Ciastka z truskawkami. Jak zrobić pyszny deser na lato?
To doskonały pomysł na wykorzystanie owoców sezonowych. Ekspresowe ciasteczka udekorowane bitą śmietana i truskawkami znikną ze stołu raz dwa. Wypróbujcie koniecznie ten przepis.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Mąkę wymieszać mikserem z solą i masłem.
- Jajka zmiksować z mlekiem dodać do mąki z masłem, zagnieść miękkie ciasto.
- Na wysypanym mąką blacie kuchennym rozwałkować ciasto na grubość 5-10 mm, wykrawać ciasteczka o jednakowej wielkości.
- Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C przez 10 minut, schłodzić.
- Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Pozostawić część połówek truskawek do dekoracji, resztę lekko rozgnieść widelcem. Ciastka smarować ubitą śmietana, rozłożyć na niej rozgniecione truskawki, przykryć ciastkiem, całość zwieńczyć połówką truskawki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl