Ciastka z truskawkami. Jak zrobić pyszny deser na lato?
To doskonały pomysł na wykorzystanie owoców sezonowych. Ekspresowe ciasteczka udekorowane bitą śmietana i truskawkami znikną ze stołu raz dwa. Wypróbujcie koniecznie ten przepis.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Okazja: Przyjęcia i imprezy
 - Kategoria przepisów: Desery
 - Sposób przygotowania: Pieczenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
Przepis
- Mąkę wymieszać mikserem z solą i masłem.
 - Jajka zmiksować z mlekiem dodać do mąki z masłem, zagnieść miękkie ciasto.
 - Na wysypanym mąką blacie kuchennym rozwałkować ciasto na grubość 5-10 mm, wykrawać ciasteczka o jednakowej wielkości.
 - Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C przez 10 minut, schłodzić.
 - Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Pozostawić część połówek truskawek do dekoracji, resztę lekko rozgnieść widelcem. Ciastka smarować ubitą śmietana, rozłożyć na niej rozgniecione truskawki, przykryć ciastkiem, całość zwieńczyć połówką truskawki.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl