WAŻNE
TERAZ

Było spotkanie KOWR z Wielgomasem. Ujawniamy notatkę

Ciasteczka makaroniki ze słonym kremem czekoladowym

Obraz

Składniki

  • NA CIASTKA (20 SZTUK)
  • 3 białka (ogrzane przez 24 godziny do temperatury pokojowej)
  • 1 soda oczyszczona
  • 120 g zmielonych migdałów
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 20 g cukru pudru do posypania ciasteczek
    • SŁONY KREM CZEKOLADOWY
  • 1 serek Philadelphia
  • czekolada mleczna z bakaliami

Przepis

Białka ze szczyptą sody oczyszczonej ubijamy na sztywno. W innym naczyniu mieszamy ze sobą cukier, ekstrakt waniliowy oraz migdały (zmielone bez skórki). Ubite jajka delikatnie mieszamy (najlepiej szpatułką).

Przepis

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia lub silikonową matą.

Przepis

Gotową masę umieszczamy w rękawie cukierniczym z okrągłą tylką. Wyciskamy z niej ciasteczka o średnicy 3 cm. Pamiętajmy, żeby wyciskać je w dość dużej odległości od siebie. Tak gotowe ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 10 minut. Wyjmujemy je z blachy dopiero po ich wystygnięciu. Na koniec przekładamy kremem.

Przepis

Krem: w gorącej kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i dodajemy ser. Wszystko mieszamy szpatułką.

Przepis

Makaronikowe ciasteczka można przechowywać w lodówce przez 5 dni. Krem natomiast przez tydzień (w szczelnym pojemniku).

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato