Chrupiące placki ziemniaczane z kiełbasą
W jakiej wersji najchętniej jecie placki ziemniaczane? Na słodko czy raczej wytrawnie? Diana proponuje, by do placków dodać plasterki kiełbasy. Dzięki temu danie nie tylko efektownie wygląda, ale również zyskuje na smaku. Do tego ulubiona surówka, sos i obiad gotowy. Wypróbujcie koniecznie przepis z bloga "Di bloguje".
Diana Rusiłowicz
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 4-5 ziemniaków (średnich)
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki pszennej (w zależności od rodzaju ziemniaków)
- 1 łyżka majeranku
- 3/4 łyżeczki papryki słodkiej (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- około 15 plasterków kiełbasy
- olej do smażenia
Przepis
- Ziemniaki należy zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Można też w malakserze lub na dużych oczkach - według własnych upodobań.
- Dodać jajko, odrobinę mąki pszennej oraz uprzednio posiekaną cebulę z czosnkiem. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
- Na patelnię z rozgrzanym olejem wyłożyć niewielkie porcje ciasta i na wierzchu każdego placka umieścić po plasterku kiełbasy.
- Placki należy smażyć z obu stron na rumiano. Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl