Ciasteczka makaroniki ze słonym kremem czekoladowym
- NA CIASTKA (20 SZTUK)
- 3 białka (ogrzane przez 24 godziny do temperatury pokojowej)
- 1 soda oczyszczona
- 120 g zmielonych migdałów
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 20 g cukru pudru do posypania ciasteczek
- SŁONY KREM CZEKOLADOWY
- 1 serek Philadelphia
- czekolada mleczna z bakaliami
Białka ze szczyptą sody oczyszczonej ubijamy na sztywno. W innym naczyniu mieszamy ze sobą cukier, ekstrakt waniliowy oraz migdały (zmielone bez skórki). Ubite jajka delikatnie mieszamy (najlepiej szpatułką).
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia lub silikonową matą.
Gotową masę umieszczamy w rękawie cukierniczym z okrągłą tylką. Wyciskamy z niej ciasteczka o średnicy 3 cm. Pamiętajmy, żeby wyciskać je w dość dużej odległości od siebie. Tak gotowe ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 10 minut. Wyjmujemy je z blachy dopiero po ich wystygnięciu. Na koniec przekładamy kremem.
Krem: w gorącej kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i dodajemy ser. Wszystko mieszamy szpatułką.
Makaronikowe ciasteczka można przechowywać w lodówce przez 5 dni. Krem natomiast przez tydzień (w szczelnym pojemniku).
Przepis poleca Manufaktura Ciastek
Podziel się opinią
Komentarze