny deser na lato?
To doskonały pomysł na wykorzystanie owoców sezonowych. Ekspresowe ciasteczka udekorowane bitą śmietana i truskawkami znikną ze stołu raz dwa. Wypróbujcie koniecznie ten przepis.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- Mąkę wymieszać mikserem z solą i masłem.
- Jajka zmiksować z mlekiem dodać do mąki z masłem, zagnieść miękkie ciasto.
- Na wysypanym mąką blacie kuchennym rozwałkować ciasto na grubość 5-10 mm, wykrawać ciasteczka o jednakowej wielkości.
- Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C przez 10 minut, schłodzić.
- Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Pozostawić część połówek truskawek do dekoracji, resztę lekko rozgnieść widelcem. Ciastka smarować ubitą śmietana, rozłożyć na niej rozgniecione truskawki, przykryć ciastkiem, całość zwieńczyć połówką truskawki.
Przepis dodał użytkownik oxid1
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze