Chrupiące placki ziemniaczane z kiełbasą

W jakiej wersji najchętniej jecie placki ziemniaczane? Na słodko czy raczej wytrawnie? Diana proponuje, by do placków dodać plasterki kiełbasy. Dzięki temu danie nie tylko efektownie wygląda, ale również zyskuje na smaku. Do tego ulubiona surówka, sos i obiad gotowy. Wypróbujcie koniecznie przepis z bloga "Di bloguje".

Chrupiące placki ziemniaczane z kiełbasąChrupiące placki ziemniaczane z kiełbasą
Diana Rusiłowicz

Składniki

  • 4-5 ziemniaków (średnich)
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki pszennej (w zależności od rodzaju ziemniaków)
  • 1 łyżka majeranku
  • 3/4 łyżeczki papryki słodkiej (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • około 15 plasterków kiełbasy
  • olej do smażenia

Przepis

  • Ziemniaki należy zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Można też w malakserze lub na dużych oczkach - według własnych upodobań.
  • Dodać jajko, odrobinę mąki pszennej oraz uprzednio posiekaną cebulę z czosnkiem. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
  • Na patelnię z rozgrzanym olejem wyłożyć niewielkie porcje ciasta i na wierzchu każdego placka umieścić po plasterku kiełbasy.
  • Placki należy smażyć z obu stron na rumiano. Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru